Apie tai Žinių radijo laidoje „Karjeros akiniai“ kalbėjo edukacinių bendrovių grupės „KALBA“ kūrėjas, profesionalus konsultantas karjeros ir vidurinio mokslo klausimais, sertifikuotas „Morrisby“ ir „Multiple Natures“ specialistas Rytis Jurkėnas.

Pašnekovo teigimu, paprasčiausia erdvinį intelektą suvokti kartu su grybavimo pavyzdžiu.

„Tarkime, yra intelektualių klausimų televizijos laidos – ir ten prašo išvardinti vienos šalies kaimynes. Tai yra visiškai erdvinis pratimas, nes turi įsivaizduoti tą žemėlapį savo galvoje ir kaip jo tarpusavio sąsajos su kitomis šalimis, tai yra erdvinis dalykas. Tas pats grybavimas, vieni grybauja aplink mašiną. Grybauja tol, kol mato savo mašiną, arba eina vienu keliuku ir nuo jo per daugiau nei 50 metrų nesitraukia. Kiti išėjo į mišką, grįžo į tą pačią vietą, kur reikia ir nesupranta, kas čia ypatingo“, – apie erdvinį intelektą kalbėjo R. Jurkėnas.

Kitas pavyzdys, kurį pateikė ekspertas yra automobilio pastatymas į jam skirtą vietą.

„Pasirinkime pavyzdžių automobilio parkavimą. Būna, kad žmonės neturi pačių vairavimo įgūdžių, bet būna, kad žmogaus vairuoja, kad ir dešimtmetį, bet jis nesijaučia komfortiškai statydamas automobilį. Nėra taip, kad jis atvažiavo, šmakt, ir pastatė automobilį. Ir nepriklauso, čia vyras, ar moteris, pagal vidinį jausmą abiejų lyčių atstovai gali to nejausti. O tie, kurie turi tą erdvinį intelektą, su pasipiktinimu, pašaipa vertina tą nemokantį, nes juk taip lengva, natūralu yra“, – apie automobilio statymo įgūdžius kalbėjo R. Jurkėnas.

Eksperto teigimu, apie 30 procentų žmonių turi aukštą erdvinį intelektą, toks pats kiekis turi vidutinį ir žemą.

„Su erdviniu intelektu, jei pasižiūrėsime į stereotipus, tai lyg ir būtų galima galvoti, čia moterų problema yra. Ir tokios tradicinės specialybės kaip inžinerija, kaip vairavimo instruktoriai, išskirtinai aukšto erdvinio intelekto, vis dėl to, tai yra truputį dominuojama vyrų specialybė“, Žinių radijo laidoje „Karjeros akiniai“ sakė jis.

Aiškindamas, kuo skiriasi grafinis ir erdvinis intelektas, R. Jurkėnas teigė, kad tai nėra susiję intelektai, vienas leidžia geriau suvokti dvimatę, o kitas – trimatę erdvę.

„Vaizdinis intelektas yra labai smarkiai susijęs su spalvomis ir grafika, gebėjimu tai atkurti ir pavaizduoti, bei mąstymu vaizdiniais. Tas erdvinis intelektas yra daugiau per erdvės ir tūrio pojūtį. (…) Patys kaip intelektai jie nėra susiję“, – aiškino jis.

„Erdvinis intelektas nėra niekaip susijęs su spalvomis, piešimu ir vaizdų apdirbimu galvoje, bet labiau su tūriu, atstumu ir erdve“, – tvirtino pašnekovas.

Laidoje jis pasakojo, kad nors kiti intelektai formuojasi iki 14 metų, šis – iki 21 metų.

„Visi intelektai formuojasi panašiai iki 14 metų, tačiau vienintelis erdvinis intelektas gali formuotis iki 21 metų. Tas gana smarkiai yra susijęs su žmogaus praktiškumu“, – kalbėjo ekspertas.

„Ar gali žmogus vairuoti visą gyvenimą su žemai pasireiškiančiu erdviniu intelektu, tikrai taip. Jie tikrai nėra tie, kurie padaro auto įvykius, jie atsargesni, labiau pasižiūri. Žemai pasireiškiantis erdvinis intelektas visiškai nereiškia, kad negali pradėti vairuoti ir to daryti tinkamai laikantis taisyklių“, – sakė jis.

„Nėra duomenų, kad mes įdėję pastangų galėtume jį praplėsti“, – apie erdvinio intelekto lavinimą kalbėjo ekspertas.