Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė kitų metų biudžeto projektui ir Valstybės investicijų programai (VIP), kurioje finansų ministro R.Šadžiaus iniciatyva Valdovų rūmų B korpuso statyboms kitąmet numatoma skirti per 13 mln. litų. Tuo metu kultūros ministras Š.Birutis tam planavo duoti 4,5 mln. litų. Suma Valdovų rūmams patrigubinta jam nedalyvaujant Ministrų kabineto posėdyje. Ministras buvo išvykęs į komandiruotę Briuselyje.

„Mano buvo numatyta suma 4,5 mln. litų. Tai, kiek mačiau, kaip realią galimybę. Finansų ministras mato didesnę galimybę. Lauksiu jo konkrečių pasiūlymų, kaip tai galima padaryti. Jis jeigu siūlo, matyt, žino“, - žurnalistams sakė Š.Birutis.

Anot jo, 2014 metams Valstybės investicijų programoje kultūros sričiai iš viso skiriami 47 mln. litų.

„Vien pradėtų Valstybės investicijų programos objektų likutinė vertė yra apie 400 mln. litų, o skiriama dabar 47 mln. litų. Reikia labai lanksčiai, kūrybiškai prieiti ir žiūrėti į objektus, kurie būtini, svarbiausi, kurie turi ES kofinansavimą, kad reikia juos pabaigti. 2015 metais baigiasi šis finansinis laikotarpis“, - kalbėjo ministras.

Jis tvirtino nematąs galimybių Valdovų rūmams skirti daugiau nei 4,5 mln. litų, nes lėšų būtinai reikia ir Klaipėdos dramos teatrui, ir Jūrų muziejui. Pagal jo sumanymą, daug metų uždarytas stovintis teatras kitais metais turėjo sulaukti 12 mln. litų investicijų, Jūrų muziejus - 8 mln. litų.

„Tai lankomiausias turistinis objektas Lietuvoje, - apie Jūrų muziejų kalbėjo ministras. - Jo uždarymas neša didelius nuostolius. Todėl man tai yra prioritetas“.

Pasak Š.Biručio, už 4,5 mln. litų Valdovų rūmų B korpuse būtų galima sudėti langus, minimaliai sutvarkyti šildymą, fasadus. Jis pripažino, kad iš esmės tai būtų dalimis pastato konservavimas.

Tuo metu premjeras A.Butkevičius įsitikinęs, kad pačioje sostinės širdyje, šalia Katedros, statomam objektui turi būti skirta daugiau lėšų, ir jis garantuoja, jog taip ir nutiks.

„Taip turėtų būti“, - sakė jis, BNS paklaustas, ar garantuoja, kad kitąmet Valdovų rūmai gaus 13 mln litų.

Vyriausybės vadovas apkaltino Kultūros ministeriją vienašališkai sumažinus lėšas nebaigiamiems statyti rūmams.

„Formuojant biudžetą liepos mėnesį jau buvo numatyta Valdovų rūmams skirti 13,3 mln. litų. Kultūros ministerija paėmė ir vienašališkai šiuos asignavimus sumažino, perkėlė kitiems projektams. Taip niekas nesielgia“, - BNS sakė A.Butkevičius.

Jo tvirtinimu, Valdovų rūmų statyba turi būti baigta per penkerius metus.
„Manau, reikia visiems elgtis solidžiai, atsakingai ir tikrai šitą finansų ministro poziciją palaikau“, - sakė premjeras.

Pagal rangos sutartį, kurią šių metų kovo 22 dieną pasirašė Vilniaus pilių direkcija ir konkursą dėl Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų B dalies atkūrimo laimėjusi bendrovė „Panevėžio statybos trestas“, numatyta, jog tam reikia apie 75 mln. litų.

Iki šių metų gegužės mėnesio atlikus darbų už 261 mln. litų, buvo atkurta vadinamoji A dalis - 53 proc. viso pastato ploto. Nepabaigta vadinamoji B dalis, kurią sudaro šiaurinis, dalis vakarinio ir rytinio rūmų korpusai.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.