Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė žada, kad pensijos bus pradėtos kompensuoti rudenį.

„Sutarėme, kad iki gegužės 1 dienos bus pateiktas įstatymo projektas dėl pensijų kompensavimo“, - trečiadienį po valdančiųjų pasitarimo žurnalistams pareiškė premjeras.

Steigimu, įstatymo pataisose jokių naujovių nėra, į jas sudėti tie valdančiųjų susitarimai, dėl kurių buvo susitarta žiemą.

„Niekas nesikeičia. Tik šiek tiek buvo įstrigusi derinimo procedūra Finansų ministerijoje. Kaip ir buvo kalbėta, pensijų kompensavimas bus pradėtas šiais metais iš viršplaninių pajamų, o planuojant 2015 metų biudžetą, sumos įtrauktos iš karto“, - sakė L. Graužinienė.

Anot jos, visos ministerijos, išskyrus Finansų ministeriją, pataisas jau yra suderinusios.

„Kada bus pateikta į Seimą, pasistengsime priimti ypatingos skubos tvarka, tam, kad visiems žmonėms būtų aišku ir suprantama, nuo kada kas prasideda“, - teigė ji.

Pasak Seimo vadovės, svarbu kuo greičiau priimti sprendimą, kad tam galėtų ruoštis „Sodra“: „Sodra“ turi pertvarkyti savo informacinę sistemą tam, kad galėtų dirbti su gyventojų duomenų baze“.    

Valdantieji skaičiuoja, kad pensijų kompensavimui reikės apie 443 mln. litų. Šiemet būtų išmokėta 20 proc. neišmokėtos pensijos, o 2015-2016 metais - po 40 proc., mokant kas ketvirtį.  

Vasarį buvo teigiama, kad beveik 25 tūkst. pensininkų, kuriems per krizę pensijos buvo apkarpytos mažiausiai, jau šiais metais gaus visą nepriemoką. Tiek žmonių valstybė yra skolinga po maždaug 100 litų.

2009 metais pensijos iki 650 litų nebuvo mažinamos.

Iš viso pensijos bus kompensuotos maždaug 450 tūkst. gyventojų.

L.Graužinienė: Seimas iki vasaros dar gali apsispręsti dėl MMA padidinimo

Seimas iki vasaros atostogų dar gali apsispręsti dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) padidinimo, sako Seimo pirmininkė. Pasak L. Graužinienės, tokiam sprendimui tereikia kompromiso Trišalėje taryboje.

„Pirmiausia reikia pabaigti diskusijas dėl MMA Trišalėje taryboje. Viskas įmanoma, jeigu bus rastas kompromisas Trišalėje taryboje“, - trečiadienį po valdančiųjų koalicijos pasitarimo žurnalistams sakė Seimo vadovė, atsakydama į klausimą, ar Seimas iki vasaros atostogų dar imsis MMA didinimo svarstymų.

L. Graužinienės teigimu, profesinės sąjungos remia idėją MMA didinti iki 1500 litų.

„Praėjusią savaitę susitikau su profsąjungomis, jos palaiko mintį, kad MMA didinimo diskusijos turi būti nuo 1500 litų“, - sakė ji.

„Darbiečiai“ siekia, kad MMA iki 2015 metų pabaigos būtų padidinta iki 1500 litų. Minimali alga šiuo metu yra 1 tūkst. litų - pernai sausį ji padidinta 150 litų.

Seime šią savaitę užregistruotos Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho inicijuotos ir dar keliolikos parlamentarų parašais remiamios Darbo kodekso pataisos, numatančios, kad Vyriausybė Trišalės tarybos teikimu turėtų nustatyti minimalaus valandinio atlygio ir MMA dydžius, kurie atitiktų Europos socialinės chartijos ratifikavimo įstatymu Lietuvos prisiimtus įsipareigojimus.

Premjeras Algirdas Butkevičius kovo pradžioje sakė, kad MMA kitais metais didės, tačiau kiek, jis kol kas neprognozuoja. Jis mano, kad MMA didinti iki maždaug 300 eurų (beveik 1036 litų) yra galimybių, tačiau politinio sprendimo dėl to dar nėra.