Politikės teigimu, šalies vadovui lengva komentuoti valdančiųjų pasirinktą taktiką, kai jis pats neturi arba nesijaučia turįs pilnos atsakomybės už vakcinacijos procesą.

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad šalies vadovui, kritikuojant Vyriausybę dėl vakcinacijos proceso, trūksta nuoseklumo. Politikas taip pat pabrėžia manąs, kad prezidentas prieš kritikuodamas valdančiųjų pasirinktas priemones, kuriomis siekiama padidinti vakcinacijos apimtis, ir pats turėtų pasiūlyti konkrečių situacijos sprendimų būdų.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: ieškoti kaltų – visada lengviau

„Man atrodo, pakankamai lengva yra komentuoti, kai neturi arba nesijauti turįs pilnos atsakomybės už procesą. Aišku, aš suprantu, kad visų lūkestis yra, jog išeitume iš pandemijos nesusipriešinę, sveiki ir saugūs kaip visuomenė, kaip valstybė. Bet, man atrodo, kad situacija yra sudėtinga ir kartais reikia tam tikrų ir vadinamų botago priemonių tam, kad visuomenė suklustų ir išgirstų“, – Eltai teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

TS-LKD frakcijos seniūnė apgailestauja, kad Vyriausybei, siekiant padidinti vakcinacijos apimtis teko imtis griežtesnių priemonių. Vis tik politikė atkreipia dėmesį, kad vadinamosios „botago“ priemonės duoda teigiamą rezultatą.

„Po tam tikrų griežtesnių svarstymų, tam tikrų sprendimų mes matome, kad visuomenės skiepijimosi skaičiai smarkiai pakilo. Turbūt tris kartus. Ir kai dabar pirmą dozę gauną po 10 tūkst. žmonių per dieną, tai labai viltingai nuteikia ta prasme, kad mes kaip visuomenė galėsime būti saugesnė ir sveikesnė“, – sakė ji.

Todėl R. Morkūnaitė-Mikulėnienė akcentuoja Vyriausybės veiklą vertinanti teigiamai. Politikė taip pat mano, kad prezidento išsakyta kritika yra bandymas ieškoti kaltų.

„Man atrodo, kad dabar gal yra bandymas kažkur ieškoti kaltų, tą visada turbūt lengviau padaryti“, – sakė politikė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad prezidento kalbėjimasis su asmenimis, priešiškai nusiteikusiais prieš vakcinaciją, bent jau kol kas aiškesnių rezultatų neduoda.

„Negaliu sakyti, prezidentas ne vieną sykį yra išsakęs raginimą, kad turime pasiekti kuo greičiau 70 proc. skiepijimosi apimtis. Tačiau, kaip aš ir minėjau, kad (...) tam tikras jo bendravimas su žmonėmis, kurie labai aktyviai skleidžia sąmokslo teorijas visuomenėje, bando įgyvendinti priešpriešą tarp mokslo ir žmonių, kurie nepasitiki skiepais ar mokslu (...) sprendžiant iš to, kad tie žmonės toliau tą patį kalba, ką kalbėjo, tai, matyt, tas kalbėjimasis neduoda rezultatų, deja“, – pabrėžė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Nors politikė akcentuoja, kad pastarųjų savaičių skiepijimosi tempai yra nuteikiantys viltingai, vis tik ji atkreipia dėmesį, kad etapas, kai skatinamosios priemonės galėjo duoti pozityvų efektą, jau praėjo. R. Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, dėl šios priežasties dabar tenka naudoti griežtesnes priemones.

„Visi mes norime, kad ir vaikai grįžtų į mokyklas normaliai, ir kad verslai normaliai veiktų, ir gydymo įstaigos kad atsivertų. Man atrodo, kad tai yra pakankami argumentai. Bet jeigu daliai visuomenės yra sunku tuos argumentus išgirsti, tai mes matome, kad daliai visuomenės tos griežtesnės priemonės atrodo paveikesnės. Aš norėčiau, kad to nereiktų, bet mes matome, kad tai, matyt, veikia“, – sakė TS-LKD frakcijos seniūnė.

E. Gentvilas: prezidentui trūksta nuoseklumo

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas E. Gentvilas taip pat teigia, kad prezidento kritika Vyriausybei jam nuskambėjo keistai.

„Pradžioje prezidentas sukėlė tokius gal nepagrįstus lūkesčius iki liepos 6-osios pasiekti 70 proc. Tada matydamas, kad neįvyksta tai, kaltino Vyriausybę ir (ministrą Arūną – ELTA) Dulkį, kad nesiima visų reikalingų, visų būtinų priemonių, kad užtikrintų prezidento sugalvoto grafiko laikymąsi. Tada pamatęs, kad visa Europos Sąjunga nepasiekė tokių skiepijimosi tempų, kurį laiką numalšino savo kritiką. Dabar, kai Vyriausybė ėmėsi sakyčiau rimtų priemonių, ir čia galbūt kritikuotinų arba diskutuotinų priemonių, tai yra su tam tikrais gąsdinimo elementais – prezidentui vėl negerai“, – Eltai sakė E. Gentvilas.

Todėl politikas įsitikinęs, kad prezidentui, kritikuojant Vyriausybę dėl vakcinacijos proceso, trūksta nuoseklumo. E. Gentvilas įsitikinęs, kad prezidentas prieš kritikuodamas valdančiuosius turėtų ir pats pasiūlyti realių priemonių, galinčių padidinti vakcinacijos apimtis.

„Žinote, ir aš būnant valdančioje daugumoje galėčiau daug ką pasakyti negatyvaus. Bet kalbėti vien negatyvą vietoje pasakymo, ką reikia daryti, tai yra tokių gatvės riaušių žmonių leksika. Prezidentas ar politikai turėtų pasakyti ir ką reikia daryti“, – sakė E. Gentvilas.

„Radikaliai kritikuoti galima ir reikia tada, kai pasiūlai savo modelį, savo priemones, o jos nevykdomos“, – pridūrė jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas atkreipia dėmesį, kad Vyriausybė jau seniai yra sudariusi sąlygas visiems norintiems pasiskiepyti nuo COVID-19. Vis tik politikas atkreipia dėmesį, kad dalis žmonių daro viską, kad tik jiems nereikėtų vakcinuotis.

„Mes aiškiai matome, kad yra gauja žmonių, kurie daro viską, kad nesiskiepytų: eina pas medikus, siūlo kyšius, kad gautų pažymėlę, jog jiems nereikia skiepytis. Tai ką (ministras Arūnas – ELTA) Dulkys gali su šiais žmonėmis padaryti? Ypač, kai dar prezidentas ir Prezidentūra tam tikras psichologines ir beveik politines paramas yra išsakę tiems žmonėms“, – akcentavo E. Gentvilas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (711)