Į skandalą įsivėlus ir parlamentarams iškeltas klausimas, ar „valstiečių“ frakcijos nariai Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis neperžengė ribų galimai darydami spaudimą Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai.

Vienas iš politikų viešai socialiniame tinkle reikalavo, kad tarnybos atiduotų vaikus tėvams, nors situaciją dar nebuvo visiškai išaiškinta. Tuo metu kitas veržėsi į tarnybos posėdį, kuriame buvo sprendžiama dėl vaikų likimo.

Pasisakė socialiniame tinkle

Centro partijai vadovaujantis, bet Seimo „valstiečių“ frakcijai priklausantis N. Puteikis spalio 23-ąją, užvirus skandalui dėl vaikų, socialiniame tinkle rašė: „Kviečiame rytoj, trečiadienį, 2018 10 24 d.14:00 į piketą prie pastato Nemuno g. 31, Kaune, kuriame reikalausime iš Kauno m. Vaikų teisių komisijos, kad tuoj pat atiduotų atimtus vaikus tėvui.“

Tuo metu parlamentaras M. Puidokas bandė patekti į salę, kur vyko posėdis dėl vaikų. Jis buvo išprašytas policijos pareigūnų.

Siekia politinės naudos?

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas kalbėjo esą jau seniai ieškoma įvykių, kad būtų sukelta dar kokia nors revoliucija.

„Tai normalus politikų veikimas, tačiau jis visada yra ant korektiškumo ribos. O šiuo atveju, kadangi patys valdančiųjų atstovai šitaip elgėsi, aš manau, kad jie žaidžia kiekvienas savo asmeninį žaidimą, parodo savo pseudoreformos nevykusią eigą ir bando pasinaudoti kiekvienu įvykiu sukeliant visuomenėje ažiotažą“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis teigė, kad M. Puidokas ir N. Puteikis tokiu elgesiu ieško asmeninės politinės naudos, nežiūrėdami, kad jų pačių valdančioji dauguma atsakinga už tai, kas vyksta.

„Kai politikai bando savo asmeninės politinės naudos ieškoti, jie visada pakenkia procesui, reformai. Jie naudojasi, siurbia ir pasinaudodami situacija kraunasi sau, lyg kokių špinatų valgo“, – sakė opozicinės frakcijos atstovas.

Ministras turėtų prisiimti atsakomybę

Opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis kalbėjo, kad šioje keista socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pozicija, o M. Puidokas ir N. Puteikis elgiasi taip, lyg patys būtų socialiniai darbuotojai.

„Tai nėra Seimo nario darbas. Seimo nariai turi būti atsakingi už politiką, už įstatymų priėmimą, pataisas ir kitus panašius dalykus. Jei Seimo narys to nedaro, pats balsavęs už tą pataisą, tai yra paprasčiausias populizmas.

Keisčiausia, kad patys „valstiečių“ frakcijos nariai kovoja su savo ministru, prieš jo pateikta reformą. Kaip atsirinkti, kas yra už ką šioje situacijoje, racionaliai yra nepaaiškinama“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Paklaustas, ar mano, kad M. Puidokas ir N. Puteikis darė spaudimą valstybės tarnautojams, konservatorių lyderis sakė manantis, kad spaudimas buvo daromas ir visa situacija primena „niūrius Lietuvos laikus, kai visuomenė buvo supriešinta vos ne iki pilietinio karo stovio.“

Pasak G. Landsbergio, už šią situaciją atsakomybę pirmiausia turėtų prisiimti premjeras, ministras L. Kukuraitis, kurie reformą įgyvendino, turėjo prižiūrėti, skirti finansavimą.

„Pirmiausia kreipiu dėmesį į ministrus. <...> Tai yra politinė atsakomybė. Ar girdėjote, kad L. Kukuraitis pasakytų, kad savo atsakomybę mato? Kur politiko atsakomybė?“ – kalbėjo konservatorių lyderis.

Tai kalbėjo frakcijoje ar ne?

Tuo metu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis komentuodamas situaciją žiniasklaidai sakė, kad tėvai, iš kurių buvo paimti vaikai, yra apygardos, kuriai atstovauja M. Puidokas, gyventojai, todėl jis esą tik rūpinosi savo rinkėjais.

