Ministerija informavo BNS, kad šiuo metu R.Mockevičiaus kandidatūrą dar tikrina specialiosios tarnybos. Šis patikrinimas gali trukti iki 14 dienų, skaičiuojant nuo praėjusį penktadienį vykusios atrankos.

Norą dalyvauti atrankoje be R.Mockevičiaus buvo pareiškę dar du pretendentai.

VADdirektoriaus Raimundo Kairio kadencija baigėsi lapkričio pabaigoje.
Naujo vadovo atrankos sąlygose, be kitų reikalavimų, nurodyta, jog kandidatai į VAD direktorius turi būti su aukštuoju universitetiniu išsilavinimu, turėti ne mažiau kaip trejų metų vadovaujančio darbo valstybės tarnyboje patirtį ir ne mažiau kaip dešimties metų darbo patirtį saugomų asmenų ir objektų apsaugos srityje. Be to, jie privalo būtų užsitarnavę ne žemesnį kaip specialų pareigūnų nekarinį vidaus tarnybos pulkininko leitenanto arba vyresniojo komisaro laipsnį.

Iškėlus aukštą profesinę kartelę, dėl užsienio kalbos mokėjimo kandidatams reikalavimai ne tokie dideli. Privalu mokėti vieną iš šių kalbų - anglų arba prancūzų, arba rusų, arba vokiečių kalbą pažengusio vartotojo lygmens B2 lygiu.

Pagal darbo pobūdį, VAD pareigūnams neretai tenka bendradarbiauti su kolegomis iš įvairių užsienio valstybių, rengiant vizitus. Tačiau, anot Vidaus reikalų ministerijos, departamento darbuotojai "bendradarbiauja ne tik su Europos Sąjungos šalimis, bet ir su kaimyninėmis valstybėmis", todėl esą į užsieno kalbų sąrašą įtraukta rusų kalba.

Pagal įstatymą VAD direktorius yra tiesiogiai pavaldus ir atskaitingas vidaus reikalų ministrui. Ministras penkerių metų laikotarpiui skiria ir atleidžia VAD direktorių.

R.Kairys VAD direktoriaus pareigas ėjo 13 metų.