Jie kreipėsi į Seimą ir atkreipė dėmesį, kad jau septynerius metus nesikeičia bazinis dydis, taikomas apskaičiuojant valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareigines algas. Rašte parlamentarams Kėdainių valdininkai taip pat užsiminė, jog ministerijoms paliepus tenka rengti daug įvairių ataskaitų.

Vos daugiau už minimalų atlyginimą

Savivaldybės Apskaitos skyrius pabrėžė, kad nuo 2009 metų bazinis algos dydis, taikomas apskaičiuojant valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareigines algas, yra 130,50 Eur. Per ekonomikos krizės laikotarpį jis buvo sumažintas ir šiuo metu nėra atstatytas net prieš krizę buvęs dydis.

„Nutarimo „Dėl biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų apmokėjimo tvarkos tobulinimo“ 4 priede nurodyti koeficientų dydžiai nesikeičia jau daug metų, maksimalus atlyginimas, kurį gali gauti savivaldybės vyriausiasis, vyresnysis specialistas, dirbantis pagal darbo sutartį, yra 461,50 Eur, t. y. tik 81,50 Eur daugiau už minimalią algą“, – teigiama pranešime.

Vargsta su ataskaitomis

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad yra perteklinės ir labai skirtingos atskirų ministerijos bei departamentų ataskaitos už valstybės perduotoms savivaldybei funkcijoms atlikti skirtus asignavimus.

„Pavyzdys – Mobilizacijos departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos reikalauja ne tik ataskaitų, bet ir pirminių dokumentų kopijų. Savivaldybei metams yra skirta tik 8 tūkst. eurų.

Kadangi šie pinigai skiriami administravimo išlaidoms, pirminių dokumentų yra daug. Ataskaitas reikalaujama siųsti elektroniniu ir paprastu paštu. Ataskaitų parengimo ir pateikimo sąnaudos yra didelės.

Perteklinės ataskaitos Socialinių paslaugų ir priežiūros departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos už valstybės lėšas Šalpos išmokoms mokėti ir administruoti bei išmokoms vaikams mokėti ir administruoti bei Finansų ministerijos nustatytos ataskaitų formos sudarant programų sąmatų projektus, programų sąmatas, Biudžeto įvykdymo ataskaitas“, – teigiama pranešime.