Pats europarlamentaras LRT.lt atskleidė savo planus, tačiau jų iki galo neperkanda net ir svarstantys žengti kartu su V. Uspaskichu.

Balandžio pabaigoje į Lietuvą grįžęs ir į Kauną užsukęs Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas pasiūlė versti Darbo partijos vadovybę ir kurti asociaciją „Už vieningą ir sveiką Europą“. Viešėdamas Kaune V. Uspaskichas tikino, jog Europos Sąjungos (ES) šalyse tokių asociacijų kuriasi nemažai. V. Uspaskichas, be kita ko, patikino, kad asociacija kuriasi ne Darbo partijos pagrindu, o prie šios asociacijos gali prisijungti ir konservatoriai ar socdemai. Ką sugalvojo V. Uspaskichas?

Kalbėdamas su LRT.lt politikas tikino, jog viskas jau yra sugalvota, esą reikia tik pradėti dirbti, registruoti asociaciją. „Tai – gana rimta organizacija. Dabar aš deruosi su Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcija Europos Parlamente, nes sutampa mūsų vertybės. Asociacija vienys norinčius matyti vieningą Europą, skatinančius ir skleidžiančius taikius visų konfliktų sprendimo būdus. Sudarinėsime įvairius bendravimo susitarimus su panašiomis organizacijomis kitose ES šalyse ir visi kartu raginsime savo šalies vadovus mažiau kalbėti apie militaristines nuotaikas, o daugiau kviesti į susitikimus ir bendrauti“, – sakė V. Uspaskichas.

Viktoras Uspaskichas

Ši asociacija, pasak V. Uspaskicho, ragintų gyventi sveiką, ekologišką gyvenimo būdą. „Sveiką – tai ne tik, kad nešiukšlintume gamtoje ar gatvėse, bet ir kitų žmonių smegenyse. Tai – gana rimtas dalykas. Aš ir mokslus baigiau ta linkme, labai daug tuo domiuosi. Pagrindiniai dalykai – ekologiškas gyvenimas ir ekologiškas mąstymas“, – LRT.lt sakė politikas.

LRT.lt paklausus, kokiems rinkimams ruošiamasi, V. Uspaskichas atsakė: „Matot, kas jums įdomu. Jums kiti dalykai visada įdomūs. O apie kita neįdomu rašyti? Pati asociacija nedalyvaus rinkimuose ir tokio siekio nėra. Bet mes tikrai kursime projektus, programines nuostatas, kurias siūlysime įgyvendinti valdžios atstovams ir partijoms. Tam reikalinga įstatyminė bazė ir palaikymas. Pats negeriu, nerūkau ir sveikai maitinuosi, todėl noriu tai pasiūlyti ir kitiems. Šiuo gyvenimo būdu išsprendžiau labai daug įvairių problemų.“

Kaip teigė V. Uspaskichas, asociacija parengs ne mažiau nei 15 įvairių programų. „Tai yra ekologinio mąstymo lyderių paruošimas, savęs ir pasaulėkūros pažinimo programa, žalingų įpročių įveikimo programa. Mūsų valdžia „mūčinasi“ su alkoholiu, bet jie nieko nepasieks, nes yra daug veiksmingesnių programų, kurios gali padėti išspręsti šitą problemą. Pavyzdžiui, aš gėriau 30 metų. Alkoholiku netapau ir didelio prisirišimo neturėjau. [...] Dabar jau trejus metus negeriu nei gramo. Sveika mityba, fizinio lavinimo programa, dvasingumo ugdymo programa, oratorinių savybių ugdymo programa...“ – vardijo V. Uspaskichas.

Europarlamentaras teigia aplankęs 23 rajonus ir surinkęs kone pilnas sales. „Šių žinių poreikis Lietuvoje yra didžiulis. Jei bus poreikis, kursiu centrą, vieną tokį jau atidariau Rusijoje, ten veikia apie 15 programų, vyksta terapijos, seminarai, paskaitos ir konsultacijos“, – planus klojo politikas.

V. Uspaskichas LRT.lt patikino neketinantis eiti į Seimą – esą neaišku, kas turėtų atsitikti, kad jis į jį susiruoštų. „O politikas ir dabar esu – Europos Parlamento narys. Perskaitę mano knygą žmonės domisi mano idėjomis, pradėjo studijuoti šias vertybes. Tai – geras dalykas ir tuo turėtų užsiimti politikai, jei norime padaryti sveikesnę, ekologiškesnę savo žemę, šalį, tautą. Pirmiausiai patys politikai turi rodyti pavyzdį, patys negerti, atsikratyti žalingų įpročių, kalbėti tik gražiai“, – tęsė V. Uspaskichas.

Jis sukritikavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos užmojus blaivinti tautą – esą draudimais nieko nepasieksi ir tai neduos teigiamų rezultatų. Be to, „valstiečiai“ esą nekalba apie ekologišką verslą.

Premjeras Saulius Skvernelis V. Uspaskichui atrodo tvarkingas, sąžiningas ir patriotiškas, tačiau neaišku, ar jis turi kompetencijos. „Pas mus aukštus reitingus turi daug kas, ir prezidentė. Ir kas iš to? Įpusėjo antra kadencija, išvažiavo milijonas žmonių, ekonomika nepakilo ir skurdas padidėjo. Ir vis tiek visi žmonės liaupsina, tai ką padarysi? Už premjerą turi kalbėti darbai, o kol kas jų nėra“, – LRT.lt sakė V. Uspaskichas.

V. Mazuronis pasigedo aiškumo

Susitikime Kaune taip pat dalyvavęs europarlamentaras ir buvęs Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis pripažįsta, kad pasigedo politinių šios asociacijos pozicijų.

