Taip jis pareiškė portalui lrytas.lt.

Kai kurie Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai pašiepiančiai vadinami „agroliberalais“. Tarp jų – R. Juška, Juozas Baublys ir Jonas Varkalys. Šie Seimo nariai ne vieną kartą susilaikė arba nebalsavo koalicijos partneriams svarbiais klausimais.

„Neįsivaizduoju, kaip turėjo jaustis balsavusieji už privalomą medikų skiepijimą, kai kitą dieną sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nusprendė, kad į darbą galės eiti visi be simptomų COVID-19 sergantys medikai“, – lrytas.lt sakė R. Juška.

Jis piktinosi, kad koalicija neturi tarybos ar bendrų pasitarimų.

„Pas mus kalbama tik ultimatumų kalba, kai ateinama, kažkas atnešama ir koalicijos partneriams pasakoma, kad reikia balsuoti taip ir taip, nes kitaip pakenksime koalicijai. Aš neįsivaizduoju tolesnio darbo valdančioje koalicijoje, jei ir toliau bus taikomi tokie metodai, kai mums reikia tik pakelti rankas. Aš su tuo nesutinku. Tai prieštarauja mano įsitikinimams“, – teigė parlamentaras.

Jis teigė, kad tai prieštarauja Liberalų sąjūdžio vertybėms.

Aišku, mes ir toliau galime būti didžiausios konservatorių frakcijos filialu, bet turbūt dar galime bandyti kažkiek ginti ir savo vertybes bei partijos programą“, – lrytas.lt komentavo R. Juška, kritikos nepagailėjęs ir kitiems koalicijos partneriams – Laisvės partijai.

Juozas Baublys, Ričardas Juška

Jis taip pat patikino, kad nesiruošia palikti frakcijos. Politikos užkulisiuose buvo pasklidusios kalbos, esą visi trys „agroliberalais“ vadinami frakcijos nariai gali jungtis prie Sauliaus Skvernelio Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“.

Nepalaikė ne vieno partneriams svarbaus balsavimo

Visi trys minimi Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai – R. Juška, J. Baublys ir J. Varkalys praėjusį ketvirtadienį susilaikė per balsavimą dėl privalomo medikų ir socialinių darbuotojų skiepijimo. Tiesa, įstatymų pataisoms priimti pritrūko ir daugiau balsų.

Visgi šie parlamentarai neigiamai koalicijos buvo linksniuojami ir po nepavykusio balsavimo dėl Laisvės partijai itin svarbaus mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projekto – jie balsavime tiesiog nedalyvavo.

Tuomet Laisvės frakcijos atstovas, dabartinis jos seniūnas Vytautas Mitalas laidoje „Delfi diena“ neslėpė apmaudo.

„Koalicijoje yra dvi didžiausios bėdos – vadinamieji agroliberalai ir krikdemai. Abi šitos bėdos matosi per visus biudžeto svarstymus, matosi kai kuriuose balsavimuose, kurie yra svarbesni. Pasakysiu taip – jeigu kas ir turėtų trauktis iš koalicijos po šio balsavimo, tai turėtų trauktis agroliberalai ir krikdemai. Ir turėtume ieškoti naujų partnerių“, – juokdamasis tuomet sakė politikas.

Visgi V. Mitalas pripažino, kad opozicijoje būtų sunku rasti, kas galėtų juos pakeisti.

Tačiau tokios kalbos papiktino Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovą Eugenijų Gentvilą. Jis Delfi priminė koalicijos sutarties turinį. Joje įstatymų pakeitimai, panaikinantys baudžiamąją atsakomybę už psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą be tikslo platinti, įtraukti prie penktojo punkto

„Atskiriems koalicijos partneriams ypatingai aktualių klausimų sąrašas“.

Šiame punkte įtraukti klausimai, kurie kaip itin aktualūs buvo įtraukti į kurios nors koaliciją sudarančios partijos ar kelių partijų Seimo rinkimų programą, tačiau nebuvo įtraukti į visų trijų partijų rinkimų programas.

Prie punkto akcentuojama, jog bus dedamos visos pastangos, kad šie klausimai per racionaliai būtiną jų svarstymams laiką būtų priimti ir įgyvendinti, tačiau tuo pačiu pabrėžiama, kad šalys „pripažįsta koaliciją sudarančių partijų frakcijose egzistuojantį nuomonių išsiskyrimą kai kuriais iš šių klausimų“.

„Kalbant apie kažkokius nusivylimus, prisiminkime, kad koalicijos sutartyje parašyta, jog šitas klausimas įtraukiamas į tokių papildomų, specifinių klausimų sąrašą todėl, kad įvertinamos skirtingos nuomonės frakcijų viduje. Skirtingos nuomonės mūsų frakcijos viduje niekam nebuvo naujiena“, – sakė E. Gentvilas, paklaustas apie koalicijos partnerių nusivylimą dėl penkių Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovų šio projekto nepalaikymo.

Jo teigimu, „kaltų paieškos koalicijos viduje yra nesugebėjimas prisiimti savo atsakomybės“. „Socialdemokratai apgavo, sakydami, kad bus balsuojančių, bus išeinančių iš salės. Mes neapgavome. Dar daugiau, A. Armonaitė prašė penkių mūsiškių, kurie nebalsuos, kad jie nedalyvautų balsavime. Jie sutiko, kad vardan koalicijos nedalyvaus balsavime, netrukdys priimti, jei turi balsų. Jie ir nedalyvavo. Kitą dieną jie buvo išvadinti agroliberalais, dar kitą dieną – raganosiais. (...) Atleiskite, savo klaidų nematymas negali tapti pagrindu dergti koalicijos partnerius“, – sakė E. Gentvilas.

Vis dėlto politikas teigė neabejojantis, kad projektą įmanoma patobulinti taip, jog jis būtų priimtinas daugiau Seimo narių.

Minimi trys Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai nepalaikė ir kito itin svarbaus Laisvės partijai projekto – partnerystės įstatymo. R. Juška balsavime nedalyvavo, o J. Baublys ir J. Varkalys balsavo prieš.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)