„Tas klausimas bus sprendžiamas per atvejo vadybos posėdį. Artimiausias posėdis numatytas rytoj“, – spaudos konferencijoje sakė ji, tačiau, kada tiksliai vaikai gali būti grąžinti kauniečiams, nenurodė.

Jos teigimu, šiuo metu vaikai vis dar yra pas laikinus globėjus. A. Jakavonienė teigia, kad vaikų tėvas sutiko lankyti pozityvios tėvystės kursus, tačiau tai daryti esą pradėjo tik praėjusią savaitę.

Vaiko teisių specialistės teigimu, vaikai nebuvo atimti tik dėl pliaukštelėjimo, kaip sako patys tėvai. Anot jos, buvo nustatyta daugiau požymių, kad tėvai taiko auklėjimo metodus, kurie gali būti prilyginami smurtui.

„Šeimoje buvo taikomi auklėjimo ir drausminimo metodai, kurie atitinka smurto sąvoką, smurto požymius. Net buvo konkretūs įrankiai“, – teigė ji.

Daugiau detalių A. Jakavonienė teigė negalinti pateikti dėl pačios šeimos privatumo. Iki šiol šeima tarnyboms nebuvo žinoma.

Pasakoja kitokias paėmimo aplinkybes

Paimtų vaikų tėtis anksčiau žurnalistams pasakojo, kad vaiko teisių specialistų pareigūnas jam liepė laukti policijos komisariate.

„Man buvo šokas, galvoju vau, kaip iš kokio kosmoso tas toks pasakymas, vos ne skrisk į mėnulį ir pasiimk miegantį vaiką. Sakau – kad jis miega. Sako – kiek jis miegos? Sakau – kiek reikia, tiek ir miegos. Policininkas buvo malonus, tikrai pagarbiai elgėsi. Paskambino vaikų teisėms, sako – tada lauksim vaikų teisių, jeigu su manim nevažiuoja“, – anksčiau INIT TV žinioms sakė jis.

Tačiau A. Jakavonienė pasakoja, kad savo atžalas vyras parsivežė namo, kur ir nuvyko vaiko teisių specialistai.

Vaiko teisių apsaugos skyriai nedalyvavo jokiuose veiksmuose, kurie vyko Panemunės parke. Vaiko teisių apsaugos skyriai gavo informaciją iš policijos įstaigos apie tai, kad tėvas grįžo kartu su vaikais į gyvenamąją vietą ir atsisako vaikus vežti apžiūrai. Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai tuo metu vyko suteikti informaciją, pagalbą tėvui kartu vykstant į Kauno klinikas.

Grįžus iš Kauno klinikų buvo vertinamas vaikams grėsmės lygis pagal nustatytus kriterijus ir buvo nustatyti tam tikri grėsmės veiksniai, kurie turėjo įtakos sprendimui, kad aplinka, kurioje auga vaikai, jiems tuo momentu buvo nesaugi ir vaikai buvo paimti iš šeimos“, – aiškino A. Jakavonienė.

Specialistai tikina, kad motina bendrauti atsisako

A. Jakavonienė patvirtino, kad turi duomenų, jog kaunietės Eglės atžvilgiu yra pradėtas iki teisminis tyrimas, tačiau tai, pabrėžė ji, teisėsaugos institucijų kompetencija.

Paklausta, ar gali būti, kad būtent dėl šios priežasties šeimai nėra grąžinami vaikai, VVTAĮT vadovė patikino, kad tai neturėtų tapti kliūtimi vaikais rūpintis tėvui.

„Tai, kad vienam iš vaiko atstovų pradėtas ikiteisminis tyrimas, nepaneigia fakto, kad kitas iš tėvų galėtų su tam tikra socialine pagalba, bendradarbiaujant, atliekant stebėseną šeimoje, sėkmingai auginti vaikus užtikrinant jų tinkamas gyvenimo sąlygas“, – aiškino A. Jakavonienė.

Tačiau, pasak specialistės, tėvas bendradarbiauti su tarnybomis pradėjo tik dabar, o vaikų motina tai daryti esą apskritai atsisako.

„Praeitą savaitę pirmą kartą buvo apsilankyta pozityvios tėvystės kursuose. Iki tol tėvams taip pat buvo suteiktos psichologinės konsultacijos, kurios buvo suteiktos tarnybos mobiliosios komandos, 14 dienų intensyvi pagalba lankantis šeimoje. Deja, su motina mūsų specialistai neturi galimybių bendrauti ir bendradarbiauti, nes motina atsisako“, – spaudos konferencijoje teigė A. Jakavonienė.

Paprašyta detalizuoti, ar motina su specialistais neina į jokį kontaktą, A. Jakavonienė tai patvirtino.

„Mes turime tokius duomenis, kad motina nedalyvavo atvejo vadybos posėdžiuose, atsisakė mobilios komandos duomenų, mes net prašėme, kad tėvas pateiktų motinos kontaktinius duomenis. Dėl mums nežinomų ir kartais net nesuprantamų priežasčių tėvas nenurodo motinos kontaktinių duomenų tam, kad mes galėtume su ja susisiekti, tačiau mobilios komandos specialistai susisiekė su motina ir ji atsisako bet kokios pagalbos“ – sakė ji.

