Valinskas: „tai sėdėjimas ant laktos“

Buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas laidoje teigė, jog nereikia turėti iliuzijų, kad opozicija turi šansų įgyvendinti savo siekius.

„Vien todėl, kad jiems neužtenka balsų. Jie negali pamiršti to, ką jie deklaravo savo programose ir visą laiką tai primena. Bet tai yra tik priminimas, nes realių galimybių tai įgyvendinti – nėra“, – teigė A. Valinskas.

Jis kalbėjo, jog vienintelis iš opozicijos atstovų palaikęs kitų metų biudžeto projektą Antanas Vinkus gali tikėtis valdančiųjų paramos jam svarbiu klausimu Seime.

„Jis palaikė ir jį palaikys“, – kalbėjo A. Valinskas.

Buvęs Seimo pirmininkas teigė, jog politikai opozicijos darbą visus ketverius tos kadencijos metus vadina „sėdėjimu ant laktos“.

„Gali kudakuoti, kiek nori, bet realiai tavo balsas neina į dangų“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ kalbėjo jis.

Pradedama darbą opozicija žadėjo būti konstruktyvia ir sudaryti stiprią konkurenciją valdantiesiems. Tačiau akylesni pastebi, jog šis pažadas nėra išpildytas.

„Žinote, aš šioje vietoje manau, kad socialdemokratai šiuo metu turi genialią ir idealią gynybinę poziciją. Nes šie socdemai nebuvo prieš tai valdančiojoje daugumoje, dabar nėra. Ir jau ateina jų pasiilgimo metas.

Bet mano didžiausias nusivylimas opozicijoje yra valdančiajai daugumai nepriklausančia Sauliaus Skvernelio frakcija. Ir ten yra labai politiškai patyrę žmonės. (…) Kai jie sukūrė atskirą frakciją, aš tikrai tikėjau, kad jie palaikys racionalius valdančiųjų sprendimus ten, kur yra būtina palaikyti. Bet jie to nedarė“, – sakė A. Valinskas tai įvardinamas didžiausiu šios opozicijos nusivylimu.

Opozicijai nebesvarbu, kas vyks šią kadenciją?

Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė svarstė, jog viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl opozicija nėra vieninga yra asmeninės ambicijos.

„Nemažai vilčių buvo dėta į naują S. Skvernelio frakciją, kuri imsis lyderystės, bet matome, kad vyksta tas sėdėjimas ant laktos, tiesiogine to prasme. Stebint iš šalies susidaro vaizdas, kad opozicijai tampa lyg visiškai nebesvarbu, kas vyks per šią kadenciją.

Ir jie jau pradeda ruoštis ateinantiems rinkimams. Atrodytų, kad jau pamirštamas pagrindinis darbas ir pažadai – būti konstruktyvia opozicija, pamenant asmenines ambicijas“, – laidoje kalbėjo politologė G. Burbulytė.

Politologė kalbėjo, jog S. Skvernelio frakcija akivaizdžiai ruošiasi partijos įkūrimui ir rinkimams.

„Nes jeigu atsuktume laiką šiek tiek atgal, į pačią šios Seimo kadencijos pradžią – dabartinės opozicijos rankose buvo visi koziriai tapti konstruktyvia opozicija. Ir išlaukti to momento, o jis visada ateina, kada valdančioji dauguma pradės eižėti, trūkinėti. Ir matome, kad nesugebėjo susiimti opozicija, nesugebėjo paminti savo asmeninių ambicijų ir nesugebėjo išlaukti to momento. Ir realiai padovanojo daugumai politinę jėgą“, – laidoje kalbėjo KU politologė G. Burbulytė.

Kokia nauda?

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Sysas laidoje bandė atsakyti į klausimą – kas yra konstruktyvi opozicija.

„Mes bent jau irgi deklaravome, kad dirbsime konstruktyviai. Bet ten, kur mūsų lūkesčiai neatitinka ir mūsų pažadų, mes elgiamės, kaip žadėjome ir už tai nebalsuojame. Bet žmogaus teisių klausimais mes palaikėme valdančiąją daugumą, kai jie ir tarpusavyje nesutarė“, – tikino parlamentaras A. Sysas.

Socialdemokratas A. Sysas, kalbėdamas apie tai, kad opozicijos lyderis iki šiol nėra rastas, priminė, jog LSDP iš karto pasakė, jog nedirbs su kai kuriomis frakcijomis kartu.

„Su kurių ideologija mes nepritarėme. Kad ir tie patys valstiečiai, jie deklaravo, jog yra centro kairė, bet užėmė vos ne reakcingą dešinę pusę. Tai kas mums iš to? Kokia mums nauda, kad mes turėsime pusę metų opozicijos lyderį“, – kalbėjo socialdemokratas A. Sysas.

A. Valinskas su tokia A. Syso mintimi sutiko – LSDP, anot jo, nereikia gadinti dabartinės situacijos susidedant su bet kuo.

„Bet kuris buvimas politikoje ir partijoje yra siekimas valdžios. Jeigu partija pralaimi, partija turi nuryti tą karčia piliulę. Jie turi pradėti ruoštis naujiems rinkimams. Bet jie negali dingti iš akiračio. Mes negalime sulaukti iš jų daug siūlymų, mažiau čia yra geriau“, – teigė buvęs Seimo pirmininkas.

Unikali LSDP pozicija

Politologė G. Burbulytė teigė, jog LSDP frakcija Seime yra užėmusi „unikalias ir tikrai patogias pozicijas“.

„Ne vien tik į partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės reitingus pasižiūrėkime, ne tik į teikiamus pasiūlymus, bet pasižiūrėkime į tas penkias frakcijas opozicijos Seime. Mes turime keturias frakcijas, kurios sukasi kažkur apie centrą. Ir labai yra persipinančios nuostatos šių frakcijų programose. O LSDP galima juos įvardinti kaip tikrąją opoziciją, kairiąją, kuri turi savo nišą“, – laidoje kalbėjo politologė.

KU politologė G. Burbulytė kalbėjo, jog konkurentų daug LSDP šiuo metu neturi.

Visą pokalbį galite žiūrėti čia: