„Diplomatija niekada nepakeis neatrastos strategijos. Juo labiau nesukurs, jeigu jos nėra“, – konferencijoje kalbėjo V. Adamkus.

Pasak jo, Lietuvai būtina išsikelti aiškius ir pasiekiamus tikslus.

„Pirmiausia Lietuvai būtina nedelsiant atkurti abipuse pagarba pagrįstus santykius su Lenkija. Negalime leisti, kad būtų nuvertintas ir prarastas bendravimo įdirbis, sukurtas Lietuvai siekiant narystės ES ir NATO“, – sakė V. Adamkus.

Buvęs šalies vadovas taip pat kalbėjo apie naujų iniciatyvų tiek Rytuose, tiek santykiuose su kitomis Europos valstybėmis, tiek su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis būtinybę.

„Turime veikti aktyviai, ryžtingai ir atsakingai, juolab kad keleri pastarieji rinkimai paliudijo: politinės jėgos, spekuliuojančios antieuropietiškumu, kalbančios apie izoliuotą nacionalinę valstybę, Lietuvoje neturi didelio palaikymo“, – kalbėjo prezidentas V. Adamkus.

Lietuvos pastarąjį dešimtmetį galėtume vadinti sėkmingu, jei ne Astravo atominė elektrinė bei neįvykusi elektros tinklų sinchronizacija, sako V. Adamkus.

„Tai rimtas smūgis ne tik mūsų energetiniam sektoriui, bet ir mūsų nacionaliniam saugumui“, – konstatavo V. Adamkus.

Pirmoji prezidento V. Adamkaus konferencija buvo surengta 2017 metais. Ja siekta aptarti mūsų transatlantinės bendruomenės regioninės lyderystės užsienio politikoje būtinybę. Antrosios konferencijos metu dėmesys buvo sutelktas į Rusijos ateitį, o šiais metais dėmesys daugiausia koncentruojamas į ES ir NATO plėtrą į Rytus, aptariamas Vokietijos pirmininkavimas ES 2020 m. ir pasiruošimas Lietuvos pirmininkavimui ES 2027 m. Taip pat diskutuojama apie siekį įtvirtinti Ukrainos, Sakartvelo ir Moldovos narystę šiose organizacijose, rašoma Prezidentūros pranešime spaudai. Konferencija truks dvi dienas – ketvirtadienį ir penktadienį.