Tai patvirtino „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas. Jis teigė šį klausimą iškėlęs koalicijos taryboje.

Remtų A. Butkevičiaus kandidatūrą

„Iškėliau tokią iniciatyvą, kad pradėtų koalicija kalbėti dėl vieningo kandidato į šalies prezidento postą. Ir manau, kad artimiausių politinių tarybų darbotvarkėje galėtų būti šitas klausimas aptarinėjamas. (...) Jokiu būdu nekalbu apie pavardes. Bet, pavyzdžiui, jeigu Algirdas Butkevičius kandidatuotų, aš jį tikrai palaikyčiau“, - kalbėjo R. Paksas.

Tokį siūlymą jis motyvavo paprastai – susivieniję valdantieji esą turėtų didesnius šansus rinkimuose.

„Jeigu koalicija iškelia vieną kandidatą į prezidento postą, yra didesnė tikimybė, kad šitas kandidatas ir laimės“, - pridūrė „tvarkiečių“ lyderis.

Tuo tarpu A. Butkevičius eilinįsyk paragino neskubėti su kalbomis apie savo kandidatavimą.

„Klausykit, nekalbėkit apie Butkevičių kiti. Butkevičius pasakys kitais metais, gerai?“ - išgirdęs žurnalistų klausimą R. Paksui, įsiterpė premjeras.

Žurnalistams paklausus apie R. Pakso kandidatūrą, „tvarkiečių“ lyderis atsakė sąmoju: „Klausykit, nekalbėkit apie poną Paksą kiti“.

Savo ruožtu, A. Butkevičius patikino, kad socialdemokratų partija kandidatą kels. Esą galbūt tai ir bus tas vienintelis kandidatas, kurį rems visa koalicija.

V. Uspaskichas: premjeras gali nurungti prezidentę

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas žurnalistams teigė iš esmės palaikantis iniciatyvą, bet viską esą lems kandidato parinkimas.

„Iš tikrųjų, būtų neblogai. Bet tai priklausys nuo visų koalicijos partnerių ir, aišku, nuo kandidato“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Paklaustas, ar paremtų A. Butkevičiaus kandidatūrą, politikas teigė raginęs premjerą prabilti apie kandidatavimą. Jis neslėpė, jog Vyriausybės vadovo kandidatūra „darbiečiams“ kelia simpatijas.

Paklaustas, ar A. Butkevičius turi šansų nurungti D. Grybauskaitę, politikas teigė matantis tam galimybių – ypač jei už premjero stos visa koalicija.

„Visa valdančioji koalicija turėtų daugiau balsų negu tie, kurie rems D. Grybauskaitę“, - skaičiavo V. Uspaskichas.

Paklaustas, kaip būtų galima atlyginti dabar „darbiečių“ kandidatu įvardijamam Artūrui Paulauskui, politikas nedaugžodžiavo: „Ką reiškia, kompensuoti? Tegul A. Butkevičius kompensuoja jam.“

Nors D. Grybauskaitė tebetyli apie savo kandidatavimą, politikos apžvalgininkai ir politologai mato vis daugiau ženklų, rodančių, kad šalies vadovė sieks būti perrinkta. Tai ir skraidymas pigiomis avialinijomis, ir griežtėjantis tonas santykiuose su valdančiaisiais, ir daugelis kitų prezidentės elektoratą galinčių mobilizuoti žingsnių.

Tuo tarpu politinės partijos neskuba atskleisti kortų. Su prezidente pagal populiarumą lenktyniaujantis premjeras, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius ragina palaukti. Apie kandidatus nekalba ir „tvarkiečiai“, Lenkų rinkimų akcija, konservatoriai bei liberalai. Vienintelė išimtis – Darbo partija. Dabar jos kandidatu įvardijamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. Šis politikas – buvęs aršus Viktoro Uspaskicho oponentas, 2011 m. su savo partija prisijungęs prie „darbiečių“.

Buvęs Seimo pirmininkas A. Paulauskas yra bandęs laimę prezidento rinkimuose. 1997 m. jis didele persvara laimėjo pirmąjį turą, tačiau antrajame ture triumfavo Valdas Adamkus, aplenkęs A. Paulauską mažiau nei vienu procentiniu punktu. 2002 m. rinkimuose A. Paulauskas į antrąjį turą nepateko, o V. Adamkus patyrė tą patį, ką penkeriais metais anksčiau patyrė A. Paulauskas: pirmąjį turą įtikinamai laimėjęs prezidentas antrajame ture netikėtai nusileido Rolandui Paksui.