Trečiadienį su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen susitikęs A. Valinskas teigė, kad planuojama atnaujinti dar Viktoro Pranckiečio inicijuotus buvusių Seimo pirmininkų susitikimus.

„Aptarėme, kad kai tik leis sveikatos situacija, ko gero formatas bus atnaujintas. Tikimės, kad dar šį pavasarį“, – po susitikimo Seime žurnalistams sakė 2008-2009 metais Seimui pirmininkavęs A. Valinskas.

Prezidentui ir premjerei dalyvavimą EVT posėdžiuose siūlo pasidalinti

Paklaustas, kaip vertina kilusias diskusijas dėl atstovavimo valstybei EVT, A. Valinskas teigė, kad valdžia turėtų susitarti tarpusavyje, o ne „demonstruoti, kad viską žinau“.

„Man atrodo, kad šioje vietoje būtų geriau, kad aukščiausi pareigūnai susitartų tarpusavyje. Kai vyksta posėdis, liečiantis vidaus, sveikatos klausimus, tai važiuoja premjerė, o kai kalbama apie užsienio politikos dalykus – tai pasidalintų ir vyktų prezidentas. Šioje vietoje reikėtų tiesiog tą dalyką susėdus žmogiškai susitarti, o ne laikyti iškastą karo kirvį ir demonstruoti, kad viską žinau ir mačiau gyvą Leniną“, – akcentavo buvęs Seimo pirmininkas.

Čmilytei-Nielsen patarimų nedalino, bet valdantiesiems siūlo ieškoti kompromisų

A. Valinskas Seimo pirmininku dirbo panašiomis sąlygomis, kaip dabar ir V. Čmilytė-Nielsen – kai valdžioje buvo konservatoriai ir liberalai. Valdančiąją koaliciją tuomet sudarė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), kelios liberalų frakcijos ir Tautos prisikėlimo partija.

Paklaustas, ar davė patarimų V. Čmilytei-Nielsen, kaip dirbti su konservatoriais, A. Valinskas juokaudamas atsakė, kad jai patarimų nereikia.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad jo darbo Seime laikais valdančioji dauguma buvo didesnė, dėl to dabartinė koalicija turi ieškoti kompromisų.

„Mūsų buvo 85, tai vienos ar kitos frakcijos dalinis pasitraukimas praktiškai nesugriautų, išskyrus Tautos prisikėlimo partiją, kurios buvo 18 žmonių (...). Dabartinė turi 73 balsus – bet kurios frakcijos pasitraukimas yra praktiškai garantuotas koalicijos žlugimas. Visi puikiai supranta, kad čia durimis nepatrankysi – nepasakysi, kad išeisi, nes bet kuri frakcija, kad ir liberalų, pasakiusi, kad išeina, išeis į nebūtį – į opoziciją, kur sėdės likusius tris metus. Visų interesas yra dirbti tuos ketverius metus, tam laikotarpiui jie ir pasirašė koalicinę sutartį“, – kalbėjo A. Valinskas.

Anot jo, nesutarimų koalicijoje nebus išvengta, tačiau nepaisant to, sakė A. Valinskas, rasti konsensusą yra būtina.

„Labai keista, kad šis Seimas dar neišsprendė klausimo su Konstitucinio Teismo teisėjais – taip rodoma ne tik nepagarba teisinei sistemai, bet ir kai kurių Seimo narių nesigaudymą situacijoje, nes jie padaro teisėjų skyrimo procedūrą tokiu savotišku įkaitu, toks vaikiškas žaidimas. Šioje vietoje visi turi ieškoti kompromiso, nes ir konservatoriai, kurių yra 55, puikiai supranta, kad bet kuriai kitai frakcijai nepalaikant, jokio svarbaus sprendimo Seime negalima priimti. Jiems reikia susitarti“, – pažymėjo A. Valinskas.

Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

Komentuodamas dabartinės opozicijos veiklą, jis sakė, kad opozicija kol kas neturėjo progos pasireikšti.

„Išvis nėra jokios opozicijos, jie net neturi opozicijos lyderio ir taip toliau. Be to, šie darbai paaiškės tik pavasarį, po kovo 10-osios, kai prasidės sesija, nes dabar baigėsi rinkimai, iškart reikėjo tvirtinti biudžetą ir visi išsiskirstė – posėdžiai nevyksta. Net nebuvo kur ir pasireikšti opozicijai, o kaip ji atrodys – pamatysime pavasarį“, – teigė A. Valinskas.

