„Palaikau visus teiginius, pasakytus spaudos konferencijoje“, – antradienį Vilniaus miesto apylinkės teisme pareiškė save politiniu kaliniu įvardijęs V. Uspaskichas.

Dėl finansinių machinacijų realia laisvės atėmimo bausme kol kas dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu nuteistas DP įkūrėjas vėl buvo priverstas prisiminti skandalingus įvykius Rusijos sostinėje, kai sprukęs iš Lietuvos buvo sulaikytas Maskvos pareigūnų – sostinės teisme nagrinėjama V. Uspaskicho iškelta civilinė byla politikos apžvalgininkui Ramūnui Bogdanui ir jo komentarą „Nuomonių ringe“ publikavusiam naujienų portalui DELFI.

V. Uspaskichas savo ieškinyje reikalauja, kad būtų viešai paneigti straipsnyje „R. Bogdanas. V. Uspaskichas per mažai sumokėjo už valdžią“ žodžiai apie su politiko pabėgimu į Maskvą susijusias aplinkybes.

Parlamentaro teigimu, straipsnio autoriaus teiginiai, kad „likęs Maskvoje jis, nerinkdamas žodžių, viešai dergė Lietuvą“ bei „Maskvos milicija jį sulaikė, tačiau atvažiavo vyrukai iš saugumo struktūrų ir jį pasiėmė kaip savo žmogų“, neatitinka tikrovės ir žemina jo garbę bei orumą.

DP įkūrėjas taip pat prašo priteisti 20 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą – esą dėl išspausdinto komentaro prarado visuomenės pasitikėjimą, be to, patyrė dvasinius išgyvenimus, stresą, dėl to net turėjo vartoti vaistus.

„Reikėjo kokia pora milijonų prašyti, girdėjau, kad advokatai per mažai parašė, vienas bankas buvo laimėjęs kelis milijardus už apie juos parašytą vieną neteisingą teiginį – man, kaip verslininkui, kaip politikui, kaip akcininkui, daroma didelė žala“, – V. Uspaskichas sakė, kad „tokiais straipsniais yra pakertamas pasitikėjimas“.

Nei R. Bogdanas, nei DELFI nesutinka su V. Uspaskicho reikalavimais. „Šia byla siekiama užčiaupti visą Lietuvos žiniasklaidą“, – įsitikinęs advokatas Andžejus Čaikovskis.

Tokiai pozicijai pritaria ir R. Bogdanas, savo straipsnyje tik atkartojęs jau dešimtis kartų aukščiausių valstybės politikų viešai išsakytus teiginius apie V. Uspaskicho „nuotykius“ Maskvoje.

„Tai bandymas parodyti žiniasklaidai, kad neigiama tema V. Uspaskicho atžvilgiu negali būti liečiama, nes – dėmesio, eisite į teismą“, – sakė politikos apžvalgininkas.

Jis pažymėjo, kad rašydamas komentarą apie V. Uspaskichą rėmėsi ne tik prezidento Valdo Adamkaus memuaruose išdėstytais teiginiais, europarlamentaro Vytauto Landsbergio žodžiais, bet ir dabartinio DP kandidato į prezidentus Artūro Paulausko viename interviu išsakytais teiginiais apie galimas V. Uspaskicho sąsajas su tam tikromis Kremliaus struktūromis.

„Rašiau komentarą „Nuomonių ringe“, vien pavadinimas sako, kad tai – nuomonių reiškimo tribūna, be to, rėmiausi šaltiniais – ir ne Jonuko ar Onutės iš Pagėgių ar Balbieriškio, o aukštų valstybės pareigūnų pareiškimais“, – pabrėžė R. Bogdanas.

Tačiau nei V. Uspaskichas, nei jam atstovaujantys teisininkai nemano, kad R. Bogdano teiginiai yra nuomonė.

Pasak politikui atstovaujančios advokato padėjėjos Dovilės Aukštuolytės, nėra jokių įrodymų, kad likęs Maskvoje V. Uspaskichas dergė Lietuvą.

„Kokiais jis žodžiais turėjo atsiliepti apie Lietuvą, kad būtų galima sakyti, jog jis dergė Lietuvą – akivaizdu, kad ieškovas spaudos konferencijoje kritiškai pasisakė apie įvairias problemas ir išreiškė susirūpinimą Lietuvos ateitimi“, – pabrėžė ji.

Pasak jos, Lietuvos žiniasklaida žodį „dergti“ yra lyginusi su įvykiais prie Prezidentūros, kai tualetų nerandantys užsieniečiai tiesiog ją apšlapina.

„Ar visi politikai, kurie iškelia klausimus apie klanus, taip pat dergia Lietuvą?“ – klausė ji.

Maskvoje prašė politinio prieglobsčio

Tuo metu pats V. Uspaskichas iki šiol nėra linkęs atskleisti, kas gi įvyko prieš septynerius metus Maskvoje, kai jis spruko nuo DP finansines machinacijas pradėjusios tirti Lietuvos teisėsaugos.

„Jūs įrodykite, kad tai, ką parašėte, atitinka tikrovę – tai netiesa, niekas manęs Maskvoje nepaėmė, nebuvo jokių vyrukų“, – sakė DP lyderis.

„O pats sulaikymas buvo?“ – klausė jo advokatas A. Čaikovskis.

„Tai – ne ieškinio dalykas“, – vengdamas atsakymo pareiškė V. Uspaskichas.

