EP Teisės reikalų komitetas antradienį svarstė Lietuvos prokurorų prašymą naikinti V. Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Už „darbiečių“ patriarcho imuniteto panaikinimą balsavo 14 komiteto narių, prieš – 4.

Tai DELFI pranešė EP narys, liberalas Antanas Guoga.

„Taip. Neseniai baigėsi komiteto posėdis. Komitetas siūlo EP atimti V. Uspaskicho neliečiamybę“, - sakė A. Guoga.

Antanas Guoga
Europarlamentaro teigimu, komitetas konstatavo, kad Darbo partijos byla iš esmės nepasikeitusi nuo ankstesnės EP kadencijos, kai EP po maždaug metus trukusios procedūros taip pat panaikino V. Uspaskicho imunitetą.

Pasak jo, tikėtina, kad EP dėl V. Uspaskicho neliečiamybės gali balsuoti jau trečiadienio sesijoje.

„Rytoj jau turėtų balsuoti. Rytoj, plenarinėje sesijoje“, - teigė A. Guoga.

Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Briuselyje šis klausimas bus svarstomas trečiadienio vakarą, BNS sakė EP Informacijos biuro Lietuvoje atstovas spaudai Robertas Pogorelis.

„EP Teisės reikalų komitetas šiandien rekomendavo panaikinti V.Uspaskicho neliečiamybę finansų apskaitos byloje. EP plenarinės sesijos balsavimas dėl to rytoj (...) Briuselyje“, - informavo R.Pogorelis.

Neliečiamybės panaikinimas leistų Lietuvos apeliaciniam teismui nagrinėti bylą, kurioje žemesnės instancijos teismas už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V.Uspaskichui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

55 metų V.Uspaskichas savo kaltę neigia ir vadina procesą politiškai motyvuotu. Nuosprendis įsigalios tik po Apeliacinio teismo sprendimo.

V. Uspaskichas neliečiamybę įgijo po pernykščių EP rinkimų. Darbo partijos patriarcho išrinkimas į EP sykiu sustabdė ir juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimą. Pirmosios instancijos teisme V. Uspaskichas ir parlamentarė Vitalija Vonžutaitė nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis, Vytautas Gapšys taip pat pripažintas kaltu, bet jam skirta ne belangė, o piniginė bauda. Darbo partija, kaip juridinis asmuo, apkaltinamojo nuosprendžio neišgirdo. 

Tiek nuteisti politikai, tiek prokuroras Saulius Verseckas apskundė Vilniaus apygardos teismo verdiktą. Darbo partijos bylos veikėjai siekia išteisinimo, o S. Verseckas laikosi pozicijos, kad atsakyti dėl juodosios buhalterijos turi ne tik Darbo partijos lyderis ir jo kompanija, bet ir pati partija.