Gentvilas: priekaištų galiu rasti ir opozicijai, ir valdantiesiems

Valdančiosios Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, jog į metų pabaigą bendras koalicijos darbas tapo labiau kokybiškas. Jo teigimu, šiais metais priimtos trys Konstitucijos pataisos nurodo ir į kokybišką parlamento darbą.

„Čia jau yra mūsų vidaus reikalas ir galiu tvirtai tai teigti. Tačiau kalbant ir apie viso Seimo darbą – mes priėmėme tris Konstitucijos pataisas šiais metais. Nedažnai taip būna. Bet mes, vienu ypu, susitelkę, priėmėme jas – vadinamoji Rolando Pakso pataisa, pataisa kandidatuoti į Seimą nuo 21 metų ir kas labai svarbu – tiesiogiai renkamų merų.

Visos tos pataisos praėjo neabejotina dauguma. Ir tai buvo Seimo darbo kompromisas, surastas tarp valdančiųjų ir opozicijos“, – kalbėjo jis.

Liberalas E. Gentvilas teigė, jog kasdienės peštynės Seime yra labiau pastebimos, bet būtina matyti ir didelius darbus, dėl kurių parlamentarams pavyko susitarti.

Visgi, jis sutiko, jog ne visus darbus pavyko nuveikti. Idealiu šio Seimo E. Gentvilas taip negalėjo pavadinti.

„Gink Dieve. Galėčiau rasti priekaištų ir valdantiesiems, ir opozicijai. Bet taip yra jau 30 metų, kai Seimas Lietuvoje nėra populiari institucija, politinės partijos nėra populiarios. Ir nereikia man čia uodegos kelti, ar vaidinti, kad labai kas nors pavyko.

Gyvename taip, kaip gyvename – trapi valdančioji dauguma, sutrupėjusi opozicija ir konstruktyvaus darbo kartais nepavyksta pasiekti. Bet svarbiausiais rezultatais pavyko susikoncentruoti – tas pats biudžetas. Nors jis ir valdančiųjų balsais priimtas buvo, bet juk buvo įsiklausyta ir į opozicijos pasiūlymus“, – kalbėjo parlamentaras E. Gentvilas.

Seimo posėdis

Širinskienė: buvo nepaisoma prieštaravimo Konstitucijai

Opozicinės Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog

„Skirtingai, nei kolega E. Gentvilas tų Konstitucijos pataisų į pirmus prioritetus, pirmus darbus neiškelčiau. Nes tai pataisos, kurios niekuo neprisidės prie Lietuvos žmonių gerovės. Nes ta R. Pakso pataisa aktuali yra keliems Seimo nariams, ar prezidentui, kuris buvo nušalintas apkaltos būdu.

Dėl merų rinkimų, ar vienaip, ar kitaip opozicija suprato, kad prieštaraudami įstatymui išsikas duobę pati sau. Dėl to tas sutarimas labai lengvai buvo gautas“, – kitą vaizdą Žinių radijo laidoje piešė opozicijos atstovė A. Širinskienė.

Politikė teigė pasigendanti ir Vyriausybės planuose buvusio, bet realybėje dar neįgyvendintos mokestinės reformos.

„Nes buvo bandoma atnešti mokesčius, kaip fiasko patyręs automobilių taršos mokestis, kuris neatlaikė pirmo balsavimo Seime. Dabar irgi matome tą patį – nematome reformos visumos, yra ištrauktas metų pabaigoje nekilnojamojo turto mokestis, kuris iš esmės labiausiai palies regionų gyventojus. Nes mokestis yra skaičiuojamas nuo tos savivaldybės turto vidurkio“, – radijo laidoje kalbėjo Seimo narė.

Ji tikino, jog ją nuliūdino ir didieji įstatymų paketai, kurie buvo priimti nepaisant Seimo Teisės departamento įspėjimų apie prieštaravimą Konstitucijai.

Liberalas E. Gentvilas sutiko su priekaištais, kad valdantieji vėluoja su mokesčių reforma.

„Mes visi tikėjomės, kad ji bus teikiama 2022 metais, įsigalios nuo sausio 1 dienos. Tačiau karas Ukrainoje sudrumstė tą. Ir jeigu kas nors sakys, kad teisinamės karu, tai galima taip pasišaipyti.

Bet tikrai daugelis dalykų, įskaitant energetikos kainų krizę, infliacijos krizę visoje Europoje, yra dalykai, kurie nepriklauso nuo Lietuvos. Tai sutinku, kad vėluojame, bet įžvelgiu ir objektyvių priežasčių“, – Žinių radijo laidoje teigė politikas E. Gentvilas.