Advokatui paaiškinus, kad V. Uspaskichas privalo nurodyti, kokie teiginiai neatitinka tikrovės ir kuo tai pasireiškia, jam atstovaujantis advokatas Algirdas Miškinis pareiškė: „Pozicija tokia – neatvažiavo saugumiečiai ir neišlaisvino“.

„Buvau paleistas Rusijos prokuratūros sprendimu – mane laikė parą laiko, paskui nuvežė į prokuratūrą, apklausė ir paleido“, – teisme kalbėjo DP įkūrėjas. Ir taškas – daugiau jokių komentarų.

Kur kas atviresnis V. Uspaskichas buvo po teismo posėdžio, kai žurnalistams prisipažino, jog į laisvę buvo paleistas tik tuomet, kai paprašė politinio prieglobsčio.

„Manęs niekas negelbėjo, mane areštavo, pasodino, parą laiko laikė, nuvežė į prokuratūrą, net su antrankiais vežė, vykdė apklausą, – sakė V. Uspaskichas. – Paskui atėjo mano advokatas į prokuratūrą ir pasakė, kad bus sunku tave iš čia išgelbėti, reikia prašyti politinio prieglobsčio. Aš iš pradžių prašiau teisinės pagalbos, bet mano apklausa vyko be advokato, mano teisės buvo pažeidinėjamos ir Rusijoje, tai aš to prašiau, o paskui, kai prileido mane su advokatu penkioms minutėms, jis pasakė geriau prašyti politinio prieglobsčio, išnaudoti tą laiką, kol vyks procesiniai dalykai, kurti sau gynybą“.

Jeigu valstybė jaučiasi apšmeižta, tegul paduoda į teismą

V. Uspaskichas kratosi ir teiginių, jog Maskvoje surengtoje spaudos konferencijoje esą dergė Lietuvą.

„Tai buvo pasakyta tiems žmonėms, toms struktūroms, kurie elgiasi su manimi nedemokratiškai, pažeidinėja žmogaus teises“, – sakė jis.

V. Uspaskichas toliau kartojo, kad jis esą yra nepagrįstai persekiojamas ir tai vykdo ne tik prokuratūra, bet ir Valstybinė mokesčių inspekcija. Jis taip pat pabrėžė, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) į DP esą infiltravo buhalterę Nijolę Steponavičiūtę.

„Yra ir daugiau asmenų, bet nenoriu kol kas sakyti, nenoriu pakenkti savo baudžiamajai bylai“, – aiškino politikas.

V. Uspaskichas piktinosi, kad kratas namuose atlikę pareigūnai paviešino jo namų adresą, dėl to buvo kilęs pavojus ne tik jo šeimai, bet ir namuose laikomoms didelėms pinigų sumoms.

„Skambinau iš Maskvos, kad apsaugotų mano šeimą ir pinigus“, – teisme sakė jis.

„Darbiečių“ lyderis taip pat aiškino, kad kartą jį važiuojantį iš Vilniaus oro uosto sulaikė pareigūnai, kurie sulaužė šonkaulius – jie vėliau buvo nuteisti.

V. Uspaskichas įsitikinęs, kad kalbėdamas iš tribūnos Maskvoje nežemino Lietuvos, o tik kritiškai pasisakė apie tam tikrus asmenis – esą jeigu valstybė mano, jog buvo dergiama, tegul paduoda į teismą.

V. Uspaskichas pamiršo, kad yra Lietuvos pilietis

R. Bogdanui ir DELFI atstovaujantis advokatas A. Čaikovskis sako, kad V. Uspaskichas pamiršta, kad jis yra ne Rusijos, o Lietuvos pilietis, todėl jį su valstybe turi sieti ypatingas ryšys.

„Jis, kaip pilietis, turi ne tik teises, bet ir pareigas, tarp jų – ir ištikimybės ir lojalumo šaliai, – pažymėjo teisininkas. – V. Uspaskicho pasirinktas kelias – kaltinti valstybę ir pareigūnus nusikaltimais. Nors jis kelia aukštus reikalavimus politikos apžvalgininkui ir naujienų portalui, tačiau sau tokių reikalavimų nekelia – jis nematė reikalo Maskvoje kalbėti tiksliau, korektiškiau, o ėjo viena linkme – jį persekioja klanas, agentai infiltruoti, vyksta susidorojimas. Tai – sąmoningas valstybės juodinimas, nesudarant jokios galimybės apsiginti. Manau, kad toks jo elgesys liūdnai pagarsėjusioje spaudos konferencijoje Maskvoje prasilenkia su Lietuvos piliečio pareigomis – lojalumu ir ištikimybe“.

Pasak A. Čaikovskio, V. Uspaskichui atsisakius paaiškinti, kas gi įvyko Maskvoje, iki šiol nėra aišku, kas nutiko Rusijos sostinėje.

„Matyt, tai jam pati skaudžiausia vieta“, – advokato teigimu, apie V. Uspaskicho galimas sąsajas su Kremliumi yra kalbėjęs ne tik „darbiečių“ kandidatas į prezidentus A. Paulauskas, bet ir Andrius Kubilius, Algimantas Matulevičius, V. Landsbergis, neseniai apie tai viešai prabilo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Teisininkas taip pat pažymėjo, kad V. Uspaskicho teiginiais apie galimą susidoojimą nepatikėjo ir Europos Parlamentas.

„Jis taiko dvigubus standartus“, – A. Čaikovskis mano, kad V. Uspaskichas gali save iškelti aukščiau kitų ir tuo pačiu kitus menkinti.