Įvertino prezidentūros ambicingą tikslą ir Nausėdos vykdomą politiką

Anksčiau skambiai apibūdinęs buvusią prezidentę Dalią Grybauskaitę, epitetų A. Valinskas dabartiniam šalies vadovui Gitanui Nausėdai taip pat nepagailėjo.

Pasak jo, nepaisant istorijos, priimtinesne prezidente šaliai jis laiko D. Grybauskaitę.

„Galiu tik pakartoti, kad dešimt metų – yra toks pasisakymas – mes turėjome „bobą“ su kiaušais, o dabar mažiausiai penkerius turėsime vyrą be jų. Šioje vietoje man, vis dėlto, prie visų simpatijų-antipatijų, bet Dalia Grybauskaitė yra priimtinesnis pasirinkimas Lietuvai“, – anksčiau išsakytas mintis pakartojo A. Valinskas.

Paklaustas, kaip vertina skirtingus vakcinavimo planus, kuriuos skelbia prezidentūra ir Sveikatos apsaugos ministerija, A. Valinskas teigė, kad tai daro žalą visuomenės pasitikėjimui valdžia.

„Kairė nežino, ką daro dešinė ir šneka visiškai skirtingus dalykus. Tuo labiau, kad prezidentūra su tais lenktyniavimais, kas pirmas praneš, kas daugiau pažadės, iš tiesų daro daugiau žalos. Sveikata nėra ta sritis, kur būtų galima lenktyniauti, kas praneš daugiau gerų žinių. Kita vertus, didžiausia problema yra ta, kad iš pradžių, prie ankstesnės valdžios buvo kalbama kur prezidentas, kodėl nieko neveikia ir staiga atėjo nauja koalicija, ir prezidentas sugalvojo, ką jis veiks“, – atkreipė dėmesį buvęs Seimo pirmininkas.

A. Valinsko teigimu, valdžia turėtų pozicijas derinti tarpusavyje.

„Aš kartais, kai paklausau prezidentūros pasisakymų apie terminus, skiepijimą, man norisi pasakyti – jūs turbūt ne medikai, ne specialistai, būkite geri, patylėkite ir transliuokite tai normaliai, susitikę su premjere, su ministru Dulkiu, visais kitais specialistais, kurie už tai ir bus atsakingi. Tada praneškite žinią visuomenėje, o dabar iškelia planus, kad iki Mindauginių visus paskiepysime – tokia iš debesų, lempos nukabinta informacija. Socialistinis lenktyniavimas, kas praneš daugiau gerų žinių prie gero neveda“, – pabrėžė A. Valinskas.

Valinskas: Lietuvą ant pečių dabar laiko moterys

Vertindamas dabartinę Seimo pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen, A. Valinskas teigė, kad ji puikiai vykdo savo pareigas. Pasak jo, V. Čmilytė-Nielsen, net būdama deleguota ne pačios didžiausios valdančiosios frakcijos, sugeba kalbėtis su visais.

„Aš labai įdėmiai stebiu ir palaikau, ką ji daro ir kaip ji tai daro. Lenkiu savo pliką galvą prieš jos sugebėjimus ir diplomatiją. Mes šnekėjomės ir apie tai, kad kur kas geriau būti Seimo pirmininke, kuri yra didžiosios frakcijos deleguota, nes kai tu turi frakciją, kuri yra koalicijoje, bet yra 10, 15 žmonių, tai nėra lemiantys balsai ir tada reikia su visais tiesiog mokėti kalbėti. Šito iš dabartinės Seimo pirmininkės tikrai neatimsi. Iš tų trijų vadovų, aš manau, kad vis dėlto moterys dabar laiko Lietuvą ant savo pečių – kalbu apie Seimo pirmininkę ir ministrę pirmininkę“, – sakė A. Valinskas.

Po apsilankymo Seimo pirmininkės kabinete A. Valinskas taip pat sakė, kad nejaučia jokios nostalgijos.

„Ne, apsidairiau, viskas taip pat – tik keturi paveikslai kiti kabo. Tikrai ne, ne, ne. Užtenka vieno Seimo nario iš Valinskų, kiti jau savo pareigą tėvynei atliko“, – juokaudamas pridūrė A. Valinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (430)