Masiulis teigia, kad daug lemia patirtis: turi patarimą valdantiesiems

Kaip Delfi komentavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys Kęstutis Masiulis, „taika tunelio gale“ priklauso nuo abiejų pusių.

„Taika priklauso nuo abiejų pusių tiek, kiek bus politinės kultūros bei valios sėsti ir susitarti, pasišnekėti. Dar ir politinės patirties – aš manau, kad jos labiausiai trūksta prezidentūrai. Ten aš labai nedaug matau žmonių, kurie buvo politikais ir supranta, kaip politika yra gaminama, – kad politika nėra vien viešieji ryšiai, o politika yra ir rūpestis valstybe. Ne vien rūpestis elektoratu“, – sakė parlamentaras.

Jis atkreipė dėmesį, kad vien rūpinantis elektoratu, galima nuklysti į populizmą.

„Gali kokį popsą skelti ir galvoti, kaip čia būti perrinktam kitai kadencijai, bet nuvaryti valstybę nuo bėgių. Mes matėme, kuo anksčiau baigdavosi tokie visokie eksperimentavimai – vis tiek baigdavosi pakankamai liūdnai.

Atsakingas valstybės valdymas, ypač krizės metu, reikalauja aukoti savo politinį įvaizdį ir galbūt perspektyvą būti perrinktiems“, – komentavo K. Masiulis.

Ilgamečio politiko nuomone, valdantiesiems šiuo atveju reikėtų taip pat kartais nesivelti į tas politines aistras.

„Ko aš pageidaučiau, – kadangi ir prezidento pusės eina nepaskaičiuoti, nepasverti, neadekvatūs įvairūs dalykai, tai nereaguoti. Ramybės, santūrumo, nereaguoti, nematyti. Būkime oresni. Vadinasi, trūksta truputį santūrumo. Jaunimo nemažai, karštesni truputėlį“, – juokavo TS-LKD atstovas.

Kęstutis Masiulis

K. Masiulis sakė, kad ir pats stengiasi santykių su prezidentūra temą liesti kuo mažiau.

„Esu ringo žaidėjas, jeigu reikia, bet kadangi turiu didžiulę patirtį ir kaip politologas, ir kaip, juo labiau, politikas, tai aš suprantu, kad niekas nelaimi. O žmonės nesupranta tų peštynių prasmės ir nukenčia abidvi pusės“, – komentavo Seimo narys.

Visgi jis atkreipė dėmesį, kad kai kurie kolegos jau nebekomentuoja prezidento veiksmų – štai premjerė Ingrida Šimonytė, kaip priminė K. Masiulis, nekomentavo prezidentūros pareiškimų apie neva Vyriausybės pastangomis dirbtinai sulėtintą vakcinaciją, pasakiusi, kad to nedaro iš pagarbos institucijai.

„Jau mes darome tokius žingsnius, bet kadangi mūsų daug žmonių – vieni turi didesnę patirtį, kiti mažesnę, tai kai kurie ima ir dar kažką aštriau pasako“, – sakė konservatorius.

Vis dėlto K. Masiulis teigė manantis, kad artimesni santykiai su prezidentūra tikrai galimi, tačiau pripažino besitikintis, kad kitą savaitę valdantiesiems pavyks atmesti G. Nausėdos veto.

„Labai norėčiau, kad pavyktų, todėl, kad tas veto labai neproduktyvus“, – teigė K. Masiulis.

Jis pripažino, kad nėra gerai, jog G. Nausėda pastaruoju metu nesusitinka su I. Šimonytė.

„Bet čia iniciatyva vis tiek turėtų būti iš prezidento pusės. Gal susipras. Pirmasis variantas, – kad susipras, o antrasis variantas, – kad nesusipras ir bus tas žinomas sugyventinio režimas kaip gyveno Brazauskas prie konservatorių, tik jų buvo labai daug“, – pridūrė parlamentaras.

