Su-25 naikintuvai ir net „Iskander“ raketos – Rusijos gynybos ministerija rodo, ką meta į, kaip vadina, specialiąją operaciją prieš Ukrainą. Donbase, ypač Luhansko srityje, verda kruviniausi mūšiai.

Žmonės bėga iš apsiausties siaučiant priešo kulkoms ir sviediniams. Iš rūsių net išlįsti bijo. Išlindus į lauką, gali žūti.

Zelenskis: Ukraina gavo tik dešimtadalį žadėtų ginklų

Britų žvalgyba skelbia, kad, panašu, rusų kariai jau užėmė didžiąją Sjeverodonecko dalį, bet pramoninę dalį su „Azot“ gamykla vis dar laiko Ukrainos gynėjai. Ugnies rusai nenutraukia net, kad civiliai evakuotųsi.

Iki šiol humanitariniai koridoriai rusų apsiaustuose miestuose vargiai likdavo atviri. Civiliams leista evakuotis, prorusiški separatistai žadėjo, bet – tik gilyn į separatistinį regioną. Ir kėlė ultimatumą mieste likusiems Ukrainos kariams sudėti ginklus ir pasiduoti, antraip mirs.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėja, – skaudžios netektys ne vien Donbase. Ukrainos kariai spaudžia priešą Pietuose, siekiant išlaisvinti šalia Krymo rusų okupuotą Chersoną.

Šiaurėje, prie Sumų, liepsnoja namai. Po Rusijos apšaudymų V. Zelenskis vėl apeliuoja į Vakarų partnerių sąžinę. Ukraina gavo tik 10 proc. Vakarų žadėtų ginklų.

„Raketos vėl smogė Lvivo ir Ternopilio sritims. Ir mes nuolat kartojame savo partneriams, kad Ukrainai reikia modernių priešraketinės gynybos sistemų. Mūsų šalis dar neturi jų pakankamai. Būtent mūsų šaliai ir šiuo metu Europai ginti tokių ginklų labiausiai reikia. Todėl vilkinimas tiekti šias sistemas yra nepateisinamas“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Iš Vakarų nauji pažadai

Iš Hagos – NATO žinia Ukrainai: Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas po septynių NATO valstybių vadovų susitikimo Nyderlandų mieste pareiškė, kad Ukraina turi gauti daugiau sunkiosios ginkluotės. Bet nei kokios, nei kada ji bus karo zonoje, neatskleidžia.

„Taip, Ukraina turi gauti daugiau sunkiosios ginkluotės. NATO sąjungininkai ir partneriai parūpino tokių ginklų, ir didina pastangas“, – dėstė J. Stoltenbergas.

Bet Lenkijos premjeras rėžė atvirai: „Europos šalys trypčioja“.

„Ne, mes darome nepakankamai, neužtektinai, kad apgintume Ukrainą, paremtume jos piliečius, apgintume jų laisvę ir suverenitetą. Todėl raginu jus, prašau jūsų padaryti daug daugiau – pristatyti ginklus ir artileriją į Ukrainą. Ukrainiečiams to reikia, kad apsigintų“, – kalbėjo Mateuszas Morawieckis.

Iš JAV – apie Putino ambicijas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas veikiausiai vis dar nori užgrobti didžiąją dalį Ukrainos, o galbūt ir visą ją. Tik vargu, ar gali pasiekti šių tikslų, teigia JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikai Colinas Kahlas.

Jo manymu, Rusijos armija šen bei ten pasiekė taktinių laimėjimų, bet grandiozinių – jokių, nes ukrainiečiai didvyriškai atremia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją