Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė, kad vadovas nusižengė Priekabiavimo, seksualinio priekabiavimo ar persekiojimo prevencijos taisyklių 18.2 punktui, kuriame nurodoma viena iš priekabiavimo formų: „Žodinis ar rašytinis žeminimas (darbuotoją ar darbuotojų grupę įžeidžiantys juokai ir pokštai, nuolatinės pastabos, neapykantos kalba, apkalbos, gandų skleidimas, šmeižtas ir pan.)“.

Tiesa, frazės tinkamumą aiškinosi patys Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos darbuotojai, kurie teigė, kad jei kitiems jie taiko aukštus standartus, patys taip pat turi jų laikytis.

Darbuotojas apskundė frazę, o dėl nesuteiktų laisvadienių kreipėsi į teismą

Vadovo frazę išgirdęs Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos darbuotojas Mindaugas Kluonis DELFI pasakojo, kad visas konfliktas kilo dar kovą.

„Kovo 19-22 dienomis turėjau nedarbingumo pažymėjimą. Kadangi skyriaus vedėjo Tomo Raskevičiaus tomis dienomis taip pat nebuvo darbe, apie nedarbingumo pažymėjimą informavau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą bendruoju tarnybos paštu. Pirmadienį, kovo 25 dieną, skyriaus vedėjas pasitarimo metu liepė įsivesti jo asmeninį telefono numerį į mano asmeninį telefoną ir informuoti jį asmeniškai“, – apie situaciją kalbėjo M. Kluonis.

Jo teigimu, jam atsisakius tai padaryti, jis išgirdo netinkamą frazę. „Atsakius, kad asmeninio telefono numerio įsivesti nenorėčiau, buvo reikalaujama tą numerį įsivesti, klausiama ar pats susirasiu ar padiktuoti, pasakyta, kad įsivedus numerį rankos nuo to nenukris“, – kalbėjo M. Kluonis.

Dėl šios frazės jis kreipėsi į Tarnybą ir ši išaiškino, kad tokia vadovo frazė yra netinkama. „Tokį skyriaus vedėjo reikalavimą komisija pripažino neteisėtu, o vartotas frazes netinkamomis ir konstatavo, kad pažeistas Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos seksualinio priekabiavimo, priekabiavimo ir persekiojimo prevencijos taisyklių 18.2 punktas, – pasakojo M. Kluonis. – Ši situacija yra vienas iš persekiojimo epizodų, kurie vykdomi mano atžvilgiu po to, kai informavau Lygių galimybių kontrolierę, kad buvau diskriminuojamas dėl politinių motyvų.“

Mindaugas Kluonis

M. Kluonis paaiškino, kad tyrimas dėl priekabiavimo buvo pradėtas ne iš karto. „Buvo paprašyta vedėjo pateikti paaiškinimus. Tada buvo sudaryta tyrimo komisija, kuri išklausė abi puses ir priėmė išvadą. Tą pačią dieną, gavęs išvadą, kuria pripažintas priekabiavimas, skyriaus vedėjas surašė tarnybinį pranešimą kontrolierei pasiūlydamas panaikinti man papildomas funkcijas tarnybos vykdomame projekte. Funkcijos buvo panaikintos tą pačią dieną, manęs net apie tokį skyriaus vedėjo raštą neinformavus. Tai, manau, siunčia labai aiškų neigiamą signalą tarnybos darbuotojams, kad jie neteiktų skundų dėl netinkamo elgesio“, – tvirtino M. Kluonis.

Mindaugas Kluonis
Skyriaus vedėjas pasitarimo metu liepė įsivesti jo asmeninį telefono numerį į mano asmeninį telefoną ir informuoti jį asmeniškai. Atsakius, kad asmeninio telefono numerio įsivesti nenorėčiau, buvo reikalaujama tą numerį įsivesti, klausiama ar pats susirasiu ar padiktuoti, pasakyta, kad įsivedus numerį rankos nuo to nenukris.

Tiesa, vadovo ir jam pavaldaus darbuotojo ginčas sprendžiamas ir teisme. „Dėl žalos yra ankstesnis ginčas, kuomet paprašius nemokamų atostogų dalyvavimui politiniame renginyje į jį buvau nemotyvuotai neišleistas argumentuojant neva darbo krūviu, nors yra dokumentuota raštu, kad tai nebuvo tikroji priežastis“, – tvirtino pašnekovas.

