Sveikatingumo šventei ir komandinio darbo įgūdžių ugdymo dienai, kurią kontrolieriai rengia kasmet, šiemet išleista 5000 litų. 3200 litų panaudota iš įstaigos reprezentacinių lėšų, 1800 litų sudėjo šventės dalyviai. Pernai toks renginys vyko Giruliuose.

Valstybės kontrolieriai toli gražu ne vieninteliai rengia šventes už valstybės pinigėlius, nes to nedraudžia, priešingai - leidžia mūsų įstatymai.

Norėjo paplaukioti

Kaip LŽ vakar pasakojo Valstybės kontrolės Viešųjų ryšių tarnybos vadovas Gediminas Končius, šiemet Smiltynės perkėla pirmą kartą pradėjo teikti keltų nuomos paslaugą, todėl kilo mintis tradicinį renginį surengti ant vandens. Apklausos būdu buvo pasirinktas būtent šis keltas. Kiek kainavo keturias valandas paplaukioti po Kuršių marias - iš Klaipėdos iki Kiaulės nugaros ir atgal - G.Končius nenorėjo pasakyti.

Smiltynės perkėlos generalinis direktorius Algirdas Žukauskas kainos taip pat neatskleidė, nes tai - komercinė paslaptis.

Reglamentuoja nutarimas

Šventėje dalyvavo maždaug pusė iš trijų šimtų kontrolės sistemoje dirbančių žmonių. Dauguma jų atvyko iš Vilniaus, tam specialiai buvo išnuomotas autobusas, kiti - savo automobiliais.

Kartu su pavaldiniais "Nidoje" pramogavo Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė bei trys jos pavaduotojai.

Pasak G.Končiaus, šeštadienį kontrolieriai ne tik grožėjosi mariomis, bet ir dalyvavo įvairiose sporto varžybose. Praalkę iškylautojai vaišinosi šaltais užkandžiais bei gurkšnojo alų. "Vyno nebuvo, neturime tokios tradicijos", - teigė G.Končius.

Pasak viešųjų ryšių tarnybos vadovo, lėšas naudoti tokiems kolektyvo renginiams reglamentuoja 2002 metų birželį priimtas Vyriausybės nutarimas "Dėl reprezentacinių išlaidų".

Balandžio 5-ąją Valstybės kontrolė mini institucijos atkūrimo metines. Ta proga rengiamas oficialus minėjimas bei vaišės, kurių išlaidos padengiamos iš reprezentacinių lėšų.

Šventė laisvalaikio centre

Valstybinė mokesčių inspekcija jokių bendrų kolektyvo švenčių neturi. Kaip LŽ vakar sakė VMI Viešųjų ryšių skyriaus specialistas Darius Buta, pastarąjį kartą minėjimas vyko prieš dvejus metus, kai buvo minimas VMI dešimtmetis. Vis dėlto šioje sistemoje veikiančios profsąjungos norėtų, kad būtų įteisinta profesinė mokesčių inspektorių diena. Kai tai įvyks, tuomet ir bus galima pagalvoti apie šventes.

Didžiausia Aplinkos ministerijoje bei šioje sistemoje dirbančių žmonių šventė - Pasaulinė aplinkos apsaugos diena (birželio 5 d.). Kaip LŽ pasakojo Aplinkos ministerijos visuomenės informavimo skyriaus vadovė Raimonda Karnackaitė, paprastai oficialioji renginio dalis vyksta ministerijoje, neoficiali - kur nors kitur. Pavyzdžiui, pernai - Verkių rūmuose, šiemet - sostinės laisvalaikio centre "Pramogų bankas". Pasak R.Karnackaitės, vakare dalyvavo apie 500 žmonių, tarp jų - nemažai kviestinių svečių. Visi buvo vaišinami šaltais užkandžiais ir gavo po taurę vyno. Iš ministerijos reprezentacijos lėšų už renginį buvo sumokėta 12 tūkst. litų.

Visuomenė nepakanti

Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojai progą susirinkti draugėn turi du kartus per metus - spalį ir kovą, kai tarnyba buvo įkurta bei atkurta. Pasak VSD atstovo ryšiams su visuomene Vytauto Makausko, šia proga rengiami oficialūs minėjimai, atvyksta daug garbingų svečių. Ne kartą toks renginys vyko sostinės Latvių gatvėje esančiuose svečių namuose. Žinia, būna ir vaišės. Kiek jos VSD kainuoja, V.Makauskas pasakyti nepanoro. VSD rengiami ir sporto sąskrydžiai.

Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodra") valdybos Komunikacijos skyriaus vedėjas Algirdas Meškauskas LŽ sakė, kad šiemet tradiciškai minint socialinio draudimo dieną šventei buvo išleisti 5555 litai.

"Tokie renginiai teisiškai yra labai gražiai įforminami ir neįmanoma įrodyti, kad esama kokių nors teisės pažeidimų. Tačiau moralės požiūriu visuomenė tokiems dalykams labai nepakanti", - LŽ sakė Vyriausiosios tarnybinės etikos (VTEK) patarėjas Gediminas Sakalauskas. Nors, anot jo, yra dvi medalio pusės. Niekas neginčija, kad žmones, dirbančius tiek valstybiniame, tiek privačiame sektoriuje, reikia motyvuoti bei skatinti.

"Tokie renginiai gali vykti, bet jie turi būti skaidrūs, kad visuomenei nekiltų jokių abejonių, kur tokie pinigai panaudojami", - teigė G.Sakalauskas.