„Gaila pripažinti, kad dabartiniai santykiai su ES yra patys prasčiausi. Nors problematikos ištakos yra Ukraina, diplomato darbas yra palaikyti ryšį su Kremliaus atstovais, todėl šiandien aptarsime visą sąrašą klausimų. Tai ne tik atsakomosios sankcijos, bet ir konkretūs žingsniai, ką turėtume daryti, sprendžiant Ukrainos problemą“, - „Žinių radijui“ sakė V.Ušackas.

Pasak jo, vis dėl to Rusija yra suinteresuota gerinti santykius su ES: „ Apklausa parodė, jog 60 proc. Rusijos gyventojų yra suinteresuoti santykių gerinimu su ES, nors pati ES Rusijos atžvilgiu elgiasi neigiamai. Tačiau tiek pat procentų žmonių pasisako už santykių pagerinimą“.

V.Ušackas pažymėjo, jog Rusija visada gynė savo rinką. „Yra vidaus diskusija, ar nereikėtų labiau atsiriboti nuo išorinio pasaulio, sumažinti nepriklausomybę ir įtaką ateinančią iš Vakarų. Taip būtų sudarytos prielaidos ir sąlygos, kaip Rusijos ūkis turėtų pasinaudoti tuo ir labiau vystyti savo ūkį bei pramonę“, - kalbėjo ambasadorius.

Nepaisant to, neabejojama, jog rusai kentės dėl šaliai taikomų sankcijų, dėl draudžiamos įvežti produkcijos.
Vygaudas Ušackas

„Rusijos pramonininkai supranta, kad produkcijos bazę yra įmanoma sukurti, tačiau tam reikės daug laiko ir specialistų, kurie yra išvykę dirbti užsienin. Visų pirma mes matome, kad didžiausią nuostolį patirs išrankūs vartotojai, kurie mėgsta kokybišką europietišką maistą, o tokių žmonių yra labai daug. Be to tai pakirs pasitikėjimą Rusija kaip prekybine partnere“, - sakė V.Ušackas.

Jo teigimu, spekuliacijos apie politinio režimo pakeitimą Rusijoje yra nieko vertos. Mat niekas jo nepakeis iš išorės, net ir oligarchai, kurių nuomonės labai skirtingos.

„Oligarchų verslo interesai yra labai priklausomi nuo europiečių rinkos, finansų. Jie pusę laiko praleidžia Europoje, negu pačioje Rusijoje. Jie supranta dabartinės politinės sistemos ypatumus, pagal kuriuos turi žaisti, kad patenkintų savo verslo interesus“, - sakė V.Ušackas.

„Putino populiarumas nėra išpūstas ar nenatūralus. Jis paremtas emociniais jausmais, kurie veda rusų galvoseną. Sunku suprasti pašaliečiams, kodėl taip yra, bet akivaizdus yra politinis alkis ir noras matyti savo valstybę kaip nugalėtoją. Mes Rusijos nepakeisim, tai padarys patys Rusijos žmonės“, pridūrė ambasadorius.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val.