Vienos Kauno mokyklos kieme stovi policijos automobilis. Pareigūnai į ugdymo įstaigą atvyko apklausti darbuotojų. Gautas pranešimas, kad trejus metus mokykloje dirbanti muzikos mokytojas sužalojo ketvirtokus.

„Gautas pranešimas, jog Kaune esančioje ugdymo įstaigoje 23 metų moteris galimai smurtavo prieš nepilnamečius“, – LNK komentavo policijos atstovė Reda Zarauskienė.

Pirminiais duomenimis, mokytoja galėjo sužaloti 18 vaikų.

„Mokytoja pamokos metu nevisiškai susitvarkė su mokiniais ir po pamokos, pasilikusi mokinius, atliko tuos veiksmus, apie kuriuos jau visi žinome – įdūrė mokiniams pieštuku: vieniems daugiau, kitiems mažiau“, – paaiškino mokyklos direktorius Žilvinas Damijonaitis.

Direktorius sako, kad greitoji į mokyklą kviesta nebuvo, apie vaikų subadymą pieštuku iš tėvų, vaikams parėjus namo.

„Tikrai nebuvo iki kraujo pradurta. Tai, ką mes matėme, mokytojai taip pat pažiūrėjo, nebuvo tokių akivaizdžių, bet matėsi, kad veiksmas buvo“, – sakė Ž. Damijonaitis.

LNK žinioms su mokytoja susisiekti nepavyko, tačiau ji mokyklos vadovui pateikė savo versiją, kodėl taip pasielgė.

„Mokytoja paaiškino, kad ji žaidimo forma norėjo parodyti, kaip jai duria širdį, kai vaikai jos neklauso. Toks jos buvo paaiškinimas, nors vėliau jai paaiškinti buvo sunku, kodėl ji taip pasielgė“, – sakė mokyklos direktorius.

Po šio įvykio pasigirdo ir kitų atvejų, kai mokytoja galimai vaikus bausdavo sprigtais į kaktą, šauksmais arba ilgais, priverstiniais žodžių rašymais po pamokų, tačiau jauna mokytoja įspėjimų ar nuobaudų anksčiau neturėjo.

„Kai yra kažkoks įvykis, tai truputį girdisi kažkokių dalykų, bet kad mokytoja būtų labai nesusitvarkiusi su klase, tikrai nebuvo. Jauna specialistė, kiek galima, mes jai pagelbėdavome, padėdavome. Be abejonės, turbūt suvaldant vaikus buvo kažkada balsas pakeltas, bet tokių kažkokių įvykių tikrai niekada nebuvo“, – kalbėjo Ž. Damijonaitis.

Kad mokytoja buvo mėgstama tiek vaikų, tiek daugumos tėvų, patvirtina ir patys tėvai.

„Labai mylima mokytoja. Mūsų sūnus netgi verkė vakar, kad nebeturės savo muzikos mokytojos“, – LNK patvirtino vieno vaiko mama.

„Dėl muzikos mokytojos negirdėjau nieko (nusiskundimų)“, – antrino kitas pašnekovas.

Po įvykio mokykloje pradėtas vidinis tyrimas. Šiandien mokytoja nebedirba – pripažinusi kaltę, jog badė vaikus, mergina pasiprašė būti atleista iš darbo.

„Kadangi mokytoja pažeidė pedagogo etikos kodeksą, pasielgė nederamai. Kaip suprantame, toks elgesys nėra toleruotinas ir mokytoja atleista iš darbo“, – sakė miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Apie įvykį tėvai pranešė vaiko teisių specialistams, šeimoms teikiama psichologinė pagalba.

„Mes kalbėsime su absoliučiai visais, nes – ar vaikas yra įvykio, incidento dalyvis, ar jis tik girdėjo – tai vis tiek yra pasekmes sukeliantis reikalas“, – LNK paaiškino Kauno Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė.

Ji sako, kad dabar yra itin neramus metas – atvejų, kai mokyklose nukenčia vaikai, daugėja.

„Gaila, bet šiuo metu mes turime padidėjimą tokių atvejų ir vaikų elgesio problemų – tiek tarpusavyje, pavyzdžiui, būna smurto naudojimas, tiek pamokų nelankymas“, – paaiškino A. Vežbavičiūtė.

Dėl fizinio skausmo sukėlimo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Jei mokytoja būtų pripažinta kalta, jai gali grėsti laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: