Peticija, po kuria aktyviai pasirašinėja žmonės, pradėta platinti užsienio lietuvių kanalais. Jos tekste primenamas Lietuvos Konstitucijos 13 straipsnis, kuriame teigiama: „Lietuvos valstybė globoja savo piliečius užsienyje. Draudžiama išduoti Lietuvos Respublikos pilietį kitai valstybei, jeigu Lietuvos Respublikos tarptautinė sutartis nenustato kitaip“.

Lietuva su Švedija yra pasirašiusi bendradarbiavimo vaiko teisių apsaugoje sutartis, todėl „jei vaikas bus grąžinamas ne Lietuvai, o laikiniems globėjams Norvegijoje, ši sutartis bus pažeista“.

Peticijos iniciatoriai reikalauja Lietuvos Prezidentės, Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos, Seimo parlamentinių grupių „Vaiko gerovė“ ir „Už šeimą“ nedelsiant išsiaiškinti visas faktines aplinkybes ir dėti visas reikalingas pastangas ginant Lietuvos piliečio teises.

Reikalaujama grąžinti vaiką į Lietuvą ir teikti jam bei jo šeimai reikalingą pagalbą. Taip pat - išsiaiškinti ar vaikas gali ir nori gyventi su savo tėvais.

„Jei gyvenimas su savo tėvais nekelia realios grėsmės vaiko sveikatai ar gyvybei, prašome leisti jam gyventi su savo šeima“, - pažymi peticijos rengėjai, reikalaudami atsakingų institucijų ir pareigūnų informuoti apie oficialius žingsnius ir jų rezultatus.

Sulaikė Švedijoje

Kaip rašė DELFI, praėjusį pirmadienį Norvegijoje dingęs ir Švedijoje surastas septynerių metų G.B. kurį laiką buvo prižiūrimas Švedijos vaikų teisių apsaugos tarnybos. Pagal dvišalę Lietuvos sutartį su Švedija vaikas turėjo būti perduotas Lietuvai, tačiau, kaip paaiškėjo vasario 2 dieną, jis jau kurį laiką yra Norvegijoje.

Šios šalies policijos duomenimis, vaikas dingo per susitikimą su biologine motina Moldės mieste. Ji buvo apklausta dėl vaiko pagrobimo, jai pareikšti įtarimai melavus pareigūnams.

Mama: jie viską tyliai padarė

„Viskas, dabar aš jau jį praradau“, - taip interviu DELFI pirmadienio rytą teigė ne Lietuvai, o Norvegijai perduoto berniuko mama.

Sūnų moteris teigė paskutinį kartą mačiusi sausio 26 dieną. Kaip pati pasakojo, po susitikimo berniuką paėmė jos brolis, kuris turėjo visus įgaliojimus keliauti su sūnėnu, ir bandė išvežti į Lietuvą, bet švedų tarnybų buvo pastebėtas laivo kajutėje.

„Jam pareigūnai leido vykti į Lietuvą, bet sūnų paėmė. Pagal visus susitarimus juk turėjo perduoti Lietuvos tarnyboms, tačiau sugrąžino į Norvegiją“, - negali patikėti mama.

Moteris kartojo nebeturinti vilčių atgauti sūnaus. „Prieš pusvalandį išsiaiškinau, kad jis Norvegijoje ir šioje šalyje yra jau seniai. Jie viską tyliai padarė. Kodėl nepranešė Lietuvos ambasadai?“ - neaišku mamai.