Sociologas Vladas Gaidys pastebi, kad partijos populiarumas laikosi ant jos įkūrėjo pečių. Tačiau Viktoras Uspaskichas esą gali toliau užsiimti savo partijos reitingų kėlimu – net jeigu tai darys iš kalėjimo kameros.

Po Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo V. Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Vitalija Vonžutaitė pripažinti kaltais juodosios buhalterijos byloje, prabilta ir apie galimą Seimo „darbiečių“ subyrėjimą. Socdemai neslepia, kad Darbo partijos nariai prašosi pas juos ar netgi svarsto galimybę kurti atskirą frakciją. Vertinant matematiškai, dabartinė dauguma galėtų veikti be V. Uspaskicho bloko ir be opozicijos paramos – tam tereikia iš „darbiečių“ gretų išvilioti kiek daugiau nei dešimtį politikų.

V. Gaidys: teismo sprendimas rinkėjams neturėtų būti netikėtas

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius V. Gaidys DELFI teigė, jog daugelio „darbiečių“ šalininkų teismo sprendimas neturėtų paveikti.

„Teismo sprendimas turbūt nebuvo didžiulė sensacija. Žmonės turbūt prieš kelerius metus teismo sprendimą priėmė savo viduje. Vieni teigiamą, kiti – neigiamą. Dauguma turbūt pasmerkė Darbo partiją, Darbo partijos reitingas ženkliai sumažėjo pastaruoju metu, to paties V. Uspaskicho – irgi. Teismo sprendimas turbūt nebuvo didžiulis netikėtumas“, - svarstė sociologas.

Anot jo, patys „darbiečių“ lyderiai viešumoje elgiasi nebe taip, kaip iš jų tikėtųsi daugelis prijaučiančių rinkėjų. Esą tai reitingus koreguoti gali dar labiau, nei teismo sprendimas.

„V. Uspaskicho reitingas ženkliai sumažėjęs, Darbo partijos reitingas pastaruoju metu – irgi buvo mažėjimo tendencija. Čia gal ne tiek tos aplinkybės – teismas ar kokios institucijos kažką parodė, bet Darbo partijos vadovybė. Matyt, persidavė procesai jiems patiems. Jie prarado pasitikėjimą savimi, kitaip kalba ir televizijos laidose. Nebėra tos energijos, nebėra tos dinamikos“, - pastebėjo V. Gaidys.

Pasak jo, įtampa galbūt labiau „darbiečius“ slėgė prieš keletą metų, kai V. Uspaskichas ilgai „svečiavosi“ Maskvoje, o prokurorų bandymai su juo susisiekti buvo bevaisiai. Tiesa, tai tik patvirtina, koks svarbus partijos įkūrėjas yra jos populiarumui.

„Kai jis buvo išvykęs, pasišalinęs ar pašalintas iš arenos – iš karto kritimas buvo labai stiprus. (...) Manau, kad jo pasišalinimas ar pašalinimas turės įtakos. Turiu galvoje, jeigu jo nebebus televizijos laidose“, - sakė V. Gaidys.

Paklaustas, ar partijos reitingus V. Uspaskichas galėtų palaikyti, pvz., dalindamas interviu kalėjimo kameroje, „Vilmorus“ vadovas tokios galimybės neatmetė. „Jeigu tai vyks sėkmingai, įdomiai“, - svarstė V. Gaidys.

Sociologo nuomone, dabartinis partijos vadovas V. Gapšys, bent jau apklausų duomenimis, kol kas tikrai nėra pakankama pamaina V. Uspaskichui.

Koalicija be V. Uspaskicho ir be dešiniųjų? Kodėl gi ne

Jei „darbiečiai“ pradėtų byrėti, įmanomu taptų scenarijus, kuriame socdemai išlaikytų valdančiąją koaliciją ne tik eliminuodami V. Uspaskicho flangą, bet ir apsieidami be opozicijoje esančių konservatorių ir liberalų paramos.

