Apie tai, kad valdantieji bando užblokuoti kai kurių klausimų svarstymą komitetuose, nes, tikėtina, jie išsakytų neigiamą poziciją, penktadienį dalyvaudamas laidoje „Delfi tema“ užsiminė atstovas iš opozicijos, Seimo demokratas Domas Griškevičius. Tai, pasak jo, rodo įtampas valdančiosios koalicijos viduje.

„Jau atšaukinėjami tam tikri klausimų svarstymai nuo komitetų, kurie nepritaria vieniems ar kitiems klausimams. Tas pats NSGK (Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas – Delfi) buvo nuimtas nuo Valstybės tarnybos įstatymo, nes jie nepasisako už“, – teigė D. Griškevičius.

Domas Griškevičius

Atitinkamai, pasak jo, svarstoma neleisti papildomam Seimo Kaimo reikalų komitetui apsvarstyti Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisų, kuriomis siekiama uždrausti kailinių žvėrelių fermas.

Iš anksčiau žinoma, kad komiteto pirmininkas, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Viktoras Pranckietis draudimui nepritaria.

„Jau girdisi iniciatyvos, kad Liberalų partijos atstovą Viktorą Pranckietį, kuris yra komiteto pirmininkas, kuris stabdo šią reformą, reikia nuimti“, – pažymėjo D. Griškevičius.

Aiškina, kad komitetas ir taip labai užimtas

Siūlymą atsisakyti NSGK kaip papildomo komiteto, kuris apsvarstytų su valstybės tarnybos reforma susijusias pataisas, Seimui pateikė konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seimas dar praėjusių metų lapkričio 17-ąją per pateikimą pritarė minėtoms pataisoms, jas numatyta svarstyti šių metų kovą, tačiau papildomas Seimo NSGK niekaip nepateikia išvados. Pataisų svarstymas dėl to yra užstrigęs.

„Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nespėjo šitų klausimų apsvarstyti, nes turi labai daug kitų didelių darbų, labai užimtas ir svarbus komitetas. Suderinę su pirmininku L. Kasčiūnu, teikiame protokolinį nutarimą, kad NSGK galėtų nebūti apkrautas šiuo tikrai irgi svarbiu darbu, o tai leistų greičiau svarstyti vadinamąją valstybės tarnybos reformą“, – Seime kalbėjo konservatorius Andrius Vyšniauskas.

Tačiau NSGK narys, demokratas Saulius Skvernelis tokiems teiginiams paprieštaravo.

Saulius Skvernelis

„Kolega Andrius pasakė, kad mūsų komitetas taip užsikrovęs darbu, kad negali apsvarstyti <...>. Tai mūsų komitetas svarstė, tiesiog paprasčiausiai reikia pripažinti faktą, kad komitete šitie įstatymų projektai nesulaukė pritarimo ir neužteko tų mechaninių balsų patvirtinti“, – tikino S. Skvernelis.

Nepavyko susitarti su opozicija

Į diskusiją įsijungusi premjerė Ingrida Šimonytė antrino A. Vyšniauskui ir pareiškė, kad komitetas galėjo teikti neigiamą išvadą pataisoms, bet to nepadarė.

„Iš ko aš sprendžiu, kad esate labai užsivertę darbu“, – sakė ji.

Ketvirtadienį posėdžiavęs Seimas balsų dauguma atsisakė Seimo NSGK kaip papildomo su valstybės tarnybos reforma susijusioms pataisoms.

Toks sprendimas, NSGK pirmininko Lauryno Kasčiūno vertinimu, logiškas. Komitetas, anot jo, apskritai neturėjo svarstyti minėtų pataisų.

Laurynas Kasčiūnas

„NSGK rūpinasi Lietuvos valstybės saugumu ir gynyba, ir čia yra lydintieji [projektai], kurie iš esmės neturi jokio poveikio pačiai reformai. Mes net neturėjom pačios reformos įstatymo, buvo tik papildomai [projektai]. Tai aš netgi stebėjausi, kam išvis jų reikia svarstyme. Todėl Seimo sprendimas logiškas, kad būtų galima judėti į priekį“, – Delfi komentavo L. Kasčiūnas.

Verta pažymėti, kad sausio 6-ąją su valstybės tarnybos reforma susijusias pataisas ėmė blokuoti NSGK opozicionieriai, dėl ko komitetas taip ir nerado dėl jų sutarimo, ir padarė pauzę. Prie pataisų svarstymo taip ir nebuvo grįžta.

Pranckietis: tai būtų komjaunuoliška iniciatyva

Savo ruožtu Delfi kalbintas Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas V. Pranckietis teigė neturintis žinių apie kokius nors planus atriboti jo komitetą nuo kailinių žvėrelių klausimo.

„Manau, kad paleistas gandas yra, o jokio formalaus dokumento nėra. Buvo tokių pasvarstymų iš Jurgio Razmos, pasakiau, kad tai žingsnis „į demokratiją“. Buvo kalbėta ne apie tai, kad mūsų komiteto atsisakyti šiam projektui, bet kad papildomi komitetai galėtų būti nereikalingi. Jis svarstė tokį dalyką, bet turėtume pasižiūrėti, ar jis ką nors registravo, kol kas, mano žiniomis, ne“, – komentavo V. Pranckietis.

Paklaustas, kaip vertintų, jei siūlymas atsisakyti Kaimo reikalų komiteto išvados atsirastų, komiteto pirmininkas atkirto, kad tai būtų „komjaunuoliška iniciatyva, kuri griauna kažkokį verslą, nes kažkas nusprendė, kad jis nepatinka“.

Viktoras Pranckietis

Tiesa, V. Pranckietis pažymėjo, kad įvyko jau trys komiteto posėdžiai ir per juos nė vienas komiteto narys nepasiūlė svarstyti klausimo dėl kailinių žvėrelių fermų uždarymo.

Delfi kalbinta Seimo konservatorė, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė pasipiktino, kad Kaimo reikalų komitetas nieko nedaro, ir neatmetė galimybės, kad bus siekiama atsisakyti šio komiteto išvados dėl kailinių žvėrelių.

„Mūsų tikslas šioje sesijoje šį įstatymo projektą apsvarstyti ir priimti sprendimą dėl jo. Konkrečiai dar kaip judėsime ir kaip paskatinsime Kaimo reikalų komitetą, kaip papildomą komitetą, duoti išvadą, aš negaliu pasakyti, bet galvojame apie įvairius variantus“, – teigė ji.

Aistė Gedvilienė

Gedvilienė: ieškosime būdų

„Aš matau delsimą. Vyriausybė išvadą priėmė jau prieš mėnesį, esu girdėjusi visokių nuotrupų iš pokalbių, kad šį įstatymo projektą dėsime į stalčių ir tikrai nepraleisime. Taip neturėtų būti, kad koks nors įstatymo projektas ir kažkokia valia marinuojamas kurio nors papildomo komiteto, kažkieno vieno valioje stabdomas.

Natūralu, kad ieškosime būdų, kaip įtikinti komitetą arba įsitraukti į savo darbotvarkę, arba kviesime Seimą pasakyti nuomonę, kad galbūt tas komitetas nenori svarstyti to įstatymo projekto, neranda tam laiko ir galbūt to komiteto tada gal ir nereikia nuomonės klausti“, – komentavo A. Gedvilienė.

Pasak jos, yra ir daugiau svarbių klausimų, kuriuos Kaimo reikalų komitetas yra pasidėjęs į stalčių ir delsia apsvarstyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)