M. Kluonis įvardijo, kad jo skyriaus vedėjas Tomas Vytautas Raskevičius priklauso kitai partijai nei jis. Tarnybos darbuotojo teigimu, jo vadovas esą teigė, kad „renginio politinė prigimtis yra absoliučiai nerelevantiška“.

„Kai informavau kontrolierę, kad turiu pagrindo manyti, jog atostogos nesuteikiamos dėl politinių priežasčių, buvo prasidėjo nepagrįstų tarnybinių pranešimų rašymas mano atžvilgiu, buvo neteisėtai rinkta informacija, ką veikiu šeštadienį, pradėti du tarnybiniai patikrinimai po kurių nustatyta, kad nebuvo padaryta jokių pažeidimų. Prašau atlyginti žalą, kurią patyriau dėl neteisėtų tarnybos veiksmų“, – tvirtino M. Kluonis, tačiau žalos dydžio, kurios reikalauja teisme, atskleisti nenorėjo dėl vis dar vykstančio proceso.

Vadovas pripažįsta savo kaltę

Tarnybos Lygių galimybių integravimo skyriaus vadovas Tomas Vytautas Raskevčius DELFI teigė, kad pripažįsta kaltę dėl ištartos frazės ir jau ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad įmonėje tokių atvejų daugiau nepasikartotų.

„Visas nesutarimas su Mindaugu, kuris yra man tiesiogiai pavaldus tarnyboje, kilo dėl dviejų dienų neapmokamų atostogų. Dėl darbo krūvio ir kitų aplinkybių aš tų atostogų jam vasario mėnesį nesuderinau ir Mindaugas interpretavo, kad tai buvo padaryta dėl politinių dalykų“, – tvirtino T. V. Raskevičius.

„Tie politiniai motyvai yra tokie, kad tada dar su Remigijaus (R. Šimašiaus – DELFI) komitetu kandidatavau į Vilniaus miesto tarybą, jis žinojo, kad dalyvauju Laisvės partijos veikloje, o jis yra įsitraukęs į socialdemokratų partijos veiklą, todėl taip interpretavo tą procesą, nors nežinau, kokiu pagrindu jis tai daro ir taip teigia, bet tai yra jo teisė. Žmogus gali interpretuoti“, – tvirtino T. V. Raskevičius, kuris savivaldos rinkimų metu buvo išrinktas į Vilniaus miesto tarybą.

Jam pavaldus Tarnybos darbuotojas nusprendė, kad jo ištarta frazė yra viena iš priekabiavimo formų ir pats skyriaus vadovas su išvadomis sutinka.

Tomas Vytautas Raskevičius

„Susitikimo su savo skyriaus darbuotojais metu panaudojau frazę „Jeigu tu padarysi tą ir tą, tai rankos tau nenukris“. Mindaugas šią frazę interpretavo kaip įžeidžiančią jį ir pateikė kontrolierei skundą dėl šitos frazės, – teigė T. V. Raskevičius. – Kadangi mes esame lygybės institucija, turime labai išsamias ir kokybiškas priekabiavimo, seksualinio priekabiavimo ir persekiojimo prevencijos taisykles. Nes jei mes atstovaujame šią sritį ir stengiamės užtikrinti saugią aplinką įvairiose darbovietėse, tai turime kelti sau labai aukštą standartą.“

Tiesa, nors frazė buvo netinkama, priekabiavimo faktas nebuvo pripažintas: „Kontrolierė išnagrinėjo Mindaugo skundą ir konstatavo, kad aš tarnybinio nusižengimo nepadariau, priekabiavimo darbe ji taip pat nekonstatavo, tačiau pastebėjo, kad ši frazė yra netinkama darbiniuose santykiuose, kad ji pažeidžia vieną iš mūsų taisyklių punktų (18.2) ir kad tokių frazių reikėtų vengti“.

Tomas Vytautas Raskevičius
Kontrolierė išnagrinėjo Mindaugo skundą ir konstatavo, kad aš tarnybinio nusižengimo nepadariau, priekabiavimo darbe ji taip pat nekonstatavo, tačiau pastebėjo, kad ši frazė yra netinkama darbiniuose santykiuose, kad ji pažeidžia vieną iš mūsų taisyklių punktų (18.2) ir kad tokių frazių reikėtų vengti.

