Nustatyta būdingų uždusimo požymių: židininė ūmi emfizema, dėl deguonies trūkumo plaučiuose atsiradusios hialininės membranos, plaučių pabrinkimas.

„Išsisklaidė abejonės, kad vaiką ištiko staigios netikėtos mirties sindromas. Visi požymiai rodo, kad berniukas mirė nuo klasikinio, visuose medicinos vadovėliuose aprašyto uždusimo", -teigė Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Vaikų ligų klinikos profesorius Arūnas Valiulis.

Nesugebėjo įpurkšti vaistų

Liepos 4-osios vakare suguldžiusi savo vaikus miegoti, Jurgita Martinaitytė žiūrėjo televizorių. „Staiga išgirdau lovelėje verkiantį Vaidotą. Jis sėdėjo ištiesęs į mane rankas. Supratusi, kad jam trūksta oro, griebiau sūnų ir išbėgau į lauką", - pasakojo moteris.

Motina dar bandė sūnui įpurkšti vaistų, tačiau nepajėgė. Ji niekaip negalėjo pražiodyti stipriai sukąstų vaiko dantų. Sutrikusi moteris bandė daryti dirbtinį kvėpavimą, tačiau ir tai nebepadėjo. Nespėta iškviesti ir greitosios medicinos pagalbos.

Pavadino tikru skandalu

Pasak profesoriaus A.Valiulio, tai, kad berniukas užduso motinos akyse, yra tikras skandalas. Juolab kad šalyje jau yra registruoti patys moderniausi vaistai nuo astmos. Tačiau vasario mėnesį sveikatos apsaugos ministrui Romualdui Dobrovolskiui nustačius naują kompensuojamųjų vaistų skyrimo tvarką, būtiniausi medikamentai tapo ne visiems ligoniams prieinami. „Taupoma vaikų sąskaita", -tvirtino A.Valiulis.

Sutaupė keliasdešimt litų

V.Martinaitį gydžiusi Telšių pirminės sveikatos priežiūros centro gydytoja Virginija Šiaulytė, laikydamasi vaistų kvotų, neskyrė jam ilgesniam laikui vaisto „Singulair". Vietoj šio efektyvaus, bet brangesnio medikamento, kurio tabletės užtekdavo visai dienai, medikė išrašė kelis inhaliatorius.

Taip gydytojai pavyko sutaupyti Ligonių kasai keliasdešimt litų, tačiau naujus vaistus vaikui tekdavo purkšti net 6 kartus per dieną. Prie savo sūnaus dusulio priepuolių jau įpratusi motina nesugebėjo įvertinti jų sunkumo bei grėsmės.

Gydytoja nesijaučia kalta

Bendrosios praktikos gydytoja V.Šiaulytė nesijaučia esanti kalta: „Vaidoto mirtis man buvo didelis smūgis. Tačiau aš padariau viską, ką galėjau, todėl mano sąžinė rami". Medikės nuomone, berniuko motina tikriausiai ne viską padarė, kad jam laiku būtų supurkšti vaistai.

V.Šiaulytė teigė, kad V.Martinaitis nuolat vartojo kompensuojamuosius vaistus „Pulmicort", „Inflamid" ir „Singulair". Bet V.Martinaičio ligos istorijoje nebuvo įrašo, kad likus trims mėnesiams iki berniuko mirties jam buvo paskirti patys efektyviausi vaistai.

Skaudus atvejis – išskirtinis

Lietuvoje bronchine astma serga daugiau kaip 13 tūkstančių vaikų. Per pastaruosius 5 metus šalyje nebuvo registruota nė vieno atvejo, kad vaikas mirtų nuo šios ligos. Telšiškio V.Martinaičio mirtis - išskirtinis atvejis.

„Skurdžioje šeimoje augančiam vaikui reikėjo skirti rečiau dozuojamą ir ilgesnio veikimo preparatą. Tačiau, taupant valstybės lėšas, to nebuvo padaryta", - teigė profesorius A.Valiulis.