Opozicijai teks traukti skeletus iš spintos

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) docentas, politologas Kęstutis Girnius Delfi pabrėžė, kad jei piniginės išmokos būtų skiriamos dabar, būtų aišku, kad norima padėti. Tačiau delsimas verčia kelti klausimą dėl naudos artėjančiuose Seimo rinkimuose.

„Normaliomis aplinkybėmis pinigai jau yra, žmonėms jie yra reikalingiausi dabar. Mažiau žmonių dirba, o rugpjūčio mėnesį padėtis gali būti pasitaisiusi. Reikėtų juos kuo greičiau mokėti. Yra galimybių, kad situacija ir toliau bus valdoma, jau rugpjūčio mėnesį žmonės jau dirbs.

Tai jiems reikia pinigų dabar. Tie pinigai egzistuoja, nežinau, kodėl Vyriausybė delsia. Tai yra galimybė, kad bene 2 mėnesius prieš Seimo rinkimus visiems priminti, kokia yra dosni valstiečių valdžia“, – svarstė jis.

Politologas teigė, kad 200 eurų išmoka rinkėjui prieš pat rinkimus turėtų priminti, kokius tinkamus ir teigiamus sprendimus priėmė dabartinė valdančioji dauguma ir jos Vyriausybė.

K. Girniaus teigimu, opozicijai nebus lengva oponuoti. O valdantieji opozicijos svertų neturėjimą ar pasiūlymų trūkumą šioje krizėje, gali išnaudoti ir kaip rinkiminę kortą.

„Manau, kad didele dalimi rinkimai priklausys nuo to, kaip bus virusas suvaldytas. Kol kas Lietuvai labai laimingai sekasi, nebūtinai dėl valdžios žingsnių. Čia bus tas pagrindinis vertinimas. Bet aš manau, kad yra opozicijos problema, jei jie pradės priekaištauti ir kabinėtis, tai visi žiūrės, kaip kabinėjimąsi. Kitaip sakant, valdžia mums duoda tiek pinigų, bet jūs nepatenkinti, bet nesiūlote nieko kito – tokį argumentą valstiečiai gali panaudoti“ ,– Delfi sakė politologas K. Girnius.

VU TSPMI politologo teigimu, opozicija turėtų rinkėjams priminti visas valdančiųjų klaidas ir nesutarimus.

„Rinkimų kontekste opozicija turėtų bandyti grįžti į tą netvarką, kuri buvo prieš kokius 2 metus. Kai valdantieji padarė esminių klaidų – kad ir mokytojų streikas, žadėtos pergalės ir pralaimėjimas. Ir argumentuoti, kad iš šios krizės išplaukėme, bet ne dėl valstiečių veiksmų. Reikėtų taip švelniai kritikuoti“, – sakė K. Girnius.

„Vyšnaitė ant torto“ nesuveiks

Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorė, politologė Rima Urbonaitė vertindama šį pasiūlymą, teigė, kad jai trūksta aiškumo ir tikslių argumentų. Jei jie būti išvardinti, vietos spekuliacijoms, anot jos, neliktų.

„Mes visada kalbame, kad pensininkai yra ta grupė, kuri yra labai pažeidžiama, jiems dėmesys turi būti. (…) Yra ir ekonomistų argumentas, kad gerai, nes kils vartojimas. Bet iš kitos pusės mes suprantame, kad tai daroma po „koronaviruso krizės skėčiu“. Tada sprendimai turėtų būti aiškinami, kad štai – šioms pasekmėms šalinti mes priimame sprendimą X.

Bet mes dabar suprantame, kad tai nėra susiję tiesiogiai su koronaviruso krize. Todėl, kad pensininkų situacija dėl pandemijos nepasikeitė. Jie negauna dėl to mažesnės pensijos. (…) Bet kalbame apie tai, kad tai nėra tie asmenys, kurie labiausiai nukentėjo“, – Delfi svarstymu dalijosi R. Urbonaitė.

Ji teigė, kad kol konkrečių atsakymų į klausimus kodėl būtent ši socialinė grupė turėtų būti remiama nėra, tol ir klausimų kyla įvairiausią.

„O argumentacijos nėra ir kyla klausimų, ar čia nėra tas priešrinkiminis elementas“, – Delfi sakė politologė.

Ji taip pat teigė dar nesulaukusi informacijos, kaip šių pinigų išleidimas pasiteisintų.

Politologės teigimu, valdantieji švęsti pergalės Seimo rinkimuose tikrai neturėtų.

„Valdžiai tikėtis, kad tie 200 eurų rugpjūtį labai stipriai paveiks rinkėjų elgesį, visi sugužės ir labai darniai subalsuos už dabartinius valdančiuosius, nėra čia tokio tiesioginio ryšio, nebūtinai jis ir bus“, – kalbėjo MRU politologė.

Ji Delfi teigė, kad tikrai atsiras rinkėjų, kurie itin teigiamai įvertins tokį valdžios planą.

„Manyčiau, galbūt tai kažkam patiks, nes ši valdžia dėl indeksavimo turėjo kelti pensijas, ne jų nuopelnas, bet jos kilo šiuo laikotarpiu. Ir gal čia norėta uždėti vyšnaitę ant torto. Bet nebus čia tiesinio ryšio tarp 200 eurų ir rinkimų“, – nuomone dalijosi R. Urbonaitė.

