Interviu „Lietuvos rytui” jis teigė, kad jam irgi tekę ne kartą diskutuoti dėl ministrų kandidatūrų, tačiau ultimatumų partijoms nesimėtęs.

„Man taip pat nekart yra tekę ginčytis su paskirtaisiais vyriausybių vadovais dėl ministrų kandidatūrų. Ypač įsiminė diskusijos 2001 metais su amžinatilsį Algirdu Brazausku dėl kandidato į finansų ministro postą. Tuomet Lietuva skaudžiai jautė Rusijos krizės pasekmes. Reikėjo tvirta ranka tvarkyti šalies finansus. Socialdemokratai norėjo patikėti finansų ministro pareigas, mano nuomone, nepakankamai kompetentingam savo partijos politikui.

Net tris dienas diskutavome su A.Brazausku, bet darėme tai visiškai tyliai, be jokių ultimatumų ir viešų pareiškimų. Susitikdavome ir Prezidentūroje, ir vakarais mano rezidencijoje Turniškėse, kol galiausiai sukirtome rankomis, kad Lietuvai bus naudingiau, jei Finansų ministerijai vadovaus ne socialdemokratų atstovas, o finansų specialistė D.Grybauskaitė.

A.Brazauskas įtikino savo partiją, kad tai geras pasirinkimas, nors jam turbūt nebuvo lengva tai padaryti. Tačiau man ir į galvą nešovė grasinti socialdemokratams, kad jų lyderio nepaskirsiu premjeru, jei jie neis į kompromisą dėl finansų ministro”, - pasakojo V. Adamkus.

Jis teigia neįsivaizduojantis, kaip „demokratinės valstybės vadovas galėtų krėsti tokius pokštus. Piliečių valia yra šventas dalykas.”

V. Adamkus užsimena, kad toks poelgis – grįžimas prie autoritarizmo.

„Jei jos (piliečių valios – red.) nepaisytume, reikštų, kad norime grįžti ten, kur buvome ištisus penkis dešimtmečius, bet ryžtingai išėjome 1990 metų kovo 11-ąją”, - interviu teigė V.Adamkus.

Buvusio šalies vadovo nenustebino rinkimų rezultatai.

„Kad ir ką apie juos manytume, turime pripažinti, kad tai dabartinių rinkėjų nuotaikų atspindys. Žmonių simpatijos, kaip ir buvo galima laukti, pakrypo į kairę. Tikiu politikų sveiku protu ir manau, kad jie susitars dėl Lietuvai naudingų sprendimų, įstengs sudaryti efektyviai dirbančią Vyriausybę”, - interviu „Lietuvos rytui” sakė V. Adamkus.