Valdantieji tikisi, kad veto atmetimui balsų pakaks

„Manau, jog šitas veto nepaskatins žmonių skiepytis. Mūsų tikslas yra kuo didesnis pasiskiepijimas, pačios įvairiausios paskatos turi būti. Dabar mes subsidijuojame tą nepasiskiepijimą“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Ji akcentavo, kad vienintelis kelias įveikti pandemiją – vakcinacija.

„Labai apgailestauju, kad buvo vetuotas šis projektas. Mes suprantame, kad aplinkybės sudėtingos, situacija įtempta, skaičiai auga. Mūsų tikslas yra visomis priemonėmis išvengti uždarymo, karantino. Norėtųsi tiesiog palaikymo“, – teigė A. Armonaitė.

Politikės atkreipė dėmesį, kad sprendimus nesiskiepyti priima patys žmonės. Valdantieji neslepia, kad bandys atmesti prezidento veto ir tikisi, kad tam balsų užteks.

„Tikiuosi, kad turėsime. Netrukus pamatysime. Argumentų kalba vis dėlto turi nugalėti“, – sakė A. Armonaitė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad kartu su savo sprendimu prezidentas nepateikė naujų argumentų.

„Aš nematau priežasčių, kodėl valdančioji dauguma turėtų balsuoti kitaip nei balsavo kai buvo priimtas šis įstatymas“, – komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Jos nuomone, valdantiesiems tikriausiai užteks balsų atmesti šalies vadovo veto.

„Valdančioji dauguma turi 74 balsus. Negaliu kalbėti už kiekvieną Seimo narį, tačiau manau, kad neišgirdus naujų argumentų ir puikiai suvokiant, kad šiuo metu miršta žmonės ir ta didžioji banga visgi yra nevakcinuotų žmonių, ir kad priemonės reikalingos įvairios, aš manau, kad bus valia šiam sprendimui“, – sakė Seimo pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen paaiškino, kad ketvirtadienį Seimas spręs dėl to, ar laikyti įstatymą nepriimtu, ar grąžinti jį komitetui. Kitas balsavimas dėl veto atmetimo būtų kitą savaitę.

Ji teigė nematanti, kad prezidentas turėtų kažkokį planą pandemijai valdyti.

„Šiuo konkrečiu atveju nematau, nes matau bandymą užkirsti kelią tam sprendimui, kurį Seimas priėmė – tam tikrą sugriežtinimą, tačiau konkrečių pasiūlymų, kurie būtų konstruktyvūs šiuo atveju aš neišgirdau“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Prezidento veto

Šalies prezidentas G. Nausėda trečiadienį vetavo Žmogaus užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kurios numatė nuo gruodžio 1 d. tam tikrų profesijų atstovams nebekompensuoti testų kainos valstybės lėšomis.

Prezidentūros pranešime pažymima, kad įstatyme numatytas reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus. Tai esą reikšmingai sumažintų privalomai tikrintis sveikatą dėl užkrečiamosios ligos turinčių darbuotojų skaičių ir lemtų pavėluotą COVID-19 ligos diagnostiką ir nekontroliuojamą plitimą.

„Prezidentas atkreipia dėmesį, kad ekstremaliosios situacijos metu valstybė privalo užtikrinti žmonių sveikatos apsaugą ir visų trijų pandemijos valdymo dalių – vakcinavimo, testavimo ir gydymo – prieinamumą. Pritardamas įstatymo iniciatorių deklaruojamam tikslui padidinti vakcinacijos lygį, šalies vadovas pažymi, kad vienintelis kelias pandemijai valdyti – taiklus testavimas ir aktyvus skiepijimosi skatinimas“, – rašoma prezidentūros pranešime.

Prezidento atmestos Žmogaus užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos numato, kad nenorintieji skiepytis už privalomus testus nuo koronaviruso privalo susimokėti patys. Sutikus darbdaviui, testavimosi kaštus padengtų jis.

Testai išimties tvarka toliau būtų finansuojami tik negalintiems pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių arba tokiu atveju, kai vakcinų visiems nepakanka.

Pakeitimai būtų įsigalioję nuo gruodžio 1 dienos.

Priimant šias pataisas Seime balsavo minimalus Seimo narių skaičius – 71 parlamentaras. Opozicija balsavime nedalyvavo. Seimo posėdžių salės dešinėje įsitaisę parlamentarai vieningai kalba, kad pataisos skiepijimo tempų nepaspartins, veikiau priešingai – turės neigiamą efektą: skaldys visuomenę, didintų bedarbių gretas, taip pat esą mažėtų besitestuojančiųjų skaičius.

Valdančiųjų atstovai savo ruožtu tikina, kad valstybė neprivalo mokėti už atsisakančiųjų skiepytis testus, kai visiems prieinama nemokama alternatyva – vakcina. Kaip Eltai anksčiau teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, Lietuva tokiems žmonėms dovanų iš mokesčių mokėtojų kišenės nebeturėtų dalinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (642)