"Vyriausybė priėmė nutarimą dėl Valdovų rūmų atstatymo, kuriame aiškiai pasakė, kad bus pasaulio lietuviams erdvė save pristatyti. Statyba prasidėjo, planai parengti. Kur šiuose planuose yra pasaulio lietuvių menė, tai yra, erdvė mums?", - JAV lietuvių bendruomenės atstovė Regina Narušienė klausė į PLB Seimo posėdį ketvirtadienį atvykusių Lietuvos atstovų.

Valdovų rūmų paramos fondo pirmininkui Edmundui Kulakauskui teko pripažinti, jog ankstesni planai įkurti tokią menę keičiasi "iš dalies gal dėl to, kad PLB neparodė pakankamo aktyvumo, nepasiūlė idėjų".

Rūmų interjero atkūrimu besirūpinantis Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys buvo kategoriškesnis.

"Man šiandien neaišku - pasaulio lietuviai ir Lietuvos lietuviai tai visai atskiri dalykai, ar kažkas bendro? Pasaulio lietuvių menė, pasaulio litvakų menė, dar kokia nors menė, o kas lieka lietuviams, kurie gyvena Lietuvoje, beržynėlis ar ką", - stebėjosi išeivių norais R.Budrys.

"Mes visus rūmus, visą komplektą statome pasaulio ir Lietuvos lietuviams. Jūs galėsite naudotis absoliučiai visais rūmais, netgi kiemu", - tikino jis išeivijos atstovus.

2001 metų spalį Vyriausybė savo nutarimu patvirtino Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties koncepciją, kurioje numatė atkurtų rūmų patalpas perduoti ir Pasaulio lietuvių bendruomenės veiklai organizuoti.

Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į PLB Seimo paramą prieštaringai vertintai rūmų atkūrimo idėjai.

2000 metų rugpjūtį PLB Seimas pareiškė, jog Valdovų rūmų atstatymas turi neįkainuojamos vertės atkurtai Lietuvos valstybei ir lietuvių tautai ir pripažino šį projektą prioritetiniu PLB rūpesčiu.

PLB valdybos pirmininkas Vytautas Kamantas BNS sakė, jog užsienio lietuviai Valdovų rūmų atkūrimui yra skyrę apie 20 tūkst. JAV dolerių, dar 50 tūkst. JAV dolerių yra sukaupta Amerikoje įsikūrusiame Pasaulio lietuvių bendruomenės fonde.

V.Kamantas pripažįsta, jog tai nėra didelė suma palyginti su visa rūmų atstatymo kaina, tačiau, jo nuomone, PLB galėtų sukauptas lėšas skirti vienos ar kitos patalpos Valdovų rūmuose įrengimui.

"Nežinau, ar tai būtų valdovų miegamasis ar valgomasis, ar kokia nors kita patalpa", - BNS sakė jis.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus Žemutinės pilies Valdovų rūmai atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno.

Pagrindiniai Valdovų rūmų atstatymo darbai turėtų būti baigti iki 2009 metų - Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio jubiliejaus.