Jo teigimu, Vakarų santykių su Kinija atšalimas prasidėjo nuo JAV, kurių politika anksčiau buvo grindžiama liberalesne prielaida dėl bendradarbiavimo su šia Rytų valstybe.

„Amerikos politika kurį laiką buvo grindžiama mintimi, kad prekyba, ekonominis augimas, didesnė socialinė gerovė – tai puikios prielaidos demokratijai ir taikiam sugyvenimui, – svarsto Urbelis. – Tai liberalaus pasaulio prielaida, kuri labai paskatino amerikiečius ir visą pasaulį prekiauti su Kinija, priimti ją į PPO, daryti daugybę kitų dalykų.

Deja, jau prieš keliolika metų buvo matyti, kad ši liberalaus pasaulio prielaida ne visada ir visur galioja. Kinija akivaizdžiai nei tapo labiau demokratinė, nei gerbianti žmogaus teises, nei labiau gerbianti tarptautinę teisę.

Todėl požiūris į Kiniją pamažu ėmė keistis. Iš pradžių jis ėmė keistis JAV, paskui – ir Europos šalyse. Visi pripažino, kad suklydome vertindami Kiniją ir darydami prielaidą, kad prekyba ir socialinė gerovė veda demokratijos ir žmogaus teisių link. Tą prielaidą reikia peržiūrėti.”

„Delfi” pašnekovas pažymi, jog Europos Sąjungos šalys jau aiškiai mato Kinijos grėsmę ir kuria mechanizmus, leidžiančius išvengti Kinijos skverbimosi į jų nacionalinio saugumo sferas.

„Daugelis Europos šalių peržiūri savo santykius su Kinija, nors jų pagrindiniai principai yra gana paprasti – dirbti kartu su Kinija kovojant prieš globalius iššūkius, konkuruoti srityse, kur mes varžomės vieni su kitais, ir priimti Kiniją kaip grėsmę ten, kur ji kelia pavojų šalių nacionaliniam saugumui. Pastaraisiais metais trečiasis principas įgauna vis didesnę reikšmę”, – tvirtina politologas.

Urbelis taip pat griežtai nesutinka su pastaruoju metu garsiai skambančiais teiginiais, kad Amerika pralaimėjo karą Afganistane, ir tai esą primena pralaimėjimą Vietname.

„Pagrindinis NATO ir Amerikos tikslas Afganistane buvo kova su terorizmu. NATO ir Amerika pasiekė, kad per 20 metų iš Afganistano nebūtų organizuojamos teroristinės atakos. Pagrindinis Rugsėjo 11-osios teroristinio akto organizatorius yra negyvas. O juk tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl NATO pradėjo operaciją Afganistane: sunaikinti Osamą bin Ladeno vadovaujamą teroristinį tinklą ar bet kokius kitus terorizmo šaltinius”, – primena Urbelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)