Anksčiau žurnalistams paimtų mažamečių vaikų tėvai teigė, kad vaiko teisių apsaugos tarnyba su jais pradėjo bendrauti tik po kilusio ažiotažo žiniasklaidoje.

Motinai uždrausta lankytis namuose ir matytis su sūnumi

Anot tarnybos vadovės, ikiteisminio tyrimo pareigūnai yra pateikę informaciją, kad šiuo metu dviejų vaikų motinai taikoma kardomoji priemonė – jai uždrausta lankytis namuose ir bendrauti su sūnumi.

Su dukra ikiteisminio tyrimo pareigūnai kaunietei matytis neuždraudė. Tačiau vaiko teisių apsaugos tarnyba paėmė abu vaikus atsižvelgdama, kaip teigė A. Jakavonienė, į tuo metu nustatytas grėsmes.

„Todėl jeigu tėvui būtų grąžinti vaikai, labai svarbu, kad jis užtikrintų ir tam tikrų kardomųjų priemonių laikymąsi. Neabejotinai svarbu ir tai, kad visi sprendimai būtų priimami atsižvelgiant į vaikų interesus“, – sakė A. Jakavonienė.

Jos teigimu, vaikai tėvams gali būti grąžinti tik tada, kai nebeliks visų rizikos veiksnių, kurie kėlė pavojų paėmimo metu.

Atsiprašė už šmeižtą dėl girtumo

A. Jakavonienė taip pat viešai atsiprašė dėl Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovės viešų pasisakymų apie motinos neblaivumą, kurie, pasak tarnybos vadovės, neatitinka realybės. Ji teigė turinti žinių, kad kauniečių asmeniškai atsiprašė šią informaciją paskleidusi Kauno miesto vaiko teisių apsaugos specialistė.

„Byloje nėra jokių duomenų, patvirtinančių viešuosius pasisakymus Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovės apie tai, kad motina buvo neblaivi. Byloje tokių duomenų nėra, todėl šie duomenys nebuvo pateikti kitoms institucijoms ir jie niekada nebuvo vertinti. Šitie žodžiai buvo išimtinai išsakyti žiniasklaidai, dėl to dar kartą nuoširdžiai atsiprašau šeimos už tą institucinį šmeižtą, kuris neatitinka tikrovės ir dėl ko šeima galėjo patirti neigiamus išgyvenimus.

Pati asmeniškai kalbėjau su Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadove, kuri mane patikino, kad asmeniškai atsiprašė šeimos, tačiau tai nepaneigia fakto, kuris įvyko, kuris yra labai neigiamai vertinamas mūsų įstaigos ir mes sprendžiame klausimą dėl šio asmens tinkamumo toliau eiti pareigas“, – spaudos konferencijoje sakė VVTAĮT vadovė.

Kad motinai vaikų paėmimo metu buvo neblaivi INIT TV žinioms sakė Valstybinės vaiko teisių apsaugos tarnybos L.E.P Kauno skyriaus vadovė Daiva Porutienė, tačiau jau tada policijos atstovė tai paneigė.

DELFI primena, kad kaunietės Eglės elgesys praeivių dėmesį patraukė, kai moteris su savo atžalomis vaikščiojo Panemunės šile. Kaip teigė dviejų vaikų mama, jos sūnus pasileido bėgti į gatvę ir ji esą tiesiog bandė jį sudrausminti.

„Vaikas bėgo labai didelį atstumą ir žinojau, kad bus toks pavojingas posūkis, kur dviračiai važiuoja. Palikusi mergaitę aš bėgau paskui. Aš jo prieš tai maldavau, prašiau – sustok, sustok, nebėk. Bet jam tie maldavimai... vaikas nelabai klauso. Aš tada jam pliaukštelėjau kokius tris kartus per kombinezoną, jis nieko nepajuto ir net neketino manęs klausyt, kad reikia grįžti pas sesutę, kurią aš irgi palikau tiesiog miške. Jis toliau norėjo bėgti, tada aš jam pora kartų trinktelėjau per rankytę“, – aiškino atimtų vaikų mama Eglė.

Pasak jos, netoliese buvusi kita šeima pradėjo moterį filmuoti, vėliau iškvietė policiją. Pareigūnai kaunietę išsivežė apklausai. Kaip buvo pasakojama žinių reportaže, sužinojęs apie incidentą į komisariatą atskubėjo ir vaikų tėtis. Tėvų teigimu, atvykę Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai elgėsi grubiai. Vežant vaiką atlikti tyrimo berniukas, pasakojo tėvai, pravirko, todėl tėvas paėmė jį iš kėdutės ir išsinešė nuraminti į lauką. Tarnybos specialistas, pasak tėvo, pasiuto ir pradėjo vaiką plėšte plėšti iš rankų. Į pagalbą šoko ištiktam vyrui esą puolė pro šalį važiavę pašaliniai žmonės.

Vaikai buvo atimti iš tėvų ir iš pradžių apgyvendinti vaikų globos namuose, vėliau – atiduoti globėjams.