Šiuo metu valdančioji koalicija Seime turi triuškinančią persvarą: 87 balsus. Socdemų frakcija turi 40 parlamentarų, Darbo partija – 29, „Tvarka ir teisingumas“ – 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 8. Jei „darbiečiai“ skiltų į dvi frakcijas ar išsibarstytų po kitas politines jėgas, minimalios 71 balso daugumos išlaikymą garantuotų 13 dabartinės Darbo partijos frakcijos narių. Be to, netyla kalbos, jog nuo „tvarkiečių“ atskilęs Remigijus Ačas gali sugrįžti į valdančiųjų gretas. Šis politikas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakciją paliko tuomet, kai prabilta apie „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ jungtuves.

Vis dėlto politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Tomas Janeliūnas DELFI teigė nemanantis, jog artimiausiu metu galima didelė „darbiečių“ migracija.

„Kol kas abejočiau. Mano manymu, pernelyg staigus, pernelyg greitas laikas, kad didesnė dalis frakcijos galėtų galvoti apie kažkokį rimtą skilimą. Visų pirma, pati partija – bent jau didesnė dalis narių – būtų laukimo pozicijoje ir žiūrėtų, ką darys partijos lyderiai“, - kalbėjo T. Janeliūnas.

Pasak jo, labai daug priklauso nuo to, kaip į socdemų reikalavimą trauktis iš pirmojo Seimo vicepirmininko posto reaguos oficialus partijos pirmininkas V. Gapšys.

„Ar jis reaguos pakankamai agresyviai ir bandys trankyti durimis, ar vis dėlto priims tokią, sakykim, spaudimo formą tyliai, ramiai pats truputėlį į šoną pasitrauks? Kaip tik nuo šitų faktorių, aš manau, gali priklausyti tai, ar didesnė dalis partijos galvos apie savo tolesnį likimą. Pati partija, aš įsivaizduoju, galėtų išlikti gana vieninga ir nesusiskaldžiusi“, - dėstė TSPMI docentas.

Politologo nuomone, V. Gapšio persona dabar tampa itin svarbi. „Jeigu V. Uspaskichas kol kas yra Rusijoje ir galima tikėtis, kad jis ten užtruks, sakyčiau, kad V. Gapšys iš tikrųjų yra vienas iš tų, kurie turi realiai priimti kažkokį sprendimą. Juo labiau, kad jis ir formaliai yra partijos vadovas“, - sakė T. Janeliūnas.

Anot jo, vienas realių pretendentų į maišto Darbo partijos laive organizatorius – buvęs aršus V. Uspaskicho politinis priešininkas Artūras Paulauskas. Tiesa, T. Janeliūnas abejoja, ar jam pavyktų kartu išsivesti gausesnes „darbiečių“ gretas.

„Jis palyginti neseniai yra partijoje. Turi patirties organizuojant žmones, kuriant partijas, atskiras grupes. Turi ir ambicijų savarankiškai spręsti. Žinoma, jis gali būti viena iš tų personų, kuri skatintų partiečių byrėjimą. Bet reikia suvokti, kad jis iki šiol ir pačioje Darbo partijoje yra laikomas ne visai savu. Jis nebent jam prijaučiančius buvusius Naujosios sąjungos partiečius galėtų kažkaip pavilioti. Bet frakcijos prasme, tai galėtų labai nedaug įtakos padaryti“, - sakė politologas.

Tačiau pats A. Paulauskas DELFI tvirtino nepuoselėjantis jokių pasitraukimo planų. Politiko manymu, žinią apie „darbiečių“ bruzdėjimą paskleidęs socdemas Aloyzas Sakalas tiesiog blefuoja.

„Galvoju, kad čia blefuoja A. Sakalas. Aš? Aš tikrai neturiu (pasitraukimo planų – DELFI). Mano supratimu, čia blefas. Išeina, kad jis vienas čia kažkokiais duomenimis operuoja. Spekuliatyvios čia, ko gera, mintys yra“, - kalbėjo A. Paulauskas.

Darbo partijos senbuvė bei buvusi kandidatė prezidento rinkimuose Loreta Graužinienė DELFI teigė negirdėjusi apie jokį maištą partijos laive. Kodėl tokias žinias skleidžia socialdemokratai, ji nesiėmė vertinti.