Raskevičius rankų nenuleidžia: ir toliau bandysiu kalbėtis su prezidentu

Su prezidentu G. Nausėda vis bandantis susitikti, kad aptartų ruošiamą Partnerystės įstatymą Laisvės frakcijos narys Tomas Vytautas Raskevičius Delfi sakė nesiruošiantis nuleisti rankų – ir toliau bandys prisibelsti iki šalies vadovo durų.

„Pats prezidentas yra ne kartą pabrėžęs, kad dialogas yra svarbus, kad labai svarbu yra diskutuoti ir išgirsti įvairias nuomones. Tai aš savo veikloje, kiek tai susiję su žmogaus teisių klausimais, nuolat kviečiu prezidentą tiesiogiai aptarti svarbius klausimus ir vengti neišdiskutuotų nuomonių transliavimo į viešąją erdvę“, – sakė T. V. Raskevičius.

Jis išreiškė apmaudą, kad kol kas su prezidentu tiesiogiai aptarti klausimų jam nepavyko.

„Labai apmaudu, kad prezidentas iki šiol mano kvietimo nėra priėmęs, bet neprarandu vilties. Kadencija dar tik prasideda, dar liko trys metai, tai ir toliau ketinu derinti pozicijas su prezidentūra dėl svarbiausių žmogaus teisių klausimų. Tikiuosi, kad tas dialogas bus ne tik atviras, bet ir konstruktyvus“, – komentavo parlamentaras.

Tomas Vytautas Raskevičius

Vertindamas pastarąją atmosferą tarp valdančiųjų ir prezidentūros, T. V. Raskevičius

„Susiduriame valstybės gyvenime su tokiais klausimais, kur nebėra nei vietos, nei laiko politinei potencijai matuotis – nesvarbu, ar tai būtų pandemijos valdymas, ar tokie jautrūs įstatymo projektai kaip Partnerystės įstatymas. Tiesiog reikia susėsti ir padaryti, o kaip prasideda konkurencija, (...) tai visų pirmiausia kenčia rezultatas ir ta gerovės valstybė, kurią mes siekiame visi kartu sukurti“, – pastebėjo Seimo narys.

Jo nuomone, siekti konstruktyvaus dialogo turėtų abi pusės.

„Aš manau, kad dialogas visą laiką yra dvipusis eismas. Aš iš savo pusės tą dialogą su prezidentūra inicijuoju, kiek tai susiję su man svarbiais politiniais klausimais, tai labai norėčiau, kad į tą kvietimą būtų atsiliepiama bei atsakinėjama ne vien per spaudą“, – teigė T. V. Raskevičius.

Politikas neseniai kvietė prezidentą G. Nausėdą aptarti pakoreguotą Partnerystės įstatymą, pasiūlydamas drauge suvalgyti picą, tačiau tokio kvietimo prezidentūra nepriėmė ir pica buvo grąžinta atgal.

„Neįžeidė. Manau, kad politikoje apskritai įsižeidimams ir kažkokiems asmeniškumams vietos nėra. Mus pirmiausia sieja bendras darbas“, – sakė parlamentaras.

T. V. Raskevičius teigė tikintis, kad kitą savaitę valdantiesiems pavyks atmesti šalies vadovo veto.

Žemaitaitis: taikos tikrai nebus

Opozicinės Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis, vertindamas situaciją, savo ruožtu juokavo, kad „Pearl Harboras jau atplaukia, tik neaišku, kurioje krantinėje sprogdins“.

„Jei rimtai, tai taikos tikrai nebus, čia jau akivaizdu. tiek vieni, tiek kiti yra užsispyrę ir grynai dėl asmeninių kažkokių ambicijų, todėl, kad vis dar tęsiasi prezidentinė rinkiminė kampanija. Ji prasideda dabar ir nauja“, – komentavo Seimo narys.

Jo nuomone, konservatoriai įvertino, kad jų reitingai pastaruoju metu yra stabilūs.

