Numatomas informacijos apie homoseksualius, biseksualius ir poligaminius santykius ribojimas sukėlė tarptautinių organizacijų pasipiktinimo bangą.

"Esu susirūpinęs, kad toks įstatymas sustiprins prietarus apie žmones dėl jų lytinės orientacijos, - trečiadienį DELFI teigė T. Hammarbergas, komentuodamas Seime svarstomą projektą.

"Pataisa taip pat yra akivaizdus prieštaravimas 2008 m. gruodį paskelbtam JT Generalinės Asamblėjos pareiškimui, tarp kurį pasirašiusių 66 šalių buvo ir Lietuva. Šiuo pareiškimu buvo patvirtina, kad žmogaus teisės galioja kiekvienam asmeniui, nepaisant jo lytinės orientacijos ar lytinio tapatumo", - sakė Europos Tarybos, kuriai priklauso 47 valstybės ir kurios būstinė įsikūrusi Strasbūre, komisaras.

Rinko parašus po peticija

Tarptautinės lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų asociacijos (ILGA) atstovai prieš kelias dienas paragino Seimą atsisakyti minties riboti informacijos apie homoseksualius santykius sklaidą.

"Kviečiame Lietuvos parlamentarus atsikvošėti ir netapti homofobijos isterijos aukomis, - keliems Lietuvos politikams adresuotame laiške ragino ILGA Europos padalinio vadovas Dirkas De Meirleiris. - Mums neramu, kad tai veda į bet kokios informacijos apie lytinės orientacijos įvairovė uždraudimą, jei ji bus prieinama nepilnamečiams."

Pasak jo, tai yra "šokiruojanti ir absurdiška pataisa", kurią norima įteisinti vienoje iš Europos Sąjungos narių, nors Rusijos parlamentarai neseniai net nesiėmė svarstyti panašios nuostatos. Įteisinus apribojimą esą bus užkirstas kelias skleisti bet kokią informaciją, įskaitant ir tą, kuri reikalinga nepilnamečiams homoseksualams, taigi bus pažeidžiamos vaikų teisės.

Susirūpinimą dėl Seimo ketinimų D. De Meirleiris išdėstė eurokomisarui Vladimirui Špidlai, atsakingam už lygias galimybės. Šį laišką taip pat pasirašė Europos Parlamento gėjų ir lesbiečių teisių intergrupės vadovas Michaelas Cashmanas.

Savaitgalį vykusiose Europos gėjų ir lesbiečių festivalio "Europride" eitynėse buvo renkami parašai po žmogaus teises ginančios tarptautinės organizacijos "Amnesty International" peticija Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui bei švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui. Vien didžiausiame Šveicarijos mieste Ciuriche šeštadienį per porą valandų aktyvistai surinko per 500 parašų po raginimu atsisakyti minėtos pataisos.

Nepriklausoma nevyriausybinė organizacija "Amnesty International" pasmerkė Seimo ketinimą apriboti informacijos apie homoseksualus skleidimą. Toks įstatymas, jei nebūtų pakeistas, esą pažeistų išraiškos laisvę ir kitas žmogaus teises, sustiprintų homofobiją, uždraustų diskusijas apie homoseksualumą mokyklose ir užuominas apie tai viešojoje informacijoje, prieinamoje vaikams.

Siūlomos pataisos, pasak "Amnesty International", homoseksualumą sulygins su tokiomis problemomis, kaip fizinė ar psichologinė prievarta, mirusio ar žiauriai sužaloto žmogaus kūno vaizdavimas, siaubą kelianti, savęs kankinimą arba savižudybę skatinanti informacija.

Nori apsaugoti šeimos vertybes, bet neaišku, kokias

Savo ruožtu Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas liberalcentristas Arminas Lydeka laiške D. De Meirleiriui pareiškė negalintis sutikti su tvirtinimu, kad įstatymas uždraustų bet kokią informaciją apie homoseksualumą ir biseksualumą.

"Tiesą sakant, projekte nesiūlomas priėjimo prie atitinkamos informacijos apribojimas. Pataisa liečia tik informaciją, kuri agituoja už homoseksualius santykius. Mano manymu, priėjimas prie informacijos ir agitacija yra du skirtingi dalykai, kurių nereikėtų painioti", - pabrėžė parlamentaras. Jis pridėjo esąs įsitikinęs, kad svarstomas įstatymas atitinka tarptautinius Lietuvos įsipareigojimus.

Tačiau įvairias įstatymo projekto nuostatas kritikavo ne vienas Seimo narys. Anot socialdemokratės Birutės Vėsaitės, net moksliškai nepagrįstos teorijos apie Visatos prigimtį, rytietiškos pasakos apie būrį žmonų turinčius sultonus, Mauzerio ir Sūrskio diskusijos televizijoje netrukus gali tapti žalingomis vaikams.

Kitam socdemui Algirdui Sysui užkliuvo nuostata, kad neigiamą poveikį daro ir informacija, kuria iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės: "Kaip apsaugosime vaiką šeimoje, kur vertybės kasdien smurtu paminamos? Jei pritarsime šitam punktui, man bus gėda pasakyti, nes negalėsiu jo vykdyti." Politikai pasigedo ir šeimos vertybių sąrašo.

Komentuodamas punktą apie informaciją, kuria "skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai", A. Sysas retoriškai klausė, kaip tuomet vertinti mokyklose stovinčius traškučių automatus arba kokakolą geriančius paauglius.

Ketvirtadienį Seimas turėtų apsispręsti, ar svarstyti parlamentaro Petro Gražulio siūlymą už viešą homoseksualizmo, zoofilijos ir nekrofilijos propagavimą bei finansavimą bausti 1-5 tūkst. Lt bauda, areštu, viešaisiais darbais arba kalėjimu iki vienerių metų.