Gąsdina tėvus

Psichologinėmis žiniomis besigiriantys „Facebook“ puslapio „Psichologas Tau“ administratoriai savo skaitytojus siekia pritraukti ir Dievo žodžiu. Mat viename įrašų jie cituoja Bibliją, kurioje skatinama nepaklusnius vaikus plakti rykšte.

„Jei pritariat nežabojamų vaikų paauklėjimui rykšte ar diržu, spauskite (nurodomi „patinka“ ir „labai patinka“ ženklai, - aut. past.)„, - viename įraše raginami puslapio sekėjai. Čia pat pabrėžiama: „Jei manote, kad vaiko negalima bausti, spauskite (nurodomas „liūdna“ ženklas, - aut. past.)„. Suprask, „paauklėjimas rykšte“ - tai tik vaikų drausminimas.

Be to, tame pačiame puslapyje matomas ir įrašas, kuriame tėvai gąsdinami, jog jei šie nemuš vaikų, šeimos laukia liūdnas likimas. Viename čia paskelbtame nuotraukų koliaže yra dvi fotografijos. Vienoje nuotraukoje matomas prierašas „1990-ieji“, o joje užfiksuota vaiką mušanti motina. O štai greta esančioje fotografijoje tėvas žodžiu drausmina sūnų, tačiau šis jo neklauso ir keiksmais pareiškia žinantis savo teises. Pastarosios fotografijos prieraše parašyta: „2016-ieji“.

Facebook nuotrauka

Teisino vaikžudžius

Kai šių metų gegužės 29 d. už keturmečio Mato nužudymą prokurorai vaikžudžiui Gediminui Konteniui pasiūlė laisvės atėmimą iki gyvos galvos, jau kitą dieną šiame puslapyje pasirodė tekstas, kuriame sakoma, kad siūloma per griežta bausmė. Įraše vaikžudžius mėginta net teisinti - esą nusikaltimą jie įvykdė apsvaigę, todėl tai turėtų būti ne sunkinančia, o kažkodėl lengvinančia aplinkybe.

„Tokios bausmės, kurias pasiūlė prokuroras, be abejo yra per didelės ir visiškai nežmogiškos. Visų pirma, jie nebuvo recidyvistai. Jie nužudė pirmą kartą. Galų gale, jie neslėpė įvykio ir apie viską pranešė medikams“, - rašoma įraše.

Tiesa, paminėti tai, kad ilgą laiką agoniją patiriančiam mažamečiui medikai nebuvo kviečiami, nes patėvis ir motina bijojo, kad paaiškės jų nusikaltimas, puslapio administratoriai kažkodėl nesiryžo.

Negana to, lyg niekur nieko kitame šio puslapio tekste prokurorai net išvadinti pedofilais. Kodėl? „Ateis laikas ir sužinosi“, - atsakydami į „Vakarų ekspreso“ klausimus mįslėmis kalbėjo puslapio administratoriai.

Diskusijos liūdina, bet nestebina

Seimo narė Dovilė Šakalienė „Vakarų ekspresui“ komentavo, kad socialiniuose tinkluose atsirandantys įrašai, kuriuose diskutuojama apie vaikų auklėjimą rykšte, jau nestebina.

„Deja, nemaža mūsų visuomenės dalis negeba racionaliai reaguoti į smurto prieš vaiką atvejus, suvokti smurto žalą bei ilgalaikes pasekmes. Daugelis jų patys patyrė įvairių formų smurtą, o kaip rodo tyrimai, maždaug 3 iš 4 smurtą patyrusių vaikų užaugę patys smurtauja.

Dalis jų pateisina smurtą, dalis stokoja gebėjimų suvaldyti savo agresiją ir dėl to apimti pykčio išlieja savo bejėgystę smūgiais. Todėl liūdina, bet nestebina diskusijos socialiniuose tinkluose nuo kokio amžiaus galima mušti vaiką ar pasidalijimai, kaip pačių patirtas smurtas esą buvo naudingas asmenybės raidai“, - tikino D. Šakalienė.

Kurstymas smurtauti – baudžiamas

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus vyresnysis patarėjas Egidijus Meilus tikino, kad visuomenės požiūrio į smurtą prieš vaikus keitimui, nepakantumo smurtiniam elgesiui formavimui būtinas tiek įstatymų keitimas, tiek švietimas.

„Jūsų pateikti pavyzdžiai rodo, kad visuomenėje vis dar bandoma pateisinti fizines bausmes prieš vaikus kaip auklėjimo priemonę. Dalis visuomenės palaiko idėją, kad vaiką galima bausti fizinėmis bausmėmis ar kitaip smurtauti bei mano, jog mušimas yra efektyviausia auklėjimo priemonė“, - aptardamas „Vakarų ekspreso“ surinktą medžiagą apie galimai smurtą skatinantį „Facebook“ puslapį „Psichologas Tau“ komentavo E. Meilus.

Jis pabrėžė, kad nors teisė skleisti savo įsitikinimus įtvirtinta net Konstitucijoje, ši laisvė yra neatsiejama nuo pareigos gerbti kitą asmenį, socialinę grupę ar tautą.

„Pažymėtina, kad Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje „Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę“ numatyta baudžiamoji atsakomybė už viešą kurstymą smurtauti“, - sakė E. Meilus.

Šį antradienį Klaipėdos apygardos prokuratūrai „Vakarų ekspreso“ žurnalistas pateikė duomenis, leidžiančius įtarti, kad minėtame puslapyje galimai skatinamas smurtas prieš vaikus. Laukiama prokuratūros atsakymo, ar bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Įžvelgia vaikystės traumas

Seimo narė D. Šakalienė tikino matanti ir savo pačios atvaizdus įvairiuose įrašuose „Facebook“.

