Tabletės, milteliai, švirkštai, mikstūros – beveik 20 tonų pasenusių ar nebereikalingų medikamentų surinkta pernai. Tai 5 tonomis daugiau nei užpernai.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, vidutiniškai kiekvienas žmogus Lietuvoje kasdien suvartoja vieno vaisto dozę, pavyzdžiui, išgeria po tabletę. Vaistų prekybos asociacijos teigimu, anksčiau medikamentus į vaistines nešdavo daugiausia jaunesni žmonės, dabar – įvairaus amžiaus.

„Vaistus atneša labai įvairius. Atneša net ir labai senus vaistus, rusiškus, ko jau tikrai nėra, matyt, tvarko močiučių vaistinėles. Grąžinama labai daug antibiotikų, matomai nesuvartojama arba nutraukia vartojimą dėl kažkokių priežasčių, daug vaistų kraujospūdžiui mažinti. Tai galime daryti išvadą, kad galbūt neteisingai vartoja vaistus“, – pasakojo vaistininkė Elvyra Ramaškienė.

Sveikatos apsaugos ministerija išaugusį išmetamų vaistų kiekį aiškina didėjančiu žmonių sąmoningumu, bet pritaria vaistininkams, kad medikamentų kiekiai didėja ir dėl netinkamo jų vartojimo. Gyventojai perka per daug vaistų, o vėliau nepanaudotus išmeta.

„Kartais neatsakingai vartojame vaistus. Na, nesuvartojame visų gydytojo paskirtų vaistų, pamirštame juos suvartoti, tarkime. Tokia problema Lietuvoje ir kitose šalyse yra, kad vaistai kraujospūdžiui mažinti yra ne visi suvartojami, nes jeigu žmogus blogai nesijaučia, jis pamiršta juos išgerti ir taip kaupiasi atsargos, ir paaiškėja, kad vaistų galiojimas pasibaigia. Žmonės mėgsta labai didelį kiekį pasiimti, bet reikia priminti tiek gydytojams, tiek pacientams, kad yra galimybė gydytojams paskirti receptą ilgam laikotarpiui, tarkime, pusmečiui“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Pasak specialistų, neatsakingai vartodami vaistus žmonės ne tik kenkia sveikatai, bet ir išleidžia daug pinigų.

Nebereikalingus ir netinkamus vaistus privalo priimti visos vaistinės nemokamai. Kartu su buitinėmis atliekomis išmesti vaistai teršia aplinką, o netyčia suvartoti gali būti kenksmingi.