Ukrainiečiai juokauja, kad okupantai vėl su driokstelėjimais parūkė dar bent dviejose savo karinėse bazėse.

Ukrainos pietryčiuose, laikinai okupuotame Melitopolio mieste Ukrainos gynėjai sunaikino dvi rusų karines bazes.

Nuolat pratybas su rusais rengianti Kinija skelbia, kad šiais metais vėl didins karinį biudžetą daugiau kaip 7 procentais. O Vakarai savo ruožtu akylai stebi – ar Pekinas nesiims ginkluoti agresorės Rusijos.

Vokietija jau įspėjo Pekiną net nebandyti, kitaip bus pasekmių.

Vokietijos premjeras Olafas Scholzas, susitikęs su Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen, teigė, jog jo manymu, Pekinas nuo to susilaikys. Nors JAV pareigūnai yra sakę, kad Kinija bet kada gali pradėti tiekti Maskvai ginklus ir šaudmenis.

Pekinas

„Visi sutinkame, kad ginklai neturi būti tiekiami Rusijai. Kinijos valdžia pareiškė, kad jų netieks. To reikalaujame ir stebime“, – kalbėjo Vokietijos premjeras.

Europos Komisijos vadovė nuo sankcijų Kinijai klausimo kol kas išsisuko.

„Kol kas neturime jokių įrodymų, kad Kinija nori tiekti ginklų. Tačiau tai reikia sekti kasdien. O ar ES tokiu atveju įvestų sankcijas? Tai yra hipotetinis klausimas, į kurį galima atsakyti tik jei tai taps realybe ir faktu“, – sakė EK pirmininkė.

O Rusijos gynybos ministerija toliau rodo, kaip prie fronto neva šeimininkauja ne tik rusų pajėgos, bet ir pats Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Anot ministerijos, lankėsi jis Mariupolio uostamiestyje, kurį patys rusai sunaikino po žvėriškos trijų mėnesių apsiausties.

Esą čia S. Šoigu apžiūrėjo medicinos centrą ir naujus armijos statytus namus. Ministerija nenurodo, kada tiksliai S. Šoigu čia lankėsi.

Beje dar šeštadienį Rusija paviešino kitą propagandinį vaizdo įrašą. Kaip S. Šoigu užgrobtose teritorijose medaliais apdalijo savas okupacines pajėgas.

O kol rusai suka savo propagandinius filmus, Ukrainos pajėgos kaunasi dėl kiekvieno metro savos žemės.

Anot karo analitikų, Ukrainos pajėgos karščiausiame taške – Bachmute, panašu ribotai taktiškai nori atsitraukti. Bet prieš tai išsekins rusų jėgas.

„Ar svarbus Bachmutas, ar bet kuris kelias? Kiekvienas mūsų žemės metras yra svarbus“, – teigė Ukrainos gynėjas.

Ukrainiečių karių gretose tvyro optimizmas.

„Laukti vargina, bet mes esame morališkai stiprūs, nesulauks“, – sakė kitas.

„Pasiruošę priimti juos esame su duona ir druska. Atgal jie nebegrįš“, – tikino Ukrainos gynėjas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: