„Kalbant apie dabartinius Lietuvos ir Rusijos santykius, suprantama, kad mūsų šalis labai jautriai reaguoja į tai, kas vyksta Ukrainoje, išgyvena dėl to, daug kam kyla klausimas: „Kas gali būti kitas?“. Kita vertus, kiekviena proga iš tribūnos vadinant Rusiją agresore, Lietuvos žmonių saugumas nėra didinamas, užsienio rinkoms ir investuotojams siunčiama panikos žinia, o palankiai Lietuvą vertinančių žmonių skaičius tarp rusų tik mažėja“, – interviu „Lietuvos žinioms“ teigė diplomatas.

„Turime solidžiau, nuosekliau ir ramiau daryti savo namų darbus: stiprinti ekonomiką, tobulinti švietimą ir aukštąjį mokslą, skirti reikiamus resursus bei būti pasiruošusiems gynybai, plėsti bendradarbiavimą su JAV, kitomis NATO ir ES šalimis“, – sakė jis.

V.Ušackas mano, kad reikalinga „tam tikra psichologinė santykių su Rusija deeskalacija“.

„Mes Rusijos nepakeisime, nepakeisime savo kaimynystės. Todėl svarbu išlaikyti bendradarbiavimą, dialogą, ypač srityse, kurios nepaveiktos sankcijų, bendrauti su Rusijos gyventojais, universitetais, studentais, mums artima Karaliaučiaus sritimi“, – dėstė diplomatas.