Už tai, kad gruodžio pradžioje priimtas įstatymas būtų svarstomas iš naujo antradienio rytą balsavo 71 parlamentaras, paskelbti jį nepriimtu norėjo 57 politikai Seime. Nors šiam balsavimui nereikėjo, kad pasiūlymą palaikytų 71 parlamentaras, šis skaičius gali būti geras indikatorius, parodantis, ar pavyks Seimui atmesti prezidento veto.

Parlamentarams jau balsavus, opozicinei socialdemokratų frakcijai priklausantis Bronius Bradauskas pareiškė, kad balsuodamas suklydo, todėl prašo jo balsą užskaityti „už“. Taigi valdantieji gali pasigirti šiuo metu turinys 70 balsų parlamente.

Sprendimą iš naujo svarstyti įstatymo projektą balsavo bene visa valdančioji dauguma – vienintelis klausimo nepalaikė valstietis Stasys Tumėnas, jis balsavo už tai, kad įstatymas būtų nepriimtas ir būtų grįžtama prie 5 ir 7 procentų kartelės. Kita valstietė Laimutė Matkevičienė registravosi, bet balsavime nedalyvavo.

Pirmadienį žlugusi Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai taip pat palaikė valdančiųjų sprendimą: už balsavo Vytautas Kamblevičius, Ona Valiukevičiūtė, Rimas Andrikis, Juozas Imbrasas, Kęstutis Bartkevičius, Algimantas Dumbrava. Šiuo metu visi šie parlamentarai dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

Valdančiųjų pasiūlymą taip pat palaikė šie Mišrios Seimo narių grupės nariai: Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Rimantas Jonas Dagys, Remigijus Žemaitaitis, Povilas Urbšys ir vėliau savo balsą atsiėmęs B. Bradauskas.

Posėdyje nedalyvavo valstiečiai Virginijus Poderys ir Darius Kaminskas. Posėdžių salėje savo balso taip pat neatidavė ir ministrai Linas Linkevičius, Andrius Palionis, bei kiti Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovai: Artūras Skardžius, Petras Čimbaras.

Po šio balsavimo, Seimui apsisprendus įstatymą svarstyti iš naujo, per pietų pertrauką Seime įstatymą turės apsvarstyti Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, o vakarinio posėdžio pradžioje, 14 valandą, numatytas klausimas priėmimas.

Nusprendus įstatymą svarstyti iš naujo, priėmimo metu bus sprendžiama, ar priimti visą įstatymą be pakeitimų – tam reikia, kad už įstatymą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

DELFI primena, kad antradienio rytą valdančioji dauguma paskelbė, kad rato bendrą sutarimą – visi sieks atmesti prezidento veto ir palikti galioti nuleistą Seimo rinkimų kartelę iki 3 procentų partijoms ir 5 procentų koalicijoms.

O Prezidentas G. Nausėda, kritikuodamas Seimo priimtą sprendimą, tikino, kad likus mažiau nei metams iki rinkimų, keisti žaidimo taisykles nėra protinga.

„Žemesnių rinkimų slenksčių nustatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje atvestų prie didesnės Seimo fragmentacijos, apsunkintų valdančiosios koalicijos formavimą ir trikdytų sklandų Seimo bei Vyriausybės darbą“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

„Piliečių nusivylimo demokratinėmis institucijomis problema neturėtų būti sprendžiama skubotais ir neišdiskutuotais rinkimų įstatymų pakeitimais“, – kalbėjo prezidentas.