„A. Kubiliaus visa tauta niekada nemylės, bet jam reikėtų komunikuoti šiek tiek švelniau ir būti mažiau technokratiškam“, – pažymi politologas.

V. Vobolevičius teigia, jog Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija yra didžiausia opozicinė partija, todėl jos pirmininkui A. Kubiliui nori nenori tenka vaidmuo būti opozicijos lyderiu.

„Tam darbui visų pirma reikia susitvarkyti partijos viduje, užtikrinti vienybę. Demokratiniai rinkimai yra labai gražus dalykas, bet taip pat tai yra iššūkis, kadangi atsiveria tam tikri nuomonių skirtumai, simpatijos, ypač konkuruojant su Vytautu Landsbergiu. Pasirodo tam tikri susiskaldymai, todėl pirmiausiai reikia konsoliduoti partiją“, – įsitikinęs politologas.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas mano, kad TS-LKD yra ta partija, kuri gali konsoliduotis, rinkimų metu tai yra labai stiprus ir vieningas elektoratas.

„Manau, kad A. Kubiliui pavyks tai padaryti, o tą padarius ir užsitikrinus paramą jos viduje, reikėtų ieškoti dialogo su liberalais, neatmesti jo su kitomis partijomis, net jei jos iš pažiūros atrodo nepakeliui į dialogą. Visgi gyvename Lietuvoje ir ideologija nelemia visos politikos. Taip pat reikėtų telkti darbą opozicijoje“, – LRT laidoje „Laba diena, Lietuva“ aiškino V. Vobolevičius.

Politologo įsitikinimu, konservatorių partijos pirmininko rinkimuose pralaimėjusiam V. Landsbergiui pagarba partijoje ir už jos ribų esą neišnyks.

„Tai yra žmogus, kuris ne tik pralaimėjo pastaruosius rinkimus, bet ir suvaidino didžiulį vaidmenį atkuriant Lietuvos nepriklausomybę. Todėl vadovėlinis profesoriaus V. Landsbergio vaidmuo nedings, tačiau galimybė daryti poveikį konkretiems sprendimams galbūt bus šiek tiek mažesnė. Kita vertus, nemanau, kad V. Landsbergis siekė pirminio posto norėdamas dominuoti partijoje. Manau, kad tai buvo bandymas provokuoti diskusiją, o profesorius norėjo suteikti forumą tam tikrai partijos narių grupei. Tą forumą suteikė, jie buvo išgirsti“, – svarsto politologas.

LRT laidoje žurnalisto paklaustas, ką turi padaryti A. Kubilius, kad jį mylėtų visa tauta, politologas patikino, kad to padaryti neįmanoma.

„Netgi JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ar Barackas Obama nėra mylimi visos tautos, nors yra puikūs komunikatoriai ir politikai. Taip kad A. Kubiliaus visa tauta niekada nemylės, bet tikslas, manau, ir pačiam politikui niekada nebuvo visos tautos meilė. Taip kad jam reikėtų daryti tai, ką darė iki šiol, stengtis komunikuoti šiek tiek švelniau, būti mažiau technokratiškam, bet niekada nesitikėti, kad visi jį mylės“, – kalbėjo V. Vobolevičius.

LRT.lt primena, kad pirmadienio vakarą konservatorių partijos pirmininko rinkimus laimėjo A. Kubilius, įveikęs europarlamentarą V. Landsbergį. A. Kubilius TS-LKD vadovauja nuo 2003-ųjų. Jis išrinktas dar dvejų metų kadencijai.