V. Adamkus padėkojo už suteiktą galimybę įsilieti į LOA šeimą. „Šį vardą priimu ne tik kaip asmeninio dalyvavimo sporte ir siekimo plėtoti olimpines idėjas įvertinimą, bet ir kaip priminimą jaunajai kartai bei visiems šalies gyventojams apie sporto svarbą kasdieniniame gyvenime, - sostinės "Karolinos" viešbučio didžiojoje konferencijų salėje surengtoje LOA sesijoje sakė V. Adamkus. - Šis vardas - tai įpareigojimas, priminimas ir paskata dar aktyviau prisidėti prie olimpinių idealų sklaidos, siekis įtvirtinti olimpines vertybes mūsų šalyje ir tarptautinėje bendruomenėje".

V. Adamkus pabrėžė, kad bendraudamas su sporto bendruomenės žmonėmis jaučiasi esąs tarp bendraminčių, nes gerai pažįsta sporto pasaulį iš savo patirties, įgytos dalyvaujant varžybose, dirbant sporto organizacinėse struktūrose.

„Tvirtai tikiu, kad aktyvi sportinė veikla lemia asmenybės brandą, ugdo charakterį, moko valingai siekti užsibrėžtų tikslų ir suburia bendruomenes", - pabrėžė valstybės vadovas.

Prezidentas pabrėžė sporto svarbą mūsų tautos ir jos išeivijos gyvenime. „Sportas padėjo išlaikyti ir puoselėti lietuvybę toli nuo gimtosios žemės, - sakė Lietuvos vadovas. - Teisingai suvokiamas sportas skatina mus atsiverti kitų tautų ir kultūrų pažinimui, taikiam sugyvenimui. Todėl nei pasaulio, nei mūsų bendruomenėje, o juo labiau sporto šeimoje nėra ir negali būti vietos smurtui ir prievartai."

V. Adamkaus įsitikinimu, sporto bendruomenė privalo būti pažangos kūrėja ir kantriai, net ir kasdienėje veikloje, siekti olimpinių idealų įgyvendinimo. „Tik taip sugebėsime kurti valstybę ir bendruomenę, kurioje būtų daugiau tarpusavio supratimo ir pagarbos, solidarumo ir pasitikėjimo", - sakė šalies vadovas.

Vienas pirmųjų LOA akademikų, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas pažymėjo, kad V. Adamkaus nuopelnai olimpiniam sportui ir judėjimui neįkainojami.

A. Poviliūnas teigė, kad, artėjant olimpinėms žaidynėms, pasaulis yra atsidūręs nepavydėtinoje situacijoje, todėl olimpinės šeimos nariams reikia būti vieningiems ir ginti žaidynių vardą, sportininkų galimybę dalyvauti jose.

„Jums teks apsispręsti: dalyvauti ar nedalyvauti Pekino olimpinių žaidynių atidarymo iškilmėse. Koks bebūtų jūsų pasirinkimas, jis bus garbingas ir suprastas. Mes kviečiame vykti į Pekiną. Lietuvos sportininkams būtų labai smagu matyti jus olimpiniame stadione", - kreipdamasis į šalies vadovą sakė A. Poviliūnas.

LOA įsteigta 1990 metais. Organizacijos tikslas - išsaugoti ir propaguoti olimpines idėjas, olimpinio judėjimo kultūrinį palikimą, dvasinio ir fizinio tobulumo siekimą, telkti mokslininkus kūno kultūros ir sporto laimėjimams Lietuvoje, bendradarbiauti su Tarptautine olimpine akademija, užsienio šalių mokslo, mokymo ir sporto įstaigomis bei organizacijomis. LOA akademiko vardas įsteigtas 2005 metais. Jis suteikiamas žymiems šalies bei užsienio mokslo, visuomenės bei olimpinio judėjimo veikėjams už ypatingus nuopelnus plėtojant sporto mokslą ir olimpinį judėjimą.