Tradicinius metų europiečių apdovanojimus rengia „The Economist Group“ kompanijų grupei priklausantis įtakingas savaitraštis „European Voice“. Lemiamas žodis šiuose rinkimuose priklausė interneto lankytojams, kelias savaites galėjusiems pareikšti savo nuomonę.

Pirmą kartą pagrindinį Metų europiečio titulą pelnė naujosios ES narės atstovas.

„Esu įsitikinęs, kad jauna ir maža ES šalis gali labai daug padaryti, - ceremonijos metu sakė V. Adamkus. - Džiaugiuosi, būdamas Lietuvos atstovas ir vadovas, galėjęs padėti spręsti vieną iš svarbiausių ES problemų, susijusių su Konstitucija ir ateitimi. Mums, derybininkams, įsimintina birželio diskusijų naktis Briuselyje buvo geriausia pamoka, kad net sunkiausiais klausimais Europos Sąjunga gali rasti bendrą susitarimą“.

Kaip teigiama Prezidento spaudos tarnybos pranešime, V. Adamkus taip pat padėkojo ES šalių gyventojams ir tėvynainiams, parėmusiems jo kandidatūrą ir pastangas: „Kartu su jumis dabar jaučiuosi stiprus, kad ėmiausi derybininko misijos. Tai ženklas ir priesakas visiems – nebijokite iššūkių ir kartu įveikite kylančius sunkumus“.

Kam atiteko Metų valstybės veikėjo, Metų komisaro, Metų europarlamentaro, Metų verslo lyderio, Metų diplomato, Metų žurnalisto, Metų kampanijos iniciatoriaus, Metų ne ES piliečio ir Metų pasiekimo titulai, buvo paskelbta Briuselyje antradienį vėlai vakare. Iškilmingame vakare kartu su maždaug 200 aukštus postus užimančių asmenų – Europos Parlamento narių, komisarų, valstybių vadovų ir žinomų ES pareigūnų – Egmonto rūmuose dalyvavo pats V. Adamkus.

Beje, Lietuvos prezidentas pretendavo ir į Metų valstybės veikėjo titulą, tačiau jo negavo. Kartu su V. Adamkumi šioje kategorijoje varžėsi ES sutartį inicijavusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel, reformas savo šalyje pradėjęs Prancūzijos vadovas Nicolas Sarkozy bei griežtai ir pamatuotai Rusijai pasipriešinęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas. Šis titulas atiteko A. Merkel.

V. Adamkus buvo įvertintas už tai, kad birželį padėjo A. Merkel įtikinti L. Kaczynskį pasirašyti ES institucijas reformuosiančią sutartį. Puikiai lenkiškai kalbantis prezidentas prisidėjo prie kanclerės ir kolegos iš Lenkijos derybų kartu su N. Sarkozy ir netrukus padėjo surasti kompromisą.

Lietuvos vadovas Metų europiečio titului buvo nominuotas kaip ir visi kiti, pretendavę į bet kurį iš minėtų apdovanojimų. Iš viso dėl šio vardo varžėsi 50 nominantų.

Šiemet Metų komisare pripažinta už informacinę visuomenę ir žiniasklaidą atsakinga britė Viviane Reding, kuri įtikino, kad reikia sumažinti skambučių užsienyje tarifus, ir taip „atpigino“ gyventojų atostogas.

Metų diplomatais tapo ES išorinių ryšių komisarė austrė Benita Ferrero-Waldner ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris už dalyvavimą iš Libijos kalėjimų išlaisvinant šešis medikus.

Metų europarlamentaru tapo italų centro kairysis Claudio Fava, aktyviai prisidėjęs prie objektyvios ataskaitos apie CŽV veiksmus Europoje, Metų žurnaliste – politikų dėmesį į korupciją nuolat kreipianti bulgarė Reneta Nikolova.

Metų verslo lyderio titulas atiteko kompanijos „Virgin“ įkūrėjui britui Richardui Bransonui, kuris siekia sumažinti anglies dvideginio išmetimą, o Metų kampanijos iniciatoriaus titulas – Kalifornijos gubernatoriui Arnoldui Schwarzeneggeriui už jo pastangas kovojant su klimato atšilimu.

Metų ne ES piliečiu pripažintas už demokratines piliečių teises kovojantis Rusijos opozicijos lyderis Garis Kasparovas, o Metų pasiekimo titulas atiteko Europos centrinio banko vadovui Jeanui-Claude’ui Trichet už jo siekį užtikrinti banko nepriklausomybę.

Praėjusiais metais Metų europiečiu buvo išrinktas Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuel Barroso.

Beje, V. Adamkus – ne pirmasis Lietuvos atstovas, pelnęs garbingą titulą. Prieš 2005-aisiais Metų komisare buvo paskelbta už bloko biudžetą atsakinga D. Grybauskaitė. Ji šiam titului buvo nominuota už „neišsenkančias pastangas reformuoti ES biudžetą, siekiant kuo didesnę jo išlaidų dalį skirti tyrimams, plėtrai ir kitoms ES veikloms, galinčioms paspartinti ES konkurencingumą“.