Anot alpinisto, sąlygos Prancūzijos Alpėse žiemą tikrai ekstremalios.

„Įsivaizduokite – pas mus sniegelis, o problemų jau kilo ne vien keliuose. Visa tai pakelkite į kelių kilometrų aukštį, kur kaip ant lėktuvėlio sparno pučia vėjas, didelis šaltis. Tai – kaip kopti ant apledėjusio, gana stataus stogo. Prie to reikia prisitaikyti: arba galime tai padaryti, arba ne“, – tvirtina V. Vitkauskas.

Jo teigimu, būtų labai neteisinga šiuo atveju pateikti kategorišką nuomonę, nes būtina žinoti informaciją apie nelaimę ir jos aplinkybes.

„Visa tai – mūsų pasirinkimas. A. Bazys tikrai buvo ekspertas, turėjo patirties, kad galėtų kopti žiemą į Alpes. Turbūt vis tiek kažkokia klaidelė įvyko. Remdamasis apie buvusias sąlygas skelbiama informacija (išvakarėse snigo, prisnigo apie 20 cm sniego), aš kalnuose bent dieną po tokio snygio būčiau nekilęs aukštyn. Tokiu metu kyla lavinų pavojus“, – tvirtina V. Vitkauskas.

Be to, priduria jis, susidarius tokioms situacijoms, galima bandyti išsisukti, pavyzdžiui, kopti į aukštį tik tam tikru laiku. Tačiau, pasak alpinisto, vis tiek viską lemia kopimo sąlygos. „Dabar niekas objektyviai negali pasakyti, kaip viskas nutiko, nebent gelbėtojai, esantys toje vietoje“, – sako V. Vitkauskas.