Konservatorių prezidiumas anksčiau įpareigojo savo frakcijos narius Seime neteikti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe, ir atitinkamų iniciatyvų nepalaikyti.

Kubilius: drausmė visada svarbu

Vėliau partijos Priežiūros komitetas suformulavo atskiras rekomendacijas M. Majauskui, kuris reiškė palaikymą kitokiam nei Vyriausybės matymui dėl PVM lengvatos kai kuriems verslams: komitetas rekomendavo arba atsiimti su Vyriausybe nederintus siūlymus, arba trauktis iš pareigų komitete ir iš partijos.

Trečiadienį Delfi kalbintas TS-LKD prezidiumo narys, europarlamentaras Andrius Kubilius tikino, kad drausmė partijoje yra svarbus dalykas.

Andrius Kubilius

„Bus sprendimai, partija svarstys. O drausmė visada yra svarbus dalykas. Pažiūrėkit, kaip elgiasi Vakarų parlamentuose, visur labai panašiai yra sprendžiamas reikalas, ypač, kai dauguma nėra didelė“, – dėstė politikas.

Juknevičienė: taisyklės visiems vienodos

Kita TS-LKD prezidiumo narė, europarlamentarė Rasa Juknevičienė teigė, jog drausmės laikymosi klausimu yra kategoriška – džiazo priiminėjant biudžetą, pasak jos, neturi būti.

„Kiek dirbau Seime, partijoje, aš visada buvau labai kategoriška dėl drausmės laikymosi. Nematau rimtos priežasties, kodėl šį kartą kas turėjo atrodyti kitaip.

Visada būdamas ne Vyriausybėje, o Seime, tu turi galimybę kalbėtis, bandyti kolegas įtikinti ir bet kokios pataisos prieš susitarimą yra labai blogai. Čia ne pirmas atvejis toks – prieš biudžetą partijoje ir prezidiume sutardavom, kad tai labai atsakingas valstybei dokumentas ir čia džiazo būti negali. Lygiai taip pat vertinu kiekvieną tokį atvejį <...>.

Kodėl dabar vienas žmogus turi būti kažkaip labiau privilegijuotas prieš kitus, kurie galbūt irgi turi šiek tiek kitokį matymą? Nieko nepadarysi: darbas kartu, bendrai, kolektyve yra svarbus dalykas“, – trečiadienį Delfi komentavo politikė.

Rasa Juknevičienė

Kalbėdama apie esamą padėtį, R. Juknevičienė prisiminė į amžiną atilsį išėjusio kolegos žodžius, kad „partija nėra konclageris“.

„Čia žmogus ateina savanoriškai pats, žino taisykles, visi nariai [šiuo atveju] žinojo taisykles. Tai čia, ar Mykolas, ar Juozas, ar Petras, ar Birutė, yra vienodos taisyklės visiems. Jeigu žmogus pasirinko tokį – kažkokį keistą – kelią, jis ir pasirinko“, – pažymėjo R. Juknevičienė.

Vaitkus: viliuosi, kad partija peržiūrės savo ketinimus

Kitas TS-LKD narys, Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus reiškė viltį, kad partija netaikys sankcijų nei M. Majauskui, nei M. Skritulskui. Jis šiems politikams reiškė padėką, kad parėmė siūlymą taikyti lengvatinį PVM maitinimo paslaugoms visus 2023 metus, o ne iki liepos.

„Šiandien (antradienį – Delfi) Seime pritarta siūlymui taikyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą viešojo maitinimo sektoriui visus ateinančius metus, o ne iki liepos, kaip buvo siūlyta parengtame įstatymo projekte. Už šį sprendimą balsavo ir du konservatoriai – Mykolas Majauskas bei mūsų rinkimų apygardoje išrinktas Mindaugas Skritulskas, nors, kaip liūdnai aiškėja, jiems tai galimai gali kainuoti ir partinį bilietą.

Šiandien Seimas taip pat pritarė, jog PVM lengvata, t.y. 9 proc. tarifas, apgyvendinimo įstaigoms bus taikoma neterminuotai. Esu labai dėkingas savo tvirtą ir argumentuotą poziciją Mykolui ir Mindaugui, o taip pat visiems tiems, kurie, balsavę „už“, palaikė šį sprendimą ir supranta, jog tokia lengvata yra gyvybiškai svarbi ir taip koronaviruso, karantinų bei energetinių išteklių kainų nustekentam turizmo ir viešojo maitinimo sektoriui, kuris praktiškai yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis kurortuose.

Tokia lengvata reiškia ir didesnę galimybę išgyventi, neužsidaryti, išsaugoti mums visiems taip svarbias darbo vietas, o darbuotojams netapti našta valstybei. Tai didelė pagalba visam mūsų kurorto ir šalies svetingumo sektoriui.

Kai Lietuvoje neįtikėtinais tempais viskas brangsta ir krenta vartojimo galimybės, turistams ir mūsų kurortų svečiams tai reiškia ir galimybę labiau įpirkti laisvalaikio praleidimo bei buvimo prie jūros ar kuriame kitame kurorte paslaugas.

Ačiū balsavusiems už Palangos, kitų kurortų ir turizmo šalyje palaikymą, o ypač – mūsų Seimo nariui Mindaugui.

Mindaugas Skritulskas

Mindaugą pažįstu daugiau kaip 20 metų, jis visada turėdavo savo aiškią ir argumentuotą nuomonę, vertybes, kurias gindavo ir gina, nepaisant nepalankios vėjo krypties ir neieškodamas galimybių prisitaikyti.

Mindaugas, išrinktas pajūryje, šiandien akivaizdžiai parodė, kokie svarbūs jam yra mūsų miesto bei apygardos rinkėjų lūkesčiai.

Labai tikiuosi, jog partijos vadovybė peržiūrės savo ketinimus dėl šių dviejų Seimo narių“, – feisbuke rašė meras.

Kalbėsis ir koalicijoje

Seimas antradienį priėmė 2023 metų valstybės biudžetą, o prieš tai valdančiųjų „laisviečių“ siūlymu lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsė iki 2023 metų pabaigos, o ne pusmečiui, kaip planavo Vyriausybė.

Už Seimo Laisvės frakcijos atstovų siūlymą, kuris, pasak premjerės Ingridos Šimonytės, biudžete atvėrė apie 60 mln. eurų skylę, balsavo 12 valdančiosios koalicijos narių iš 74: du konservatoriai – M. Majauskas ir M. Skritulskas, devyni Laisvės frakcijos nariai (nedalyvavo Kasparas Adomaitis ir Ewelina Dobrowolska) bei liberalas Andrius Bagdonas.

Konservatorių vadovybė anksčiau minėjo, jog po šio balsavimo reikės svarstyti tiek Seimo frakcijos narių elgesį, tiek aptarti padėtį koalicijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)