Ketvirtadienį Seimas priėmė naują šios tarnybos veiklą reglamentuojančio įstatymo redakciją.

Už ją balsavo 78 parlamentarai, prieš buvo vienas, du susilaikė.

Pagal priimtą įstatytą, Vidaus reikalų ministerijai pavaldus departamentas taps tarnyba, pavaldžia Vyriausybei.

Jos direktorių penkerių metų kadencijai į pareigas skirs ir iš jų atleis Vyriausybė. Dabar direktoriaus kandidatūrą parenka ir teikia Vyriausybei vidaus reikalų ministras.

„Tarnyba tampa visiškai savarankiška institucija, kaip yra kitose valstybėse“, – BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Konservatorius Mykolas Majauskas šią naują įstatymo redakciją vadino skandalinga.

„Tikrai labai skandalinga situacija (...). Krizės akivaizdoje mes balsuojame dėl reformos, kurią atnešė pats Vadovybės apsaugos departamento vadovas, siūlydamas reformuoti organizaciją tam, kad jis galėtų vadovauti trečią kadenciją, ir papildomai pasiūlė pasididinti sau atlyginimą, – sakė jis. – Sau ir savo pavaduotojams nuo 400 iki 800 eurų. Tuo metu eiliniams darbuotojams – sumažinti garantijas, o kai kuriems – ir atlyginimus, ir dar galbūt į žemesnes pareigas.“

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė teigė, kad M. Majauskas klaidina.

„Tarnyba keliama į aukštesnį kokybinį lygį, ir darbo užmokestis pareigūnams didės“, – teigė ji.

Anot A. Širinskienės, iš tiesų pirminiame projekto variante Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnų darbo užmokestį norėta gerokai padidinti, jų atlyginimai būtų lenkę Valstybės saugumo departamento, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir kitų statutinių įstaigų darbuotojų algas.

„Dabar atlyginimai apvienodinti, bet jie didės“, – sakė A. Širinskienė.

Kaip ir iki šiol, tarnybos pareigūnai saugos prezidentą, Seimo pirmininką, premjerą, užsienio svečius ir kitus asmenis.

Vadovybės apsaugos tarnybos saugomais objektais įtvirtinti Seimo, Vyriausybės pastatai ir jų teritorija, prezidento rezidencija su teritorija, saugomų asmenų rezidencijų kompleksas, gyvenamosios, darbo ir kitos vietos, kuriose lankosi saugomi asmenys, kt.