Tačiau blaivybę propaguoti užsimojusiai Panevėžio rajono savivaldybei meškos paslaugą daro joje į Seimą išrinktas socialdemokratas Domas Petrulis. Trisdešimt ketverių metų politikas per įvairias rajone vykstančias šventes pakviestas ant scenos turi įprotį organizatoriams dovanoti alkoholinių gėrimų ir nemano, kad tai blogai.

Seimo narys D. Petrulis prisipažino, kad į pakviestas į rajone vykstančius renginius dažniausiai dovanų veža šakotį ir didelį butelį alkoholio.

Neseniai Raguvoje vykusioje kaimo eiliuotojų ir muzikantų šventėje jis pasirodė su šakočiu ir brendžio buteliu. D. Petrulis nesusilaiko neįteikęs butelio brendžio ar kito stipraus gėrimo net renginiuose vaikams. Praėjusią savaitę Velžyje devintą kartą vykusiame vaikų tautinių šokių festivalyje „Velžio klumpė“ Seimo narys organizatoriams įteikė šakotį ir dėžutę su brendžio buteliu. Tiesa, šie dovaną su laipsniais perdavė svečiams iš Latvijos.

Renginio vedėjas, vaikų ir jaunimo tautinių šokių kolektyvo „Kupolėlė“ vadovas Jonas Marcinkevičius, paklaustas, ar jo nesutrikdė, kad į renginį vaikams kaip svečias pakviestas Seimo narys dovanų atsiveža alkoholio, sutriko.

„Gal ir nereikėtų to daryti. Kita vertus, jis padavė dėžutę. Nesigilindamas net nesuprasi, kas joje. Aš tą dėžutę perdaviau Latvių delegacijai – pedagogams ir kultūros darbuotojams“, – „Sekundei“ teigė vadovas.

J. Marcinkevičius patikino, kad festivalyje alkoholio nebuvo vartojama. Jo žiniomis, latviai politiko dovaną išsivežė namo.

Tačiau kai kuriems jaunųjų šokėjų tėvams Seimo nario elgesys pasirodė mažų mažiausia neetiškas.

„D. Petrulis rodo blogą pavyzdį jaunimui, o puikaus renginio organizatorius verčia jaustis nepatogiai“, – piktinosi tėvai.

„Velžio klumpei“ daug širdies yra atidavęs liaudiško šokio puoselėtojas J. Marcinkevičius, tai – vienas iš Panevėžio rajono tradicinių renginių, kuriuo jis gali didžiuotis.

Besistebintieji politiko įpročiu viešai dovanoti alkoholio juokauja, kad jį reikėtų pagerbti už sovietmečio tradicijų puoselėjimą.

Butelis – mėgstamiausia dovana

D. Petrulis nesigynė, kad jo įteiktoje dėžutėje buvo importinis brendžio butelis.

„Vykdamas į renginį dažniausiai nuperku šakotį ir didelį butelį“, – „Sekundei“ patvirtino Seimo narys.
Paklaustas, ar alkoholį perka už parlamentinei veiklai skirtas lėšas, atsakė, kad iš savo pinigų.
D. Petrulio teigimu, Velžyje dovanotas brendis buvo skirtas festivalio organizatoriams, o šokėjams vaikams – šakotis. Politikas nė kiek neįsižeidė, kad organizatoriai jo dovanotą alkoholį atidavė latviams.

Paklaustas, ar nemano, kad tokioje ir panašiose šventėse Seimo nariui nedera dovanų vežti alkoholio, atsakė nematąs nieko blogo.

„Mano dovana nesikerta nei su morale, nei su etika, nei su kitais standartais. Suaugusiems žmonėms galima dovanoti viską, ką galima nusipirkti parduotuvėje. Svarbiausia, kad jie prie vaikų nevartotų alkoholio. Renginyje mano dovanotas butelis nebuvo atkimštas“, – dėstė parlamentaras.

Seimo narys socialdemokratas D. Petrulis vaikų ir jaunimo tautinių šokių festivalyje Velžyje į sceną sveikinti išėjo nešinas šakočiu ir brendžiu.