Po šio incidento, kaip teigia T. V. Raskevičius, įmonėje buvo imtasi visų priemonių, kad tokie atvejai nepasikartotų – kitą savaitę bus rengiami darbuotojų mokymai, kaip bendrauti vienam su kitu darbe. „Kadangi mes taikome labai aukštą standartą savo darbovietėje, tai pas mus bus taikomos ir prevencinės priemonės, turėsime darbuotojų mokymus apie tai, kaip mes tarpusavyje bendraujame ir dėsime visas pastangas kaip kolektyvas, kad daugiau tokių atvejų nepasikartotų“, – teigė T. V. Raskevičius.

Kalbėdamas su DELFI jis pripažino, kad stengsis tolesnėje karjeroje atsargiau rinkti žodžius, kuriuos sako savo komandai. „Manau, kad tokios frazės reikėtų vengti. Taip, mes visi žmonės, kartais mums išsprūsta, bet aš puikiai suprantu, kur dirbu ir suprantu, kad visais įmanomais būdais tokių žodžių ir frazių reikėtų vengti. Ateityje žadu dėti visas pastangas, kad tokia situacija daugiau nepasikartotų“, – tvirtino T. V. Raskevičius.

Seimo narys Kasčiūnas ragina Šimašių atkreipti dėmesį

Po šio įvykio į jį sureagavo ir Seimo narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas. Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys pasveikino naujai įkurtos Laisvės partijos pirmąjį vicepirmininką, Vilniaus m. merą Remigijų Šimašių su sėkmingu partijos įsteigimu ir apgailestaudamas atkreipė dėmesį į nutylimą priekabiavimo darbe atvejį bei paragino merą reaguoti.

L. Kasčiūnas rašte atkreipė dėmesį į 2019 m. gegužės 31 d. į viešumą iškilusį priekabiavimo darbe tyrimą, kuriame Laisvės partijos steigėjas ir Vilniaus m. tarybos narys Tomas Vytautas Raskevičius buvo pripažintas pažeidęs Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Priekabiavimo, seksualinio priekabiavimo ar persekiojimo prevencijos taisykles. Anot Seimo nario, iš viešojoje erdvėje prieinamos informacijos darytina išvada, kad T. Raskevičius pažeidimą padarė pasinaudojęs savo tarnybine padėtimi – T. Raskevičius buvo nukentėjusio asmens tiesioginis vadovas.

Laurynas Kasčiūnas

„Priekabiavimas darbovietėje (ypač pasinaudojant „jėgos pozicija“ – pavaldumo ryšiu) yra paplitusi ir itin smerktina praktika, apie kurią viešai prabilta per pastaruosius kelis metus, plintant pasauliniam „MeToo“ judėjimui. R. Šimašius yra ne kartą išreiškęs savo kritišką poziciją priekabiavimo darbo vietoje klausimu. Po kaltinimų žymiam režisieriui Šarūnui Bartui prieš 5 metus galimai priekabiavus prie aktorės, R. Šimašius, nesulaukęs atsakingų tarnybų tyrimo išvadų, ne tik nurodė Vilniaus m. savivaldybei nutraukti nuomos sutartį su Š. Barto studija, bet ir pareiškė, kad asmeniškai boikotuos režisieriaus kūrybą, – rašto motyvus komentavo L. Kasčiūnas. – Todėl mane itin suglumino R. Šimašiaus tyla apie šį žiniasklaidoje paviešintą atvejį, kuriame figūruoja jo paties frakcijos narys – tai akivaizdus dvigubų standartų pavyzdys. Tyla priekabiavimo atveju nėra gera byla, nes tyla yra smurtas, skatinantis kitas priekabiavimo aukas tylėti. Todėl prašau R. Šimašiaus principingai įvertinti Tomo V. Raskevičiaus elgesį ir apie sprendimus informuoti visuomenę.“

Pasak L. Kasčiūno, „profesionaliu gėjumi“ prisistatantis T. Raskevičius praeityje prisidėjo prie homoseksualius asmenis atstovaujančių organizacijų veiklos. Anot Seimo nario, skandalinga informacija apie T. Raskevičiaus veiklą, savaitgalį Vilniuje vyksiančių „Baltic Pride 2019“ eitynių fone, meta šešėlį visai bendruomenei ir eitynių dalyviams. Todėl L. Kasčiūnas ragina „Baltic Pride“ eitynių organizatorius išreikšti poziciją ir pasmerkti priekabiavimo nusikaltimus darbo vietoje.