V. Ušackas BNS sakė, kad prisijungti prie iniciatyvos jį pakvietė grupės iniciatorius, buvęs NATO generalinis sekretorius ir Danijos premjeras Andersas Foghas Rasmussenas. Pernai Danijos politikas buvo paskirtas Ukrainos prezidento Petro Porošenkos patarėju.

„Konfliktas Ukrainoje nė dienai negali iškristi iš ES ir NATO darbotvarkės. Turime padėti Ukrainos žmonėms išvengti nusivylimo pasirinkta europine kryptimi ir užtikrinti nuolatinę Vakarų paramą Kijevo reformų kelyje. Sėkminga, stipri ir europietiška Ukraina reiškia ne tik stabilesnę ES kaimynystę. Ji turi galimybę tapti pavyzdžiu pilietiškai Rusijos visuomenės daliai“, - teigė V.Ušackas.

Anot jo, grupės tikslas rengti strateginius ir subalansuotus debatus apie Ukrainą Vakarų valstybių sostinėse, teikti patarimus dėl būtinų reformų Kijeve.

Grupei priklauso buvę Švedijos, Lenkijos, Slovakijos premjerai Carlas Bildtas, Wlodzimierzas Cimoszewiczius, Mikulašas Dzurinda, Estijos eksprezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, aukšti pareigūnai iš Prancūzijos, Vokietijos, JAV ir Britanijos.

V. Ušackas paskutinius ketverius metu buvo Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje, 2008-2010 metais ėjo Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas.