Po kelias valandas trukusio valdančiosios koalicijos posėdžio premjeras Saulius Skvernelis žurnalistams pranešė, kad valdančioji koalicija išreiškė ministrui J. Narkevičiui palaikymą, todėl jis tęsia darbą.

„Koalicijos taryba išreiškė pilną palaikymą, susipažinę su ta informacija, apie galimas ministro „nuodėmes“. Yra išreikštas pilnas palaikymas, todėl ministras tęs savo darbus“, – sakė premjeras.

Paklaustas, kaip bus sprendžiamas konfliktas su prezidentu, taip ir atsakė, kad kalbėsis su šalies vadovu G. Nausėda.

„Tai ir spręsime su prezidentu. Kadangi turime tokią situaciją, ją ir svarstysime“, – sakė premjeras. Pridurdamas, kad susitikime su prezidentu pristatys ir šiandien išsakytus argumentus dėl ministro.

Paprašytas patikslinti apie argumentus, premjeras teigė, kad koalicijos taryba kalbėjosi apie ministro nuveiktus darbus.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

„Svarbiausia, kad tie viešojoje erdvėje išsakyti priekaištai ir abejonės, jos kol kas subliūkšta, nors dar yra tyrimas atliekamas VTEK“, – kalbėjo premjeras.

Jis pakomentavo ir paskutinį prezidento priekaištą – teiginį, kad J. Narkevičius ministerijai pavaldžiose įmonėse įdarbino mažiausiai 20 savo partijų bičiulių ir žmonių, kurie yra susiję su jo atstovaujama partija.

Kaip Vyriausybės vadovas jis pasiteiravo atsakingų institucijų dėl tų įdarbintų asmenų.

„Deja, tai yra 13 lenkų tautybės žmonių, kurie tarp 500 sektoriuje įdarbintų asmenų, kurie nėra partijos nariai ir sąsajos su partijos nariais, tai giminystės ryšiai yra tokie: antros eilės pusbrolis, sūnėno sūnus, pusseserės vyro vaiko anūkas ir taip toliau“, – vardijo premjeras.

Premjeras teigė, kad valdančiųjų ir prezidento santykių ateitis priklauso nuo paties G. Nausėdos.

„Manau, kad iš mūsų pusės nėra jokios priešpriešos, o noras konstruktyviai bendradarbiauti. (…) Aš tikrai, galite patys tą matyti, per tris Vyriausybės gyvavimo metus standartai buvo keliami labai aukšti. Kai buvo priežasčių kalbėti apie teisinį ar moralinį pažeidimą, tie ministrai buvo keičiami“, – priminė S. Skvernelis.

Svarsto, gal prezidentas rėmėsi melaginga informacija

LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis po koalicijos susitikimo žurnalistams sakė, kad

„Aš nežinau, kiek ta padėtis įtempta, yra skirtingi požiūriai, daug melagingos informacijos apie ministrą, turbūt prezidentas pasirėmė ta informacija“, – svarstė valstiečių lyderis.

„Jums reikia rasti laiko išklausyti ministro padarytus darbus per tokį trumpą laiką“, – J. Narkevičių gynė ir gyrė R. Karbauskis.

LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis džiaugėsi, kad koalicija palaikė ne tik J. Narkevičių kaip asmenį, bet vienbalsiai palaikė jį už nuveiktus darbus.

„Dauguma yra tvirta, biudžetas buvo priimtas, jis gavo 85 balsus. O aišku, jeigu vyksta balsavimai dėl personalinių klausimų, ar veto, viskas veikia kitaip. Bet biudžeto įstatymas priimtas užtikrintai“, – Seime kalbėjo politikas.

Jaučiasi normaliai

Pats J. Narkevičius žurnalistams sakė, kad jaučiasi normaliai. Jis dėkojo koalicijos atstovams už palaikymą.

„Tuos darbus planuoju atlikinėti toliau, vardan koalicijos poreikių“, – sakė jis.

Paprašytas įvertinti savo santykius su prezidentu, J. Narkevičius sakė, kad stengiasi „ne vertinti, o dirbti“.

„O tai yra pagrindinis iššūkis“, – sakė ministras. Žurnalistams paklausus, galbūt jis planuoja pakviesti prezidentą susitikti, ministras užsiminė apie tai, kad tai neturėtų įvykti jo iniciatyva. O šiuo metu ministerija tampriai bendradarbiauja su prezidento patarėjais ir jo komanda.

„Jeigu bus toks poreikis, aš esu atviras“, – sakė jis.

Paprašytas pakomentuoti, kaip elgtųsi, jei VTEK sprendimas jam nebūtų palankus, J. Narkevičius žurnalistus gėdino dėl bandymo skubėti.

„Matote, kolegos. Jūs vėl bandote užbėgti įvykiams už akių. Bus laikas ir reaguosime“, – kalbėjo ministras.

Prezidentas pareiškė nepasitikintis

DELFI primena, kad susisiekimo ministras J. Narkevičius jau ne kartą prezidento Gitano Nausėdos buvo ragintas pasitraukti iš užimamų pareigų, pareiškė nepasitikintis ministru J. Narkevičiumi. Pats ministras priežasčių trauktis nemato.

J. Narkevičius per savo darbo pusmetį sulaukė kritikos dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių ir lėšų skirstymo keliams asfaltuoti.

Praėjusią savaitę prezidentas G. Nausėda pareiškė, kad J. Narkevičius ministerijai pavaldžiose įmonėse įdarbino mažiausiai 20 savo partijų bičiulių ir žmonių, kurie yra susiję su jo atstovaujama partija. Ministras tokias kalbas neigia, pabrėžia, kad tokios kalbos yra laužtos iš piršto.

Praėjusią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje ministras svarstė, kad prezidentas yra klaidinamas. Tą kartą jis neatmetė ir galimybės, kad tai daro jo aplinka – patarėjai.