„Tai reiškia, kad kritikuodami prezidentą jie išlaiko savo rinkėjus ir jiems visiškai vienodai, ką prezidentas pasakys apie juos. Panaši technologija buvo taikoma ir, prisiminkite, to paties Sauliaus Skvernelio ir Dalios Grybauskaitės panašaus konflikto metu“, – prisiminė R. Žemaitaitis.

Jis pasakojo, kad tokių santykių momentų istorijoje, kai nesusikalbama tarp aukščiausių valdžios institucijų, buvo labai daug.

„Prie gero tai tikrai neprives“, – konstatavo opozicijos atstovas.

R. Žemaitaitis atkreipė dėmesį, kad iš tokios situacijos bus tiesiog daromi politiniai dividendai.

Remigijus Žemaitaitis

„Vyksta politinis žaidimas smėlio dėžėje. Prisimena žmonės, kai buvo 4 ar 6 metų ir kai stumdydavo modeliukus pačioje smėlio dėžėje, bet tai nėra į gera, nes tai stebi kaimynai, tą išnaudoja Baltarusija, labai gerai tą išnaudoja Rusija ar Lenkija“, – dėstė Seimo narys.

Visgi R. Žemaitaitis teigė manantis, kad žmonių pasirinkimui, ką palaikyti, tokia situacija didelės įtakos realiai nedaro.

„Žmonėms čia visiškai vienodai, nes jau viskas – jie pasidalino į dvi grupes ir kas ką besakys, kiek bebus pareiškimų iš vienos ar kitos grupės, jau nebeįdomu. (...) Viskas, jie turi savo rinkėjus“, – sakė politikas.

Visgi parlamentaras akcentavo, kad situacija gali dar labiau paaštrėti gegužės mėnesį, kai bus peržiūrimas valstybės biudžetas.

„Ateina labai daug naujų mokesčių, (...) tai panašu, kad kris tada keletas ministrų, kurie bus paaukoti vardan mokestinių įstatymų, o prezidentas bus pastatytas į kampą, nes bus sakoma, kad jei jis nepasirašo po įstatymais, tai nekuria gerovės valstybės“, – teigė R. Žemaitaitis.

Tačiau parlamentaras pabrėžė, kad tokių santykių tarp Vyriausybės ir prezidentūros pablogėjimų būta visais laikais.

„Buvo visais laikais, absoliučiai. Vienintelis, ką galiu išskirti, tai kai buvo Brazauskas premjeru, o Adamkus prezidentu. Buvo fantastiniai santykiai, jie tikrai bendraudavo, šnekėdavo, gal dėl to, kad jų ir išsilavinimo, suvokimo lygis šiek tiek kitoks. Jie buvo ramesni“, – prisiminė R. Žemaitaitis.

Jis teigė manantis, kad valdantiesiems tikrai pavyks atmesti prezidento veto kitą savaitę.

Seimas nepriėmė Nausėdos veto dėl mokamų COVID-19 testų darbuotojams – lieka intriga, ar valdančiųjų balsų pakaks

Seimas ketvirtadienį nesutiko su prezidento G. Nausėdos veto ir toliau svarstys, ar nuo COVID-19 nepasiskiepiję darbuotojai nuo gruodžio 1 d. turės patys susimokėti už privalomus testus.

Tai galutinai paaiškės kitą savaitę, po balsavimo, kuriame reikės bent 71 balso „už“. Opozicija išsako palaikymą prezidentui, tačiau kartu su valdančiaisiais pasigenda G. Nausėdos pasiūlymų ir atsakomybės.

Po žengto pirmojo žingsnio link veto atmetimo, valdančiųjų atstovai Delfi komentavo, kad dėl to nedžiūgauja. Jų teigimu, apmaudu, kad šalies vadovas ir Vyriausybė nedirba ranka rankon sudėtingu pandemijos metu. Apie tai galite skaityti čia.

Kaip rašė BNS, įprasti pirmadieniniai šalies vadovo G. Nausėdos ir ministrės pirmininkės I. Šimonytės susitikimai pastaruoju metu nevyksta dėl, kaip agentūrą informavo prezidentūra, „užimtos premjerės darbotvarkės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)