Opozicija, reaguodama į šią naujieną, teigia, kad pasiūlyta priemonė yra itin panaši į priešrinkiminę. R. Urbonaitės teigimu, opozicija prieš rinkimus dėmesį turėtų kreipti kitur.

„Opozicijai dėl to labiau reikėtų kreipti dėmesį į kitas sritis: jaunas šeimas, žmonės, kurie kuria produktą, generuoja pinigus, kurie suneša biudžetą ir į jų problemas“, – kalbėjo politologė.

MRU lektorė prognozavo ir daugiau panašių politinių manevrų.

„Aišku, tai yra manevrai, jų ateityje gali būti ir daugiau. Tai nebus vienintelis instrumentas, ar ta vienintelė vyšnia ant torto, kurią norės uždėti valdantieji“, – su Delfi įžvalgomis dalijosi politologė R. Urbonaitė.

Pagrindinė pralaimėjimo arba pergalės priežastis

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius taip pat teigė, kad „nuvėlintas“ pinigų suteikimas signalizuoja apie rinkimus. Politologas teigė, kad Vyriausybei parankiau būtų pinigus pažeidžiamiausioms grupėms skirti kuo greičiau.

„Tai, kad tie pinigai mokami taip vėlai kelia tą klausimą, kad jie yra susiję su rinkimais. Manau, kad opozicija gana pagrįstai reikalauja, kad jei skiria pinigus dabar, mokami jie irgi turi būti dabar. Ir pačio S. Skvernelio argumentacija, kad labiausiai pažeidžiami, kuriems skiriami pinigai – yra tie, kurie negali vaikščioti po parduotuves ir rinktis pigiausią prekę. Aš manau, kad pati Vyriausybė turėtų būti suinteresuota išmokėti tuos pinigus kuo greičiau“, – Delfi sakė politikos ekspertas.

Politologas kėlė klausimą, ar Vyriausybė renkasi apdairiai išmokų nepagreitinti, ar kitaip tiesiog neišeina.

„Tai klausimas, ar Vyriausybė tikrai negali to padaryti ar apdairiai nenori ir leidžia klausimui temptis iki rinkimų. Ir tada, žinoma, bus galima kaltinti, kad tai yra rinkėjų papirkinėjimas. Bet ir savaime, žmonės paims tuos pinigus su džiaugsmu, bet tai nereiškia, kad jie balsuos už tuos, kurie juos davė“, – Delfi sakė V. Valentinavičius.

V. Valentinavičiaus teigimu, opozicija ir toliau turi reikalauti išmokų kuo greičiau.

„Pagrindinis reikalavimas yra išmokėti tuos pinigus čia ir dabar. Ir kitas dalykas – labai ritmas trūkumas šios schemos yra diferenciacijos nebuvimas – visi gauna vienodai. Su tuo dalyku irgi reikia kažką daryti. Opozicija tuo ir galėtų užsiimti“, – sakė V. Valentinavičius.

MRU politologas sakė, kad ne viskas taip paprasta – 200 eurų išmoka rinkimų rezultatų nenulems.

„Manau, kad ne viskas taip paprasta: paimti pinigus lengviau, nei balsuoti už S. Skvernelį, už kažką kitą balsuoti – dar lengviau. Jokių garantijų tai neduoda“, – sakė jis.

Politologas teigė, kad peržiūrint kitų metų biudžetą, paaiškės, nuo ko suma, skirta socialiniam paketui, buvo nukirpta.

„Į vasaros pabaigą dominuos klausimai apie ekonomiką ir biudžetą. (…) Ir valstiečių rezultatas rinkimuose tikrai nėra nuspręstas“, – prognozavo politologas.

Bet tai nereiškia, kad šiuo metu opozicijoje dirbančios partijos rinkimus jau pralaimėjo.

„Jeigu opozicija praloš, tai ne dėl tų pinigų, o dėl to, koks jų pasiūlymas žmonėms. Tie pinigai tik epizodas, jeigu pinigai pagelbės žmonėms ir pasieks greitai, tam reikia pritarti. Bet opozicijai pats laikas pradėti galvoti ir kalbėti, ką jie darytų kitaip, kodėl jie yra geresni. Ir kodėl rinkėjai turėtų balsuoti už juos. Tai bus pagrindinė pralaimėjimo arba pergalės priežastis“, – Delfi sakė politologas V. Valentinavičius.

Žada skirti per milijardą eurų

Delfi primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė naujoms subsidijoms gyventojams ir darbdaviams. Vieno milijardo eurų vertės paketas numato ik pusės metų subsidijas laikinai nedirbusiems, o darbo netekusiems žmonėms pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka, tokią pat vienkartinę išmoką gaus sunkumų patiriantys įvairių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.

Premjeras S. Skvernelis sako, kad papildomi pinigai pasiektų apie 1,4 mln. gyventojų. Projektams dar turės pritarti Seimas.

Seimo rinkimai bus rengiami spalio 11 dieną.