Taip nutiko dėl to, jog konservatoriai nenorėjo sutikti, kad laikinajai tyrimo komisijai dėl sutikimo Seimo narį V. Uspaksichą patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę vadovautų „tvarkietis" Petras Gražulis.

„Tai kad klounus siūlo į vadovus", - piktinosi konservatorius Kęstutis Masiulis, kurio teigimu, dėl P. Gražulio kandidatūros komisijoje net nebuvo padoriai balsuojama.

Prie konservatorių prisijungė Darbo partijos frakcija, kuri apskritai nepageidauja šios komisijos sudarymo, todėl generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymas panaikinti V. Uspaskicho teisinį imunitetą pakibo ore. Seimas prie šio klausimo privalės grįžti vėliau ir sudaryti komisiją iš naujo.

„Tikrai labai keistai, kad konservatorių iniciatyva buvo atmesta komisija dėl V. Uspaskicho neliečiamybės. Yra svarstymo stadijoje taip, bet Statutas numato, kad dar kartą reikės teikti. Bet šiandien galėjome išspręsti šį klausimą, galėjo komisija dirbti, bet jie pradėjo žaidimą, jie nenorėjo sudaryti, nors dvi savaites ragino mane įtraukti. Viską padarysime pagal Statuto numatytą tvarką“, - žurnalistams sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Primenama, kad generalinis prokuroras D. Valys antradienį kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti Darbo partijos įkūrėjo V. Uspaskicho ir Mišrios grupės atstovo Remigijaus Ačo neliečiamybę.

V. Uspaskicho teisinio imuniteto panaikinimo prašoma dėl bylos, kurioje parlamentaras kaltinamas nepagarba teismui, o R. Ačo – dėl Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos privataus kaltinimo tvarka iškeltos bylos.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti tyrimo duomenys leidžia manyti, kad Seimo narys V. Uspaskichas šių metų liepos 28 dieną 22.55 val. Vilniaus oro uosto atvykimo salėje, atsakydamas į jam pateiktus žurnalistų klausimus viešai žodžiu užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą. Šiais savo veiksmais V. Uspaskichas galimai padarė nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 232 straipsnyje“, - sakė D. Valys.

Darbo partijos patriarchas V. Uspaskichas teismą galimai pažemino sugrįžęs iš Rusijos, kai Vilniaus oro uoste jį pasitiko gausus būrys partiečių, kurie partijos įkūrėją apipylė gėlėmis, bučiniais ir sveikinimais praėjusio gimtadienio proga. Politikas žurnalistams teigė besijaučiantis puikiai, o paprašytas pakomentuoti planus skųsti teismo sprendimą Darbo partijos byloje, jis Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius jam nepalankų nuosprendį, išvadino nusikaltėliais.

„Tiesiai šviesiai kalbu – jie priimdami tokius sprendimus yra nusikaltėliai. Tegu jie mane apskundžia. Jie pabijos, jie bailiai, jie nesavarankiški“, - tuomet sakė V.Uspaskichas.

R. Ačo neliečiamybės prašoma dėl privataus kaltinimo tvarka teisme atsidūrusios bylos.

Privataus kaltinimo tvarka 2012 metų kovą į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl įžeidimo per visuomenės informavimo priemonę kreipėsi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Raseinių rajono profsąjungos pirmininkas. Teismuose daugiau kaip metus spręstas klausimas dėl šios bylos teismingumo ir proceso eigos po to, kai R. Ačas 2012 metų rudenį buvo išrinktas Seimo nariu.

Komisijoje dėl V. Uspaskicho neliečiamybės turėjo dirbti P. Gražulis, Zbignievas Jedinskis, Algis Kašėta, Liutauras Kazlavickas, Orinta Leiputė, Raimundas Markauskas, Kęstutis Masiulis, Antanas Nesteckis, Ričardas Sargūnas, Eduardas Šablinskas, Jonas Varkala ir Arvydas Vidžiūnas. Valdantieji siekė, kad pirmininku taptų būtent P. Gražulis.

Komisijai dėl R. Ačo imuniteto naikinimo priklauso Vitalijus Gailius, Vytautas Kamblevičius, Liutauras Kazlavickas, Kęstutis Masiulis, Vytautas Antanas Matulevičius, Jaroslavas Narkevičius, Domas Petrulis, Juras Požela, Giedrė Purvaneckienė, Valdas Skarbalius, Arvydas Vidžiūnas ir Mečislovas Zasčiurinskas. Pirmininku išrinktas V. Gailius.

V. Uspaskichas posėdyje nedalyvavo

Generaliniam prokurorui D. Valiui prašant imuniteto panaikinimo, posėdyje V. Uspaskichas nedalyvavo, nes yra išvykęs į Rusiją. Laikinoji Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad kelionė susijusi su asmeninėmis priežastimis.

„Jo šeimoje yra rimtų problemų. Tai yra asmeninės priežastys, todėl nenorėčiau vardinti. Kad jo nėra, kai svarstomas neliečiamybės klausimas – tik sutapimas. Tiesiog tos problemos yra labai rimtoje stadijoje, todėl jis turėjo išvažiuoti“, – teigė Seimo pirmininkė.

L. Graužinienės teigimu, V. Uspaskichas ketino dalyvauti svarstant jo neliečiamybę praėjusį ketvirtadienį, bet tuomet nepasirodė generalinis prokuroras, kuris turėjo išvykti į komandiruotę, bet netikėtai neišvyko.

„Mes tikrai ruošėmės ir Viktoras laukė ketvirtadienį, kad prokuroras atvyktų ir pateiktų, bet jis pateikė savo dokumentus, kad jis išvyksta į komandiruotę, į konferenciją. Jis argumentavo asmeniškai skambindamas, kad tikrai privalo vykti į konferenciją, bet kaip pamatėme, generalinis prokuroras apgavo Seimą ir liko Lietuvoje, bet ketvirtadienį neatėjo“, – teigė L.Graužinienė.