Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė laidoje „Info diena“ teigė, jog ir pirmoji protesto dalis kėlė nerimo ir nuostabos.

„Tie įvykiai susidėjo iš kelių elementų. Turbūt visi sutinkame, kad laisvoje ir demokratinėje šalyje išsakyti savo nuomonę ir poziciją yra gerbtinas dalykas. Tačiau ne tiek forma dienos mitingo, bet turinys kėlė nerimo ir nuostabos. Iš karto buvo pastatytos kartuvės, skanduojami tam tikri šūkiai. Rodomi tam tikri gestai, nukreipti į Seimo langus ir smaugiamieji ženklai.

Tai yra viena, bet tai, kas dėjosi vakare – paūmėjo ir pasidarė dar sudėtingiau. Aš tai matau kaip grėsmę valstybei ir valstybingumui“, – sakė politikė.

R. Morkūnaitė–Mikulėnienė teigė, jog jai nėra jauku dirbti su protestą skatinusiais parlamentarais.

„Mes nuolat girdime Seime tam tikrą žodyną. Kolega P. Gražulis ir laidotuvių vainiką buvo į Seimą atnešęs. Ponas Puidokas, dar keletas kolegų, kurie neslėpė ir išėję į lauką dar pasikalbėti, kursto susirinkusiuosius aktyviau šturmuoti Seimą. Susirinkti prie Vyriausybės.

Bet po to jiems patiems kyla sunkumų palikti Seimo prieigas. Tai vertinu kaip apgailėtiną elgesį. Suprantu, kad kažkas jai pasitiki, jie išrinkti į Seimą tos pačios demokratijos būdu. Bet man nėra jauku su tokiais kolegomis“, – tikino konservatorė.

M. Puidokas ir A. Gedvilas suskubo atsiriboti nuo „antros“ protesto dalies – riaušių prie parlamento.

O Seimo narys P. Gražulis dalyvavo ir vakarinėje riaušių dalyje. R.Morkūnaitės–Mikulėnienės teigimu,

„Ta riba yra labai plona. Kaip minėjau, meninės priemonės mitingo buvo keliančios abejonių. Tie patys žmonės, jei atsiribojo nuo riaušių, dar tą patį vakarą jie kurstė ir palaikė tuos žmones. Nežinau, kiek yra nuoširdūs tie jų atsiprašymai.

Bet jei bus fiksuota policijos medžiagoje ar kitur tie faktai, kad buvo kurstoma pačių Seimo narių, manau, kad Seimas turėtų apsispręsti. Ar žmonės, kurie turi tokių intencijų, turi dirbti Seime. Turiu mintyje – veikti prieš valstybę“, – teigė TS–LKD frakcijos seniūnė R. Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Ji teigė, jog spėjo iš Seimo išeiti iš karto po parlamento antradienį.

„Bet kitų mano kolegų patirtis kur kas dramatiškesnė. Tikrai keistais laikais gyvename, kai žmonės už savo reiškiamus įsitikinimus taikiai turi patirti tokius ir grasinimus, ir agresijos išpuolius. Suprantu, jog mitinge dieną buvo įvairių žmonių, nuoširdžiai tikinčių tuo, ką jie kalba.

Bet mes matome jau ne vieną mitingą, kur dalykai persipina. Ir iš esmės, tai jau nebėra turinys apie vieną ar kitą klausimą. Bet veiksmai nukreipti siekiant destabilizuoti padėtį valstybėje“, – laidoje „Info diena“ sakė R. Morkūnaitė–Mikulėnienė.