Dar nesibaigus posėdžiui paaiškėjo, kad koalicija nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su partija „Tvarka ir teisingumas“.

„Atsižvelgiant į tai, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ šiurkščiai pažeidė Koalicijos sutartį ir prarado savo frakciją Seime, Koalicijos partneriai (LVŽS, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga) nutaria: nutraukti koalicijos sutartį su partija „Tvarka ir teisingumas“ ir išbraukti partijos pavadinimą iš koalicijos sutarties pavadinimo, sutarties teksto ir priedų“, – rašoma koalicijos sutarties nutraukimo tekste.

Jį pasirašė R. Karbauskis, Gediminas Kirkilas ir Valdemaras Tomaševskis.

DELFI primena, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ Seime šiuo metu atstovauja tik jos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Rugsėjo pradžioje žlugo šios partijos frakcija Seime, atskilėliai, kartu su kitais parlamentarais suformavo frakciją „Lietuvos gerovei“. Rugsėjo 19 dieną frakcija „Lietuvos gerovei“ su valdančiaisiais pasirašė susitarimą dėl bendro darbo Seime.

Koalicijos susitikimo pradžioje dalyvavo ir „Tvarkos ir teisingumo“ atsakingas sekretorius Almantas Petkus. Tačiau po keliolikos minučių išėjo.

Po posėdžio R. Karbauskis sakė, kad R. Žemaitaitis jau veikia opozicijoje.

„Ir partija neturi savo frakcijos, ir vienintelis šios partijos atstovas Seime yra R. Žemaitaitis, o jis veikia opozicijoje“, – sakė jis.

Biudžetui daugumą ras

Po pasitarimo R. Karbauskis sakė, kad biudžeto priėmimas praeis nesunkiai ir daugumą bus surinkta.

„Taip turime, su tarpfrakcijine sutartimi mes turime daugumą, niekas nepasikeitė. (…) O skaičius liko tas pats. Turime daugumą, galiu drąsiai pasakyti, per biudžeto priėmimą daugumą matysime labai aiškiai“, – sakė valstiečių lyderis.

Jis teigė, kad parlamentarų, kurie nebalsavo dėl V. Pranckiečio nepalaikymo nebuvo ieškoma.

„Mes nesiaiškinome, mes supratome vieną dalyką, kad mūsų tikslas, einant į balsavimą buvo pirmiausia parodyti, kiek žmonių iš mūsų remia Seimo pirmininką. Žinote skaičius, tai yra 5, ir dar dalyvavo Mišrios Seimo narių grupės nariai, tikrai jie nėra visi iš mūsų koalicijos, atsakymas yra duotas“, – sakė jis.

„Jie pasielgė taip ne dėl to, kad palaiko Seimo pirmininką, bet todėl, kad taip pažiūrėjo į tą klausimą“, – teigė politikas.

R. Karbauskis žadėjo, kad biudžeto projektas bus koreguojamas taip, kad būtų patenkintos visos interesų grupės ir jų poreikiai.

Paprašytas patikslinti tikslų skaičių, kuris priėmimo stadijoje palaikys biudžetą, valstiečių lyderis sakė, kad apie aštuoniasdešimt.

Sutarė, kad parlamentinių lėšų automobilių nuomai skirti neleis

R. Karbauskis po koalicijos tarybos susitikimo teigė, kad šiandien pasirodžiusi informacija apie Seimo valdybos sprendimą leisti parlamentarams automobilių nuomai naudoti 30 procentų jiems skiriamų parlamentinių lėšų, bus blokuojama. Ir tai nebus leidžiama.

Valstiečių lyderis vėl pakartotinai kalbėjo apie tai, kad net ir Seimo valdyboje daugumą turi opozicija.

„Koalicijos sprendimas, kad mes tikrai nepalaiminsime“, – sakė jis.

„Valdyba yra opozicijos, jūs tą žinokite ir neabejokite. Opozicijos siūlymas patvirtintas opozicijos balsais“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

„Mes tą sprendimą jau padarėme prasidėjus kadencijai, ta diskusija bus uždaryta“, – tvirtino jis.

Laikosi savo

Po posėdžio LSDDP atstovė Irena Šiaulienė pabrėžė, kad koalicijos sutartyje numatytas vaiko pinigų kėlimas turi atsirasti, net jei jo nenumatė Finansų ministerija biudžeto projekte.

„Tai, kas yra įforminta koalicijos sutartyje, to turi būti laikomasi. Sprendimo šiandien nėra, (…) mes šiandien turėjome tik darbinį pasitarimą, turėtų būti koalicijos ir finansų ministro Viliaus Šapokos dar vienas susitikimas. Ir jame reikės ieškoti šaltinio, tam, kas yra įforminta“, – sakė I.Šiaulienė. Primindama, kad rengiant koalicinę sutartį pasitarimuose buvo diskutuojama su Finansų ministerijos atstovais.

Anot jos, tas skaičius nebuvo „ne šiaip iš lūpų skaičiai surašyti“.

„Mes laikysimės savo pozicijos. Ir manome, kad šaltiniai gali būti surasti. Tą įsipareigojimą įmanu įvykdyti“, – tvirtino parlamentarė.

Nebežinojo, ar dar yra dauguma

Po nepavykusio balsavimo LVŽS lyderis R. Karbauskis tvirtino, kad balsavime tikrai dalyvavo visi valstiečiai, tačiau ne visi valdančiosios koalicijos nariai.

„Kažkuri iš frakcijos koalicijų nedalyvavo balsavime“, – sakė jis. Pridurdamas, kad nemano, kad dabar jau gali įvardinti, kuri frakcija nebalsavo. „Aš dar nežinau tikrai, nelabai suprantu priežastį. Kyla klausimas dėl daugumos“, – sakė jis.

„Mes tai išsiaiškinsime žiūrėdami vienas kitam į akis, kodėl nebalsavo, kokiais argumentais remiantis, bet yra viena frakcija, kuri tiesiog nedalyvavo balsavime“, – antradienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.