„V. Uspaskichas pakvietė žmones, išdėstė savo požiūrį ir viziją. Asociacijos steigimas daugiau yra kaip visuomeninės aktyvios organizacijos kūrimas. Pagrindiniai principai – vieninga ir sveika Europa, lyderių ugdymas ir pan. Bediskutuojant iškilo klausimų atvykusiems iš Darbo partijos skyrių, koks matomas Darbo partijos likimas. Dabar turėtų toliau vystytis juridiniai procesai, asociacija turėtų būti registruojama“, – LRT.lt sakė V. Mazuronis.

LRT.lt pasiteiravus, ar V. Uspaskichas ir kompanija nori pakartoti „Vieningo Kauno“ sėkmę, V. Mazuronis atsakė: „Man sunku pasakyti. Kaune nebuvo kalbama apie tai, kad asociacija šiandien bus kuriama kaip politinė, nors ir „Vieningas Kaunas“ nėra politinė organizacija, man atrodo, politinė organizacija yra rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“, kuris dalyvauja rinkimuose. Kol kas kalba eina apie visuomeniškai aktyvių žmonių įtraukimą ir sprendimų bei atsakymų ieškojimą, o politiniai tikslai bent jau susitikime Kaune keliami nebuvo.“

V. Mazuronis teigia, kad mintys ir temos, apie kurias siūlo diskutuoti V. Uspaskichas, yra įdomios, tačiau V. Mazuronis sako pasigedęs aiškesnio politinio išdėstymo. Savo ateitį V. Mazuronis sako ir toliau siejantis su aktyvia politine veikla. „Kai bus kalbama apie asociacijos registravimą, įstatus, bus daugiau aiškumo. Man idėjos tikrai įdomios, bet apie mano dalyvavimą ar nedalyvavimą kol kas kalbėti anksti, laikas parodys“, – pridūrė europarlamentaras.

Prie šios asociacijos, pasak V. Mazuronio, turėtų prisijungti nemažai Darbo partijos esamų ar buvusių narių, kurie buvo ir susitikime Kaune. „Bet, kaip suprantu, tolesnis telkimas nebus vien Darbo partijos pagrindu. Tai bus žmonės, kuriems bus priimtinos ar aktualios tos idėjos ir mintys, apie kurias kalbama“, – teigė politikas.

Politologas: V. Uspaskicho politiniai kerai jau išsisklaidę

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius politologas Lauras Bielinis mano, kad V. Uspaskicho sugrįžimas į Lietuvos politiką nebūtų toks ryškus, koks buvo pirmajame jo politikos etape. „Man atrodo, kad jo laikas jau praėjęs ir politiniai kerai išsisklaidę. Nesu tikras, ar jis sugebės pasikviesti „darbiečius“ į savo gretas“, – svarstė L. Bielinis.

Politologo teigimu, V. Uspaskicho vietą užėmė „valstiečiai“ – rinkėjai žiūri į Ramūną Karbauskį ir S. Skvernelį. „V. Uspaskichas užimtų kažkokią vietą, bet ji būtų nedidelė ir tikrai jam nepriimtina. [...] Manau, kad tai, ką darė V. Uspaskichas, darė dėl savęs, o ne dėl partijos, politikos ar valstybės. Jis darė savo asmeninį verslą ir šitaip smaginosi. Ir pasismagino. Dabar jam nėra ką daryti arba nusibodo sėdėti EP, kur prasižioti nėra lengva. Matyt, nori daugiau dėmesio sau“, – tęsė L. Bielinis.

VDU profesorius įsitikinęs, kad Darbo partija jau nebus įtakinga politinė jėga. Ji esą egzistuos kaip politinė struktūra, tačiau vis labiau praras savo įtaką.

Pasak L. Bielinio, V. Uspaskichas galbūt tik šneka, kad nesiruošia rinkimams, o realybė gali būti visai kitokia. „Bet grįžimas į politiką jam yra komplikuotas ir nesuteiks tokių pergalių, kokios buvo anksčiau. Ko gero, jis kuria tam tikrą struktūrą, kuri leistų jam įsiterpti į mūsų politinį, socialinį, kultūrinį gyvenimą ir tokiu būdu jį kontroliuoti, vienaip ar kitaip gauti iš to pelną“, – kalbėjo politologas.

Savo ruožtu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas sociologas Vladas Gaidys sako, kad vos tik V. Uspaskichas pasirodo žiniasklaidoje, jo reitingai pradeda augti.

Vladas Gaidys

„Kai 2003-aisiais įsikūrė Darbo partija, Seimo interneto puslapyje buvo fiksuojama, kiek kiekvienas Seimo narys dalyvavo televizijos laidose. Buvo akivaizdi koreliacija ir ją buvo galima kiekybiškai išmatuoti – kuo daugiau kvietė V. Uspaskichą, tuo labiau kilo šio politiko reitingas. Manęs žurnalistai klausė, kaip paaiškinti jo reitingo kilimą. Klausiau, kodėl tuomet jį patys kviečia, o žurnalistai atsakė: todėl, kad kyla laidų reitingas. V. Uspaskichą faktiškai sukūrė žiniasklaida. Jei žiniasklaida vėl atgaivins V. Uspaskichą, mes jį turėsime. Dabar jis šiek tiek kitoks – psichologas, protų gydytojas, šneka pakankamai įdomiai. Bet jo populiarumas nulemtas žiniasklaidos ir tik po to – žmonių“, – LRT.lt sakė sociologas.

Pasak „Vilmorus“ vadovo, šiuo metu V. Uspaskichas nėra reitinguojamas, nes jis nėra partijos vadovas.