„Manau, kad tai gali jam rūpėti. Žinoma, mes turime visada įsivertinti ar neperžengiamos politinio veiksmo nuo kitų veiksmų ribos. Manau, kad jos dar nebuvo peržengtos“, – teigė V. Pranckietis, pridurdamas, kad vaiko teisių apsaugos reforma parodė savo ydas.

Parlamento vadovas teigė, kad ši situacija buvo aptarta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdyje. Anot jo, frakcija taip pat nemato, kad ribos būtų peržengtos, tačiau jei bus nuspręsta kitaip, jos narių elgesys bus svarstomas.

„Tai labai aštri riba. Nei jūs, nei mes nežinome“, – teigė V. Pranckietis.

Tuo tarpu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis iš karto stojo į stiprią gynybinę poziciją. Valdančiųjų vedlys teigė neturintis informacijos, kad kam nors būtų darytas poveikis, o M. Puidokas esą tik rūpinosi savo rinkiminės apygardos gyventojais.

„Seimo narys, kuris toje apygardoje rinktas ir Seimo narys, kuris aktyviai domisi tais klausimas, gynė šeimos interesus“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Tiesa, priešingai nei Seimo pirmininkas, „valstiečių“ pirmininkas teigė, kad frakcijoje ši situacija vertinta nebuvo, tik tartasi, kad lapkritį valdantieji kviesis atsakingus pareigūnus ir su jais aptars situacija dėl reformos veikimo.

„Šie naratyvą kuria žmonės, kuriems su savo sąžine reikėtų pasikalbėti dažniau. <...> Aš suprantu, kad jei tai yra „Facebook“, tai yra nuomonė. Nurodymu davimas atleisti darbuotoją yra visiškai ne tas pats, kas parašyti nuomonę. Jūs nematote skirtumo? Aš matau milžinišką skirtumą tarp to, kaip Seimo narys turi savo nuomonę ir ją pareiškia ir tarp to, kai duodami nurodymai ir jie yra vykdomi.

Kokios ribos peržengtos? Jūs užfiksavote pažeidimą? Ribos peržengtos tada, kai tai fiksuoja kokia nors tarnyba“, – dėstė R. Karbauskis.

Reikalauja atleisti tarnybos vadovę

Pats „valstietis“ Mindaugas Puidokas teigė, kad parlamento funkcija yra kontrolė ir kad pagal visus įstatymus jis yra teisus. Politikas negailėjo kritikos vaiko teisių apsaugos sistemai, sakydamas, kad yra daug nesprendžiamų problemų ir turi būti daromi atitinkami sprendimai.

„Manau, kad tarnybos dirba nekompetentingai, tai tvarkinga šeima, vakar nebuvo išklausyti jų kaimynai, kurie sutiko dalyvauti. Tarnyboms spaudimo jokio nebuvo, todėl, kad aš turėjau pilną teisę būti tame posėdyje. Pagal įstatymą parlamentas yra aukščiausia kontroliuojanti institucija, tai mano vienmandatė apygarda, turėjau teisę posėdyje dalyvauti“, – teigė M. Puidokas.

Be to, politikas teigė, kad su vaikų tėčiu ir advokate nuvykus į tarnybas diena anksčiau, su jais nebuvo susitikta sutartu laiku, nors susitikimas buvo sutarta. Tuomet, kaip kalbėjo M. Puidokas, jis paskambino ministrui L. Kukuraičiui.

„Su mumis nebuvo susitikta, kol nebuvo mano skambučių ministrui L. Kukuraičiui. Tik po to atsivėrė durys. Ką kalbėti apie šeimas, kurios neturi politikų įsitraukimo?“ – dėstė M. Puidokas.

Paklaustas, ar mano skambutis ministrui, kad šis duotų nurodymus vaiko teisių apsaugos tarnybai, yra tinkamas, „valstietis“ atsakė: „Be abejonės, nes kitu atveju būtų tekę kviesti policiją. Valstybės tarnyba tam ir skirta, kad tarnautų žmonėms.“

Kalbėdamas su žurnalistais M. Puidokas teigė, kad iš pareigų reikės trauktis ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorei Alinai Jakavonienei ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierei Editai Žiobienei.

„Vakarykščiai pasisakymai rodo gynybinę reakciją ir nenorą pripažinti klaidų“, – kalbėjo M. Puidokas.