D. Petrulio teigimu, iki šiol dėl jo dovanų su laipsniais nebuvo kilę nesusipratimų.

Jis žino, kad praėjusiame rajono Tarybos posėdyje nuspręsta uždrausti prekiauti alkoholiu švenčių, masinių renginių, skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai, Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų dienai paminėti, metu.

Alkoholiu nebus galima prekiauti per sporto varžybas, renginius – bėgimo estafetes, dviračių maratoną, motociklų krosą, lenktynes ir kt.

Rajono meras Povilas Žagunis pritarė Tarybos narei Violetai Grigienei, kad ateityje derėtų pasekti Šiaulių rajono pavyzdžiu ir uždrausti prekiauti alkoholiu visų masinių renginių metu.

Seimo narys mano, kad draudimai prie gero nepriveda.

„Įstatymai draudžia nepilnamečiams vartoti alkoholį ir jų reikia laikytis. Tačiau dėl suaugusiųjų galima paieškoti kompromisų“, – sakė D. Petrulis.

Jo patarėja dirbančiai rajono Tarybos narei Modestai Petrauskaitei nepavyko kolegų įtikinti neriboti alkoholio vartojimo per masinius renginius.

Socialdemokratas viliasi, kad gyventojai jam neužkabins tautos girdytojo ar vaikų vedžiotojo klystkeliais etiketės. D. Petrulis prisiminė, kad į kai kuriuos vaikams skirtus renginius atvykstantis ir be butelio. Pavyzdžiui, vienoje šventėje vaikams yra dovanojęs kamuolių.

Ne pats protingiausias poelgis

Algirdas Sysas, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas

Domas Petrulis – suaugęs žmogus. Jeigu būtų mano sūnus, gal ir patarčiau. Bet jis – Seimo narys, kurį išrinko Panevėžio rajono žmonės. Jis pažįsta savo rinkėjus, su jais bendrauja. D. Petrulis prisiima atsakomybę už tai, ką jiems dovanoja. Alkoholis gal ir ne pats geriausias pasirinkimas, jeigu mes kovojame su girtavimu. Kita vertus, tą daro ir vyresni kolegos, o jaunesni, matyt, ima pavyzdį.

Per savo gyvenimą mačiau daug ką. Ar įprotis dovanoti alkoholio butelius – ne sovietinių laikų reliktas? Nemanau. Europos Sąjungos šalyse vykstančiuose oficialiuose renginiuose taip pat dovanojama alkoholio. Yra tokia tradicija ir Vakaruose.

Suaugę žmonės turi galvoti, ką daro. Į politikus žiūri tūkstančiai akių. Žmonės, kurie mums patikėjo valdyti šalį, atstovauti tam tikram regionui, yra pastabūs. Šiuo atveju aš pasitikiu D. Petruliu, jis puikiai dirba. Žinoma, šis jo poelgis ne pats protingiausias. Manau, kad kolega pats padarys atitinkamas išvadas.

Arminas Lydeka, etiketo žinovas

Ilgame verslo dovanų ir suvenyrų sąraše yra ir alkoholiniai gėrimai, bet su sąlyga, kad jie dovanojami specifiniuose renginiuose ir reprezentuoja konkrečią įmonę, miestą, valstybę. Tarkime, svečiams iš užsienio galima įteikti nacionalinio gėrimo buteliuką.

Alkoholinių gėrimų įmonė per naujos produkcijos pristatymą gali svečius vaišinti ar įteikti dovanų savo produkcijos pavyzdžių. Šiuo atžvilgiu alkoholis gali būti traktuojamas kaip verslo dovana. Taigi alkoholiniai gėrimai gali būti dovanojami, jeigu tai daroma tam tikroje vietoje, tam tikru metu ir atitinka renginio koncepciją.

Šiuo atveju, kiek suprantu, šių sąlygų nebuvo paisoma. Seimo narys nei pats to gėrimo gamina, nei atstovavo jį gaminančiai įmonei, nei užsieniečiams teikė savo šalies nacionalinį gėrimą.
Išsilavinę gyventojai, politikai stengiasi, kad alkoholio būtų vartojama kiek įmanoma mažiau. Šiuo atveju Seimo nariui nedera propaguoti jo vartojimą – viešuose renginiuose įteikti dovanų alkoholio butelį. Sakyčiau, kolega neišmintingai parinko dovaną.