„Pastarosiomis dienomis bičiuliai persiuntė informaciją apie kuriamus plakatus su mano atvaizdu, skirtus gąsdinti vaikams ar šeimoms. Viename siūloma kabinti mano atvaizdą vaikų kambaryje, gąsdinant, jei vaikas neklausys - aš jį pagrobsiu. Kitame šeimos gąsdinamos, kad dėl vyno taurės atimsiu vaikus“, - pasakojo D. Šakalienė.

Tačiau nors ir galėtų kreiptis dėl įstatymų pažeidimų, pavyzdžiui, teisės į atvaizdą, apsaugos, parlamentarė tikino to daryti neketinanti.

„Tai natūrali reakcija žmonių, kurie dėl savo pačių smurtinės patirties stokoja gebėjimų savireflektuoti, jaučiasi nesaugūs ir siekia suvaldyti savo nerimą ieškodami ką apkaltinti ir tuo pačiu pateisinti save. Jiems lengviau tapatintis su smurtaujančiais tėvais, nei su kenčiančiais vaikais, nes patys savo kažkada patirtą baimę, skausmą ir pyktį įveikė pateisindami savo tėvus ir pasirinkdami tęsti smurto ratą“, - aiškino Seimo narė.

Ji pabrėžė, kad naujasis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas buvo itin reikalingas. „Jame pirmą kartą Lietuvoje numatytas išsamus pagalbos ir paslaugų šeimoms paketas, papildytas ir Šeimų stiprinimo įstatymu. Pritariu Rasai Žemaitei iš Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio - jei norime išvengti tokių atvejų, turime pagaliau užsiimti smurto prevencija - o tam valstybė visoms šeimoms, norinčioms išmokti auklėti vaikus be smurto, privalo suteikti reikalingus mokymus ir konsultacijas. Nedelsiant“, - įsitikinusi D. Šakalienė.

„Psichologas“ pasišiaušė

Tačiau kol Seimo nariai, visuomenininkai, tėvai ir vaiko teisių apsaugos specialistai diskutuoja, prieš vaikus galimai smurtauti raginantis, emocionalius, tačiau vargiai pagrįstus kaltinimus pedofilija teisėsaugos pareigūnams žeriantis puslapio „Psichologas Tau“ administratorius nusprendė ir užsidirbti. Viename įrašų teigiama, kad šio puslapio komanda gali suteikti psichologinę pagalbą „vos“ už 10 eurų mokestį.

Tiesa, kai sulaukė „Vakarų ekspreso“ klausimų apie mokamas psichologines konsultacijas, įrašus apie vaikų auklėjimą, kaltinimus teisėsaugos pareigūnams, administratoriai savo žodžių, kad vaikus privalu mušti, išsižadėjo, o komentuodami rinkliavas už psichologines konsultacijas, tikino, kad tai - tik aukos.

Nors puslapio pavadinimas byloja, kad jį turbūt kuria psichologas, paaiškėjo, kad asmuo arba asmenų grupė, administruojanti šį puslapį, psichologais save tik vadina, tačiau tokio išsilavinimo išties neturi.

„Normalus, kompetentingas žurnalistas, išnagrinėjęs visą „Psichologas Tau“ skelbiamą puslapio turinį, neiškels klausimo, ar mes propaguojame smurtą prieš vaikus, nes mūsų puslapyje to nebuvo“, - atsakydami į klausimus kaltinimų kratėsi puslapio administratoriai.

Netrukus jie prabilo ir apie žodžio laisvę - esą ką noriu, tą kalbu. „Kadangi Lietuvos Respublikos Konstitucija sako, jog žmogaus laisvė reikštis ir išsakyti savo nuomonę nėra liečiama, tai joks sveiko proto žmogus nepasakys, kad mūsų pateikti pavyzdžiai apie nežabojamus vaikus yra smurto prieš juos skatinimas ar propagavimas“, - tikino puslapio administratoriai.

Atsakydami į klausimą, ar turi psichologo išsilavinimą ir gali kokybiškai teikti tokias konsultacijas, už tai net rinkti pinigus, jie kone pasišiaušė.

„Klausiate ar turime psichologinį išsilavinimą? O jūs žinote, kad kol kas Lietuvoje galima teikti psichologo paslaugas ir be psichologinio išsilavinimo? Bet visų pirma mes neteikiame psichologo paslaugų ir kiekvienam, kuris kreipėsi, buvo pasakyta, jog nesame kvalifikuoti psichologai, tiesiog turime daug žinių šioje srityje. Visų antra, mūsų komandai dar nėra paaukojęs absoliučiai nei vienas žmogus, tad galite miegoti ramiai - mokesčių mums nereikia mokėti, nes nebuvo nei 1 euro paramos!„, - prisiekinėjo „be penkių minučių“ psichologai.

Tiesa, nors atsakydami į klausimus tai vadino aukomis, ƒ„Vakarų ekspreso“ turimose ekrano nuotraukose aiškiai matyti, kad 10 eurų buvo siūloma mokėti ne kaip auką, bet kaip mokestį už paslaugą - „gerus patarimus“.

O ir tokia nuožmi „daug žinių psichologijos srityje“ turinčių šio puslapio administratorių reakcija į klausimus apie kurstymą smurtauti, ko gero, visai paaiškinama. Mat jei asmuo kursto smurtauti prieš asmenų grupę, skiriamą amžiaus pagrindu, pagal baudžiamojo kodekso 170 straipsnį jam gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.